Άγιαξ – ΑΕΚ: Στην… κατηφόρα του Άμστερνταμ

Το ιστορικό βράδυ της ΑΕΚ είναι γεγονός, καθώς απόψε κάνει πρεμιέρα στον 5ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τον Άγιαξ που στο Άμστερνταμ είναι πανίσχυρος.
Άγιαξ – ΑΕΚ: Στην… κατηφόρα του Άμστερνταμ

ΑΕΚ έτοιμη για όλα!

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πρόκριση επί των Σέλτικ και Βίντι, ήρθε η ώρα για τη σούπερ πρόκληση για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρεμιέρα για την «Ένωση» στον 5ο όμιλο της διοργάνωσης με αντίπαλο τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, με τους Ολλανδούς να επιστρέφουν επίσης στο κορυφαίο επίπεδο, από το οποίο έλειψαν πολύ λιγότερα χρόνια από τους «κιτρινόμαυρους».

Σέντρα στις 19:55.

Τα προγνωστικά μου

Άγιαξ – ΑΕΚ: G/G (2.20)

Ανάλυση

Μεγάλος στόχος του φετινού Άγιαξ είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από πέντε χρόνια, οπότε δεν τίθεται ούτε υπόνοια για ροτέισον στα ματς της Eredivisie. Με τους βασικούς της, λοιπόν, δεν είχε κανένα πρόβλημα να επικρατήσει εντός έδρας της Γκρόνινγκεμ με σκορ 3 – 0. Ο Γιαν Κλάας Χούντελααρ βιώνει τη δεύτερη νιότη στην ομάδα της καρδιάς του, πετυχαίνοντας και πάλι δύο γκολ, φτάνοντας τα έξι στα τρία τελευταία ματς πρωταθλήματος. Σκόρερ του άλλου τέρματος ο εξαιρετικός Ζίγεκ, που μάλλον είναι η τελευταία σεζόν στην Ολλανδία πριν από τη μεγάλη μεταγραφή που αργά ή γρήγορα θα κάνει. Οι επενδύσεις του καλοκαιριού, και ειδικά με τις ενισχύσεις των Τάντιτς και Μπλιντ, πιάνουν τόπο, αφού μην ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας Στουρμ Γκρατς, Σταντάρ Λιέγης και Ντιναμό Κιέβου. Σε 11 επίσημα ματς σε όλες τις διοργανώσεις έχει σκοράρει 27(!) γκολ. Μάλιστα, στα τελευταία 7 έχει δεχθεί μόλις ένα τέρμα, εντός έδρας από την Ντιναμό Κιέβου (3 – 1). Σημαντικός παράγοντας του αποψινού ματς είναι το πρόγραμμα του «Αίαντα», καθώς ακολουθεί την Κυριακή εκτός έδρας ντέρμπι με τη μεγάλη αντίπαλο, Αϊντχόφεν, που ήδη είναι στο +2. Αμφίβολος είναι ο εξαιρετικός Ντόλμπεργκ, αλλά δεν φαίνεται ο προπονητής της ομάδας, Τεν Χαχ να κάνει ροτέισον. Τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από τα ρεπορτάζ των Ολλανδών.

 

Φορτσάτη επέστρεψε από τη διακοπή η ΑΕΚ, καθώς σάρωσε τον Πανιώνιο με σκορ 4 – 0 στο ΟΑΚΑ. Δυσκολεύτηκε μέχρι να βρει ρυθμό, έπειτα από την αγωνιστική απραξία και μέχρι να βρει το γκολ. Αυτό έγινε με τη λήξη του α’ ημίχρονου, με σκόρερ τον Πόνσε και στο δεύτερο μέρος όλα πήραν τον δρόμο τους. Έτσι, χωρίς να αγχωθεί στο παραμικρό, έφτασε στο 3/3 στο πρωτάθλημα χωρίς μάλιστα να έχει δεχθεί γκολ, τη στιγμή που ίδια έχει σκοράρει 7 τέρματα. Βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, παίζοντας με τρομερή αυτοπεποίθηση, ενώ απέκλεισε Σέλτικ και Βίντι για να φτάσει στους ομίλους. Ο προπονητής της ομάδας, Μαρίνος Ουζουνίδης, σύμφωνα με όσα δήλωσε και στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου άφησε να εννοηθεί ότι η ΑΕΚ δεν θα κοιτάξει μόνο να κρατήσει το μηδέν, αλλά θέλει να δημιουργήσει και να προκαλέσει κινδύνους στην αντίπαλη περιοχή. Ετοιμάζει τακτικές αλλαγές ο Έλληνας τεχνικός, προσθέτοντας ακόμα έναν παίκτη στο χώρο της μεσαίας γραμμής, πιθανότατα τον Τσόσιτς, δίπλα στους Σιμόες και Γαλανόπουλο. Αυτό σημαίνει ότι ο σχηματισμός αλλάζει στο 4 – 3 – 3, κάτι που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την απώλεια του Λιβάγια, που είναι ο παίκτης που μπορεί να κρατήσει μπάλα, δίνοντας ανάσες και χρόνο στους συμπαίκτες του να ανεβαίνουν μέτρα στο γήπεδο. Θέση στην ενδεκάδα κερδίζει και ο Κλωναρίδης, που αγωνίστηκε 10 λεπτά με τον Πανιώνιο και πρόλαβε να βάλει δύο γκολ και να σήμαδέψει μία φορά το δοκάρι.

Πιθανές ενδεκάδες

Άγιαξ (4 – 2 – 3 – 1)

Ονανά

Μαζραουί

Ντε Λιχτ

Μπλιντ

Ταλιαφίκο

Σένε

Φ. Ντε Γιονγκ

Νέρες

Ζίγεκ

Τάντιτς

Χούντελααρ

ΑΕΚ (4 – 3 – 3)

Μπάρκας

Μπακάκης

Λαμπρόπουλος

Οικονόμου

Χουλτ

Τσόσιτς

Γαλανόπουλος

Σιμόες

Κλωναρίδης

Μάνταλος

Πόνσε

Εκτίμηση

Ο Άγιαξ που θα επιβάλλει το δικό του ρυθμό στο γήπεδό του, παίζει φουλ επίθεση και κόντρα στην ΑΕΚ το πλάνο θα είναι ίδιο. Παρά το γεγονός ότι στα τελευταία ματς κρατάει το μηδέν στην άμυνά του, η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έχει μάθει να βγάζει από τη… μύγα ξύγκι, κάνοντας στα εκτός έδρας ματς τη μισή ευκαιρία γκολ. Μπορεί να το κάνει και στο Άμστερνταμ. Επιλογή μας το G/G, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα εκτός της ΑΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά, από πλευράς Άγιαξ θα απέφευγα την προφανή επιλογή του Χούντελααρ που προσφέρεται κοντά σε αποδόσεις διπλασιασμού και θα προτιμούσα τον Ζίγεκ ως πρώτη επιλογή και τον Τάντιτς ως δεύτερη. Από την ΑΕΚ, όπως και στο ματς της Σκωτίας με τη Σέλτικ, θα πόνταρα και πάλι στον Κλωναρίδη που βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και με ανοιχτές άμυνες είναι το παιχνίδι που τον βολεύει.

Σε ενδιαφέρει