Προκριματικά Europa League: Η πρώτη του προπονητή Τζέραρντ

Την πρώτη του παρουσία σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας θα έχει ο Στίβεν Τζέραρντ, ως προπονητής της Ρέιντζερς
JS

Χαμός σε κάθε άκρη της Ευρώπης στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του Europa League. Απόλλων Λεμεσού και Ανόρθωση ρίχνονται στη μάχη, ενώ στα αξιοσημείωτα της βραδιάς είναι το ντεμπούτο του Στίβεν Τζέραρντ σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας, με τη Ρέιντζερς να φιλοξενεί τη Σκούπι.

Ανάλυση

Στάμπρας – Απόλλων Λεμεσού (20:00)

Πρωτάρα η λιθουανική Στάμπρας, καθώς πήρε την πρόκριση στα προκριματικά του Europa League, επειδή κατέκτησε το Κύπελλο επικρατώντας της Ζαλγκίρις. Είναι, όμως, σε καλή κατάσταση, αφού στο πρωτάθλημα μετράει 4/4 και μάλιστα χωρίς να δεχθεί κάποιο γκολ, ενώ γενικότερα είναι ομάδα του… under στηρίζοντας πολλά στην αμυντική της λειτουργία. Προπονητής είναι ο Πορτογάλος, Μαριάνο Μπαρέτο.

Κυρίως πιάτο στον πρώτο προκριματικό του Europa League με πολλές ευκαιρίες και ειδικά 

Είχε την απόλυτη ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Κύπρο, αλλά ο Απόλλων Λεμεσού μάλλον δεν άντεξε στα δύσκολα, χάνοντας και τον τίτλο, αλλά και το Κύπελλο, αν και τη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, ήταν η καλύτερη ομάδα. Έχουν υπάρξει αποχωρήσεις από το ρόστερ, καθώς οι Άλεφ, Άλεξ ντα Σίλβα, Γιάκολις αποχώρησαν. Προπονητής της ομάδας είναι ο Σωφρόνης Αυγουστή, που σήμερα θα παρατάξει μια σύνθεση με κορμό από την περσινή σεζόν.

Οι Λιθουανοί είναι καλοί αμυντικά και ο Απόλλων μετά το κάζο του ΑΠΟΕΛ χθες, δεν πρόκειται να ανοιχθεί. Επιλογή μας το 2-3 γκολ.

Ανόρθωση – Λάτσι (20:00)

* Χωρίς κόσμο θα διεξαχθεί η αναμέτρηση, αφού οι γηπεδούχοι είναι τιμωρημένοι από το 2012/13

Πέντε χρόνια χωρίς Ευρώπη ήταν πολλά για την Ανόρθωση, που ήταν ενδεχομένως η πρώτη κυπριακή ομάδα που έκανε πολύ καλή πορεία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα και έτσι είναι «παρούσα» στον πρώτο προκριματικό. Έχασε μόνο τους Χαρούς και Καρλίτος, ενώ κράτησε/απέκτησε τους Ντούρις, Ράγιος (πρώην του Αστέρα), Κατσαράβα, Φελγκέιρας, Εγγλέζου και ανανέωσε με τον προπονητή, Ρόνι Λέβι. Με άλλα λόγια, ο κορμός παραμένει κανονικά, χωρίς πολλές απώλειες. Εμπειρία και δύναμη στην άμυνα, με τους Πράνιτς, Ντουγκλάο, Σίλντενφελντ.

Ακόμα μία παρουσία για τη Λάτσι σε προκριματικά Europa League, αλλά με μόλις μία πρόκριση σε δεύτερο προκριματικό γύρο. Δηλαδή, τίποτα το αξιόλογο. Βασίζεται στο αλβανικό στοιχείο, με πολύ λίγους ξένους παίκτες, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται στο γεγονός ότι το ματς είναι κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που πιστεύουν θα τους ευνοήσει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά δυναμικότητας.

Παρά το κεκλεισμένων των θυρών ματς, η Ανόρθωση έχει πλεονέκτημα και ενθουσιασμό, πόσω μάλλον κόντρα σε μία ομάδα, που δεν διαθέτει κάτι τρομερό. Άσος από ημίχρονο.

Φερεντσβάρος – Μακάμπι Τελ Αβίβ (20:00)

Έχασε το πρωτάθλημα από τη Βιντεότον η Φερεντσβάρος και έτσι είναι σήμερα στον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League και θα αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Προπονητής της ομάδας από το 2013 παραμένει ο Γερμανός, Τόμας Ντολ, που αποτελεί μία σταθερά, αλλά επιζητά και ο ίδιος και η διοίκηση μια υπέρβαση. Σταθερή πελάτισσα των προκριματικών η Φερεντσβάρος, αλλά χωρίς να φτάνει μέχρι τους ομίλους. Σε δύο εβδομάδες αρχίζει το πρωτάθλημα της χώρας, ενώ ο πασίγνωστος, Ζόλταν Γκέρα, που ήταν στο ρόστερ ολοκλήρωσε την καριέρα του στα 39 του. Πολλές μεταγραφές, άρα τα επίπεδα ομοιογένειας είναι χαμηλά.

Ήταν κάποτε κυρίαρχος στο Ισραήλ, αλλά η Μακάμπι Τελ Αβίβ τα τελευταία χρόνια είναι απλά στη σκιά της Μπερ Σεβά. Κάνει, πάντως, επενδύσεις με ονόματα, αφού στον πάγκο της ήταν ο Ζόρντι Κρόιφ, χωρίς όμως να καταφέρει πολλά πράγματα. Προπονητής είναι ο δικός μας γνώριμος, Βλάνταν Ίβιτς που ήταν πετυχημένος στον ΠΑΟΚ. Θέλει να μπει στους ομίλους, αφού το κατάφερε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το πρωτάθλημα αργεί πολύ να ξεκινήσει (τέλη Αυγούστου), οπότε σε καμία περίπτωση η Μακάμπι δεν είναι στο 100%.

Δύο ανέτοιμες ομάδες, χωρίς καλή χημεία, με τη Μακάμπι να υπερισχύει σε ποιότητα. Από ένα γκολ θα το βρουν, ποντάροντας στο ανομοιογένεια των μεσοαμυντικών λειτουργιών. G/G.

Ρέιντζερς – Σκούπι (21:45)

Άλλα κόλπα πλέον στη Ρέιντζερς! Έπειτα από χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες λόγω των οικονομικών ατασθαλιών που την έφεραν σε τέλμα, επέστρεψε και προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική της Σέλτικ. Τερμάτισε 3η πίσω από την Αμπερντίν και πλέον στον πάγκο είναι ο «θρύλος» της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ. Για πρώτη φορά στον πάγκο επαγγελματικής ομάδας, με την επιλογή να αποτελεί στοίχημα αγωνιστικό, αλλά… λεφτά στην τράπεζα για τον ενθουσιασμό στον κόσμο και για εμπορικούς λόγους. Πολλές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ με τη Ρέιντζερς να «χτυπά» μόνο από Αγγλία και εξωτερικό, αγνοώντας περιπτώσεις εντός χώρας. Στο τελευταίο φιλικό με την Μπέρι (6 – 0), στο γήπεδο υπήρχαν 41.000 φίλοι της ομάδας.

Σκούπι. Ομάδα από τη FYROM η οποία τερμάτισε στην 4η θέση με σερί που έκανε τις τελευταίες αγωνιστικές και για πρώτη φορά βρίσκεται σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Έχει κάνει πολλές μεταγραφές, κανένας παίκτης δεν είναι γνωστός ή έστω γνώριμος στο ελληνικό κοινό. Στα φιλικά που έχει δώσει, έχει επικρατήσει της Ντρίτα 2 – 0 και σε όλα τα υπόλοιπα έχασε.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Η Ρέιντζερς με τον ενθουσιασμό από τον κόσμο θα μπει για να πνίξει τη Σκούπι. 1 & Over 3,5.

Σε ενδιαφέρει