Νιγηρία – Αργεντινή: Μέσι, τώρα είναι η ευκαιρία

Τελικός δίχως αύριο για την Αργεντινή και τον Λίο Μέσι κόντρα στη Νιγηρία, που σε περίπτωση αποκλεισμού, δεν αποκλείεται αυτό να είναι και το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της «σελέστε».
nigeria argentina

Κι όμως η Αργεντινή είναι ακόμα εδώ και έχει ακόμα ελπίδες για την πρόκρισή της στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ήττα από την Κροατία δεν αποδείχθηκε καταδικαστική και για αυτό φρόντισε η αποψινή της αντίπαλος, Νιγηρία, καθώς από την πλευρά νίκησε την Ισλανδία στο περιθώριο της 2ης αγωνιστικής του ομίλου.

Η Αργεντινή θέλει μόνο τη νίκη για να προκριθεί και παράλληλα ήττα ή ισοπαλία της Ισλανδίας κόντρα στην Κροατία. Ακόμα όμως κι αν οι Ισλανδοί επικρατήσουν, η Αργεντινή θέλει νίκη με πολλά γκολ ώστε να ανατρέψει την αρνητική διαφορά τερμάτων (στο -3 η Αργεντινή, στο -2 η Ισλανδία). Από την άλλη μεριά, η εκπληκτική στο δεύτερο ματς, Νιγηρία, θέλει τουλάχιστον την ισοπαλία, αφού πιθανότατα σε ισοβαθμία με την Ισλανδία θα είναι από πάνω. Σε περίπτωση νίκης περνάει σίγουρα, χωρίς να εξετάζεται άλλη παράμετρος.

Τα προγνωστικά μου

Νιγηρία – Αργεντινή: Goal/Goal & Over 2,5 (2.10)

Ανάλυση

Άλλαξα σύστημα ο προπονητής, Ρορ και λειτούργησαν όλα στην εντέλεια, άσχετα αν η αλλαγή έγινε κατόπιν εσωτερικών πιέσεων και πιέσεων του Τύπου. Επέλεξε συγκριτικά με το πρώτο ματς κόντρα στην Κροατία να παίξει με τριάδα στην άμυνα και τελικά επικράτησε της Ισλανδίας καθαρά με 2 – 0. Έπειτα από ένα πρώτο ημίχρονο που πέρασε δύσκολες στιγμές και στάθηκε και τυχερή, η Νιγηρία βρήκε την ευκαιρία να «χτυπήσει» στην κόντρα τους Ισλανδούς και μάλιστα να ανοίξει το σκορ πολύ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο από κόρνερ του αντιπάλου. Πρωταγωνιστής ο Μούσα που δεν πιανόταν ούτε με… λάσο από τα βαριά κορμιά των Σκανδιναβών που έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα με ένα καταπληκτικό δεύτερο γκολ, διαμορφώνοντας το τελικό 2 – 0. Στάθηκε και τυχερή στο τέλος, αφού ο Σίγκουρντσον στο 81’ αστόχησε σε πέναλτι, στοιχείο σημαντικό για τη διαφορά τερμάτων. Υπάρχει ένας αγωνιστικός πονοκέφαλος, καθώς ο ηγέτης, Τζον Όμπι Μίκελ αισθάνεται ενοχλήσεις και είναι αμφίβολος, αλλά όλοι αισιοδοξούν ότι θα μπορέσει να δώσει το «παρών». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2017, η Νιγηρία είχε επικρατήσει της Αργεντινής σε φιλική αναμέτρηση με 4 – 2, με τις δύο ομάδες να είναι πάνω – κάτω ίδιες, με εξαίρεση την απουσία του Μέσι.

Αν κάποιος έλεγε στους Αργεντινούς ότι έπειτα από δύο αγωνιστικές δεν θα είχαν νίκη, θα είχαν υποστεί ήττα με 3 – 0 και θα μπορούσαν ακόμα να έχουν ελπίδες πρόκρισης, τότε θα έκαναν τον σταυρό τους και θα ετοιμάζονταν για τον αποψινό τελικό κόντρα στη Νιγηρία. Για το παιχνίδι με την Κροατία δεν μπορεί να γίνει ιδιαίτερη κριτική. Οι Κροάτες ήταν μια κανονική ποιοτική με αρχή, μέση και τέλος και από την άλλη ο Σαμπάολι και οι ποδοσφαιριστές του ήταν μια τρικυμία εν κρανίω. Λογική εξέλιξη το πρώτο γκολ της Κροατίας ανεξάρτητα με τον τρόπο που αυτό επιτεύχθηκε από την ολέθρια γκέλα του Καμπαγέρο και στη συνέχεια ήρθε η πλήρης κατάρρευση που της βάζει δύσκολα ακόμα και για το goal average. Οι επόμενες μέρες ήταν πολύ δύσκολες. Οι παίκτες σύμφωνα με τα ΜΜΕ απαίτησαν την άμεση απόλυση του Σαμπάολι, αυτό δεν έγινε και ως μια μέθοδο για να ανεβεί το ηθικό των παικτών, προγραμματίστηκε συνάντηση των ίδιων με τις οικογένειές τους. Μέσα σε όλα αυτά, γιορτάστηκαν και τα 31α γενέθλια του Λιονέλ Μέσι, που καλείται και αυτός να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Πάντως, αν κρίνουμε από τις στιγμιαίες αποφάσεις που είχε λάβει μετά το τέλος του περασμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν αποκλείεται σε περίπτωση αποκλεισμού, αυτή να είναι η τελευταία εμφάνιση του Μέσι με την Αργεντινή. Στα αγωνιστικά, ο σχηματισμός θα είναι στο 4 – 3 – 3, με τον τερματοφύλακα της Ρίβερ, Αρμάνι να παίρνει θέση κάτω από την εστία.

Πιθανές ενδεκάδες

Νιγηρία (3 – 5 – 2)

Ουζόχο

Μπαλούνγκ

Εόνγκ

Ομερούο

Μόουζες

Εντιντί

Ετέμπο

Μίκελ

Ιντόβου

Μούσα

Ιχεανάτσο

Αργεντινή (4 – 3 – 3)

Αρμάνι

Μερκάδο

Οταμέντι

Ρόχο

Ταλιαφίκο

Μαστσεράνο

Πέρες

Μπανέγα

Ντι Μαρία

Ιγκουαΐν

Μέσι

Εκτίμηση

Κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί στη νίκη της Αργεντινής και ειδικά σε τέτοιες αποδόσεις. Οι «σελέστε» δεν θέλουν απλά τη νίκη, αλλά θέλουν και γκολ. Για αρχή βέβαια στοχεύουν στο τρίποντο. Βάσει της αμυντικής τους συμπεριφοράς, θα αφήσουν κενά πίσω και οι ταχύτατοι Νιγηριανοί μπορούν να τα εκμεταλλευτούν και να σκοράρουν επίσης. Σε καλή απόδοση για τα δεδομένα το συνδυαστικό του G/G και Over 2,5.

Σε ενδιαφέρει