Basket League: Με την πλάτη στον τοίχο η ΑΕΚ

Ο νόμος των γηπεδούχων υπερίσχυσε στα πρώτα παιχνίδια των play - off της Basket League, με την ΑΕΚ να είναι με την πλάτη στον τοίχο κόντρα στον ΠΑΟΚ.
Basket League: Με την πλάτη στον τοίχο η ΑΕΚ

Την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση των play – off αναμένεται να σφραγίσουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κόντρα σε Κολοσσό Ρόδου και Κύμη αντίστοιχα. Πιο αμφίρροπα τα ζευγάρια ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, Λαύριο – Προμηθέας. Οι σειρές κρίνονται στις δύο νίκες.

Ανάλυση

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

Σε καμία περίπτωση η ΑΕΚ δεν έκανε εμφάνιση προβληματική όπως τις προηγούμενες μετά την κατάκτηση του BCL, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το break στην έδρα του ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας την ήττα με 78 – 74. Το πρώτο ημίχρονο ήταν δικό της, αφού παίζοντας μυαλωμένα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην επίθεση, κατάφερε να πάρει και διαφορά 10 πόντων στα μέσα της 2ης περιόδου. Ωστόσο, ο γρήγορος ρυθμός που θέλει να δίνει στα παιχνίδια της, στην προκειμένη περίπτωση της στοίχισε, αφού σε ελάχιστο χρόνο πέταξε τη διψήφια διαφορά στα σκουπίδια. Μέχρι το τέλος του 3ου δεκαλέπτου ο ΠΑΟΚ έφερε… τούμπα το παιχνίδι και ουσιαστικά το «καθάρισε» στην 4η περίοδο, αφού η ΑΕΚ βρήκε μόλις 3 πόντους στα πρώτα 6 λεπτά της τελευταίας περιόδου. Ντελρόι Τζέιμς (14 π., 8 ρ.), Μάνι Χάρις (12 π., 8 ρ.) και Ντούσαν Σάκοτα (10 π., 6 ρ.) ήταν οι καλύτεροι για τους «κιτρινόμαυρους», που πλέον παίζουν με την πλάτη στον τοίχο. Μόνο στο τέλος ξύπνησε ο Πάντερ με κάποια συνεχόμενα εύστοχα σουτ.

 

 

Δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακός όπως τις προηγούμενες εμφανίσεις του ο ΠΑΟΚ, αλλά αυτό ήταν και κάτι λογικό από τη στιγμή που απέναντί του ήταν η ΑΕΚ για αγώνα play – off.  Τελικά επικράτησε με 78 – 74 και έκανε το 1 – 0 στη σειρά. Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν φανερό ότι δεν του έβγαινε, καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμα και με 10 πόντους, ωστόσο συνεχόμενα τρίποντα του Πέτεγουεϊ και του Χαραλαμπόπουλου επανέφεραν τους Θεσσαλονικείς στη διεκδίκηση του ματς με τη λήξη του ημιχρόνου (37 – 41). Εκ νέου προβλημάτισε στην έναρξη της τρίτης περιόδου, αφού η ΑΕΚ ξέφυγε με 7 πόντους, μετά όμως πάτησε γκάζι στην επίθεση, έσφιξε ακόμα περισσότερο στην άμυνά του και έφερε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Πρώτος σκόρερ ο Πέτεγουεϊ (17 π.), που πραγματικά έχει ανεβάσει επίπεδο τον ΠΑΟΚ, ενώ οι Γκος (16 π.) και Κόνιαρης (11 π., 4 ρ.) μίλησαν όταν η μπάλα «έκαιγε». Θέλει σήμερα να τελειώσει τη σειρά, σε ένα γήπεδο και κόντρα σε μια ομάδα, που πριν από λίγες εβδομάδες επικράτησε 72 – 81. Εκτός ο Τσόχλας, με πρόβλημα τραυματισμού.

Η ΑΕΚ προβληματίζει με την απόδοσή της και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να έχει καλή παρουσία και στα 40 λεπτά ενός αγώνα. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη ζούσε εδώ και αρκετές μέρες για αυτά τα παιχνίδια με την ΑΕΚ. Ακόμα και να χάσουν οι Θεσσαλονικείς, θα πάνε τη διεκδίκηση του ματς όσο δεν πάει. Διπλό με +7,5.

Κολοσσός Ρόδου – Παναθηναϊκός

Ομάδες επιπέδου Κολοσσού Ρόδου, όταν βρίσκουν απέναντί τους τον Παναθηναϊκό αυτή την περίοδο, είναι αδύνατον να αντέξουν σε κάποια είδους κριτική. Κάπως έτσι εξελίχθηκε και το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, καθώς οι «πράσινοι» ήταν και πάλι ισοπεδωτικοί  επικρατώντας 96 – 65 και μάλιστα το σκορ κολακεύει τους νησιώτες, αφού το επιμέρους της 4ης περιόδου ήταν 16 – 26 υπέρ τους, «μαζεύοντας» τη διαφορά στους 31 πόντους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σκορ στο τέλος της 3ης περιόδου, ολοκληρώθηκε στο 80 – 39. Πρώτος σκόρερ για τον Κολοσσό, ο νεαρός Τσαλμπούρης με 12 πόντους, 11 είχε ο Χάρις και από το οι Μπρέι και Μπιλλής. Πλην απροόπτου, ολοκληρώνεται σήμερα η σεζόν, με τον Άρη Λυκογιάννη να έχει επί της ουσίας ενημερώσει για την επιθυμία του να αποχωρήσει. Για τον Παναθηναϊκό, αν δεν πατούσε τόσο πολύ το φρένο στην 4η περίοδο θα σημείωνε εύκολα την τρίτη συνεχόμενη «εκατοστάρα», αλλά ειδικά στα τελευταία λεπτά όλοι ήθελαν να σκοράρουν και τελικά δεν τα κατάφερνε κανείς. Βρήκε χρόνο και φώναξε «παρών» ο Νίκος Παππάς που σημείωσε 16 πόντους και μάζεψε 4 ριμπάουντ, ενώ στα ευχάριστα η «επιστροφή» του Κέι Σι Ρίβερς με 12 πόντους. Άλλους τόσους είχε και ο Λεκαβίτσιους ενώ 10 είχε ο Σίνγκλετον. Μόλις 18’ αγωνίστηκε ο Καλάθης, αφού πρέπει να είναι απόλυτα φρέσκος στους τελικούς.

Αυτή την περίοδο αξίζει κάποιος να παίζει τους πόντους του Παναθηναϊκού. Αυτό κάναμε στο πρώτο παιχνίδι και δικαιωθήκαμε και κάτι ανάλογο θα κάνουμε και τώρα. OVER 91,5  των φιλοξενούμενων.

Κύμη – Ολυμπιακός

Λίγο έλειψε να ρίξει τη «βόμβα» η Κύμη στο ΣΕΦ, αλλά ένα σουτ, μία βολή και γενικότερα μικρές λεπτομέρειες οδήγησαν στο 1 – 0 του Ολυμπιακού. Βέβαια, στην έναρξη του αγώνα, τίποτα δεν προμήνυε το τι θα ακολουθούσε. Στο 15’ της αναμέτρησης το σκορ ήταν στο 36 – 11 και δικαιολογημένα ο κόουτς Καστρίτης είχε πολλά παράπονα. Τότε, άλλαξε το τσιπάκι για τους φιλοξενούμενους. Μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, έριξαν τη διαφορά στους 13 (41 – 28) τρέχοντας σερί 0 – 11 και στο ίδιο τέμπο συνεχίστηκε το δεύτερο ημίχρονο. Η διαφορά όλο και μειωνόταν ενώ στα τελευταία δευτερόλεπτα, η Κύμη έχασε την ευκαιρία να περάσει μπροστά, ενώ και ο ΜακΦάντεν ευστόχησε μόνο σε μία βολή που θα μπορούσε να στείλει το ματς στην παράταση. Ακόμα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ο Μανωλόπουλος είχε ευκαιρία να ισοφαρίσει με ελεύθερο τρίποντο, αλλά δεν τα κατάφερε με το σκορ να μένει στο 78 – 75.

Πρώτος σκόρερ ήταν ο ΜακΦάντεν με 21 πόντους, μοιράζοντας και 6 ασίστ, ενώ μεγάλη συνεισφορά είχαν οι Σμιθ (15 π., 8 ρ.) και ΜακΓκί (11 π., 14 ρ.). Από την άλλη για τον Ολυμπιακό, δεν θα επικρατούσε χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη που είχε 18 πόντους και 4 ριμπάουντ. Ο Ουίλτζερ ήταν για ακόμα μία φορά θετικός και καθοριστικός με μακρινά σουτ (14 π., 7 ρ.). Στην αποστολή ο Ρόμπερτς, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παίξει. Εκτός και πάλι Μιλουτίνοφ. Εννοείται ότι είναι απόντες οι Τιλί και Αγραβάνης.

Μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την ομάδα του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και τουλάχιστον μέσα στην έδρα της Κύμης αναμένεται μια φυσιολογική αντίδραση του εγωισμού των παικτών του Ολυμπιακού. Διπλό με – 13,5.

Λαύριο – Προμηθέας

Παραλίγο να κάνει το break το Λαύριο στην Πάτρα επί του Προμηθέα, ωστόσο γνώρισε την ήττα με 75 – 70. Ήταν μπροστά στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και μάλιστα στα μέσα της τρίτης περιόδου, η ομάδα του Σερέλη προηγήθηκε με 11 πόντους (36 – 47). Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Προμηθέας έκανε την αντεπίθεσή του και πριν ολοκληρωθεί η περίοδος, κατάφερε να μειώσει στους 4 πόντους. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα δύο τεράστια τρίποντα από τον Γκίκα και τον Δημάκο έβαλαν τον Προμηθέα μπροστά στο σκορ, αλλάζοντας πλήρως την ψυχολογία, αφού ήταν εμφανές ότι το Λαύριο προσπαθούσε να επιβιώσει μέσω της ατομικής ποιότητας του Μακένζι Μουρ και του Ουίγκινς.

Κορυφαίος για τον Προμηθέα ήταν ο εκπληκτικός για ακόμα ένα ματς, Γκίκας, με 19 πόντους και 6 ριμπάουντ, 14 πρόσθεσε ο Πράδερ, ενώ κυριάρχησαν αμυντικά και επιθετικά στις δύο ρακέτες οι Φαγε (11 π., 11 ρ.) και Μιλόσεβιτς (12 π.). Αμφίβολος εκ νέου για τους Πατρινούς ο γκαρντ, Χολ. Όσο για το Λαύριο, 19 πόντους είχε ο Μουρ, 17 ο Ουίγκινς με 10 ριμπάουντ και 12 ο Νίξον. Βέβαια, όλα αυτά, ενώ όλο το Λαύριο είχε μόλις 8 ασίστ, δείγμα του πόσο ποντάρουν στα iso των Αμερικανών.

Ισχύει ό,τι και στο πρώτο ματς. Οι διαφορές των δύο ομάδων είναι μικρές για να αντέξουν τόσο υψηλά χάντικαπ. Στο παιχνίδι της Πάτρας επιλέξαμε το διπλό και δικαιωθήκαμε. Ανάλογα θα πράξουμε και τώρα με +6,5 στον Προμηθέα.

Σε ενδιαφέρει