Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ για να γράψει ιστορία η ΑΕΚ

Κάνοντας απανωτά… θαύματα, η ΑΕΚ όχι μόνο βρίσκεται στο Final Four του Basketball Champions League, αλλά είναι και γηπεδούχος αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητές της για κούπα.
IMG

Πρώτη μέρα του Final Four Basketball Champions League, το οποίο φιλοξενείται λόγω… ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Πρώτος ημιτελικός ανάμεσα σε Λούντβιγκσμπουργκ και Μονακό, ενώ η «Ένωση» αντιμετωπίζει τη Μούρθια.

Ανάλυση

ΑΕΚ – Μούρθια

Όλο το σύμπαν συμμάχησε για να βρίσκεται η ΑΕΚ στο Final Four και μάλιστα λόγω έδρας να είναι και το φαβορί για την κατάκτηση της κούπας. Πέρα από το γεγονός, ότι την τελευταία αγωνιστική των ομίλων έγιναν πολλά θαύματα μαζεμένα για να πάρει την πρόκριση, στους νοκ – άουτ αγώνες, απέκλεισε τη Νίμπουρκ με τρόπο που οι Τσέχοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν τι έγινε. Καθοριστικό ρόλο στην αγωνιστική μεταμόρφωση των «κιτρινόμαυρων» έχουν παίξει οι προσθήκες των Πάντερ, Βασιλόπουλου και Χάντερ που πράγματι ανέβασαν επίπεδο την ομάδα. Πρόβλημα έχει προκύψει με τον αρχηγό, Ντούσαν Σάκοτα, αφού τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τον Προμηθέα, αλλά οι τελευταίες ενδείξεις λένε ότι θα αγωνιστεί κανονικά. Παρ’ όλα αυτά, σε αγωνιστικό επίπεδο υπάρχει προβληματισμός, αφού η απόδοση της ομάδας με ΠΑΟΚ και Προμηθέα ήταν τραγική, με τις ήττες να είναι απόλυτα δίκαιες.

Θα μπορέσει η ΑΕΚ να γράψει ιστορία στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ και να κάνει το πρώτο βήμα για την κούπα; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η συνεχώς ανοδική πορεία της Μούρθια την έφερε τελικά στο Final Four και θα ήταν περίεργο να μην υπήρχε ισπανική ομάδα σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης. Στη φάση των ομίλων προβλημάτισε και τελικά εξασφάλισε την πρόκριση λόγω ευνοϊκής ισοβαθμίας με τη Σάσαρι, ωστόσο μετά πήρε φόρα. Απέκλεισε με μαγική εμφάνιση στο δεύτερο ματς την Τενερίφη (72 – 83) αν και είχε ηττηθεί στο πρώτο εντός έδρας (66 – 71) ενώ στη συνέχεια έκανε πλάκα στην Καρσίγιακα, καθώς τη νίκησε δύο φορές (65 – 79, 81 – 72), μην αφήνοντας περιθώριο παραμικρής αμφισβήτησης. Στην τελευταία της αγωνιστική υποχρέωση λίγο έλειψε να σοκάρει την Μπασκόνια, καθώς ηττήθηκε στο τέλος με 87 – 85, δείγμα του ότι είναι σε εξαιρετικό μομέντουμ αυτή την περίοδο.

Κακά τα ψέματα, η ΑΕΚ χρειάστηκε αρκετή τύχη για να βρίσκεται στη σημερινή φάση και τώρα δείχνει να μην πατάει καλά αγωνιστικά. Από την άλλη, η Μούρθια είναι πάρα πολύ καλά και διαθέτει ποιότητα. Συν του ότι, ανέκαθεν το συναπάντημα ισπανικών – ελληνικών ομάδων, βγάζει συνήθως νικητές τους πρώτους. Βέβαια, υπάρχει ο πολύ σημαντικός παράγοντας της έδρας. Πάμε στο διπλό με το αβάντζο υπέρ της Μούρθια, αφού ακόμα κι αν η ΑΕΚ επιβεβαιώσει το ρόλο του φαβορί, δεν θα νικήσει εύκολα τους Ισπανούς.

Λούντβιγκσμπουργκ – Μονακό

Ακόμα και να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή της σεζόν με δύο ήττες, η σεζόν της Λούντβιγκσμπουργκ μόνο πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Άρχισε τις υποχρεώσεις της από τον Σεπτέμβριο μέσω προκριματικών και τελικά κατάφερε να φτάσει εδώ που είναι σήμερα, αφού βγήκε αλώβητη από εμφυλίους κόντρα σε Όλντενμπουργκ και Μπαϊρόιτ. Κόντρα στην Μπαϊρόιτ παραλίγο να πάθει πατατράκ, καθώς λόγω της κακής απόδοσης που είχε στο 4ο δεκάλεπτο του πρώτου ματς στην έδρα της ηττήθηκε (81 – 86), ωστόσο με αλάνθαστη εμφάνιση στο δεύτερο παιχνίδι, επικράτησε πολύ εύκολα (77 – 89). Αποτελεί τον ορισμό της σταθερότητας. Στο τελευταίο της ματς επικράτησε δύσκολα (88 – 79) της Τούμπινγκεν χάρη στην εξαιρετική της 4η περίοδο, την οποία έκλεισε με επιμέρους 28 – 10. Έτσι, ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του γερμανικού πρωταθλήματος στην 3η θέση, πίσω από Μπάγερν Μονάχου και Άλμπα Βερολίνου που έχουν κατά πολύ υψηλότερο μπάτζετ. Πλήγμα η απουσία του σέντερ, Σίαρς, που τραυματίστηκε στο τελευταίο ματς.

Αντίθετα, η σεζόν για τη Μονακό δεν είναι υπερβατική, αφού ο στόχος της ήταν εξ αρχής το Final Four και κατ’ επέκταση η κατάκτηση του τροπαίου. Για να εξασφαλίσει το εισιτήριό της, απέκλεισε σε διπλούς αγώνες την Μπάνβιτ (πέρσι οι Τούρκοι την είχαν αποκλείσει στον ημιτελικό), παίρνοντας πολύ μεγάλη νίκη στην Τουρκία στο πρώτο ματς με 77 – 85. Για το γαλλικό πρωτάθλημα δεν είχε πρόβλημα να επικρατήσει της Σαλόν (73 – 99) και φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας. Το καλό, μάλιστα, για τους Γάλλους είναι ότι καθ’ όλα πλήρεις και δεν έχουν προβλήματα τραυματισμών.

Υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και διαφορετικές βλέψεις. Η Μονακό χτίστηκε για να βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση, η Λούντβιγκσμπουργκ ναι μεν βρίσκεται άξια στο Final Four, αλλά εδώ είναι και το ταβάνι της. Πολύ σοβαρή και πιο ποιοτική οι Γάλλοι, οπότε πάμε με το διπλό με χάντικαπ.

Σε ενδιαφέρει