Α’ Γαλλίας: Ο θάνατός σου, η ζωή μου…

Σούπερ ντέρμπι ανάμεσα σε Λιλ και Μετς, με τον ηττημένο να αποχαιρετά επί της ουσίας τη Ligue 1 και να αρχίζει προγραμματισμό για τη δεύτερη κατηγορία.
Α’ Γαλλίας: Ο θάνατός σου, η ζωή μου…

Με έξι αναμετρήσεις συνεχίζεται το πρόγραμμα της 35ης αγωνιστικής της Ligue 1, που άνοιξε χθες με τη μεγάλη νίκη της Σεντ Ετιέν μέσα στην έδρα της Μονπελιέ. Ξεχωρίζει από το αποψινό μενού ο… τελικός επιβίωσης ανάμεσα στη Λιλ και τη Μετς.

Ανάλυση

Λιόν – Ναντ

Σοβαρότητα σε επίπεδα που δεν την είχαμε συνηθίσει τη Λιόν. Μετρά έξι συνεχόμενες νίκες στη Ligue και 9 σερί αήττητη και το πιο σημαντικό για τον Ζενεσιό είναι ότι οι τελευταίες επικρατήσεις έχουν συνοδευτεί με ισοπεδωτικές εμφανίσεις. Μία τέτοια ήταν κι αυτή κόντρα στην Ντιζόν την οποία ισοπέδωσε εκτός έδρας με 5 – 2, αν και στο ημίχρονο το ματς ήταν στο 1 – 1. Σκόρερ και πάλι ο Ντεπάι, που επιτέλους βρίσκει ουσία στο παιχνίδι του και δεν σπαταλά το αστείρευτο ταλέντο ενώ επέστρεψε και ο Φεκίρ, έπειτα από μήνες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει το Champions League, αφού είναι ισόβαθμη με τη Μαρσέιγ. Υπενθυμίζεται ότι ο 2ος πάει κατευθείαν στους ομίλους, ο 3ος προκριματικά και ο 4ος στο Europa League, ενώ στις ισοβαθμίες θα παίξουν ρόλο και τα γκολ, οπότε θέλει να σκοράρει.

Συγκλονιστικές μάχες στη Γαλλία για Champions League και παραμονή σε κορυφαίες αποδόσεις. Όχι τυχαία επιλογή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Το… πουλάκι της Ευρώπης φαίνεται ότι πέταξε οριστικά και αμετάκλητα για τη Ναντ του Κλαούντιο Ρανιέρι. Το ντεφορμάρισμα από τον Φεβρουάριο και μετά, την έχει φέρει στην 9η θέση και στο -4 από τη Νις, τέσσερις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν. Κόντρα στη Ρεν βρέθηκε κοντά στο τρίποντο, αφού προηγήθηκε στο 42’, αλλά στο 46’ ο Σάλα αποβλήθηκε, αφήνοντας τα «καναρίνια» με 10 παίκτης. Περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο και στο 81’ με αυτογκόλ του Παλουά, η Ρεν έφυγαν με το βαθμό (1 – 1). Θεωρητικές ελπίδες έχει για έξοδο στο Europa League, αλλά βάσει εικόνας δεν μπορεί να αισιοδοξεί για πολλά.

Η Λιόν παίζει φουλ επίθεση ειδικά εντός έδρας. Η Ναντ ξέρει να «χτυπάει» στο ανοιχτό γήπεδο, όπως το έκανε και με τη Μονακό. Επιλογή μας το G/G με τις τιμές να κυκλοφορούν στον διπλασιασμό.

Μπορντό – Ντιζόν

Θυμήθηκε αργά να ξυπνήσει η Μπορντό του Γκουστάβο Πογέτ. Έκανε δύο συνεχόμενες νίκες με Λιλ και Μονπελιέ και υποδέχθηκε την πλήρως αδιάφορη, αλλά άκρως ποιοτική Παρί Σεν Ζερμέν. Ήταν αξιόμαχη, μπορούσε να μείνει στο 0 – 0, ωστόσο από λανθασμένη αντίδραση της άμυνας σε εκτέλεση κόρνερ, ο Λο Σέλσο έδωσε τη νίκη στους φετινούς πρωταθλητές Γαλλίας. Πλέον, είναι στην 11η θέση με επτά βαθμούς διαφορά από την 6η Νις και αρχίζει σχεδιασμό για τη νέα σεζόν, που μένει να φανεί αν θα αφήσει τον Ουρουγουανό τεχνικό στον πάγκο.

Ακόμα ένα ματς χωρίς νίκη για την Ντιζόν, το έβδομο στη σειρά, αλλά ποιος νοιάζεται; Η σεζόν έχει σωθεί εδώ και καιρό με άνετη παραμονή και πλέον το διασκεδάζει. Αυτό έκανε και κόντρα στη Λιόν και ήταν μοιραίο να δεχθεί πέντε γκολ από τους «διαόλους» στην επίθεση των «λιονέ». Παρ’ όλα αυτά, στο πρώτο ημίχρονο ήταν άκρως ανταγωνιστική, μένοντας στο 1 – 1. Τα 6 από τα 7 τελευταία ματς ήταν G/G. Το μοναδικό που ήταν N/G ήταν αυτό στη νίκη επί της Τουλούζ, όταν πραγματικά χρειαζόταν το τρίποντο για την παραμονή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενόψει του σημερινού έχουν μαζευτεί πάρα πολλές απουσίες.

Στο όριο του OVER και του UNDER κινείται το παιχνίδι. Βέβαια, οι δύο ομάδες δεν έχουν το οποιοδήποτε βαθμολογικό κίνητρο. Με το δεδομένο αυτό, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα.

Λιλ – Μετς

Δεν έχει φανεί ανταγωνιστική σε άλλες κι άλλες έδρες η Λιλ, σιγά μην το έκανε κόντρα στη Μαρσέιγ, που αυτή την περίοδο… πετάει φωτιές. Ήττα με κατεβασμένα χέρια (5 – 1) και το ημίχρονο ήταν ήδη στο 4 – 0. Συμπλήρωσε, λοιπόν, μια ενδεκάδα αγώνων χωρίς νίκη και πλέον ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι η 18η θέση που οδηγεί σε μπαράζ παραμονής. Στον α’ γύρο που υπήρχε ακόμα ο Μαρσέλο Μπιέλσα στον πάγκο της Λιλ, οι «λιλουά» είχαν κάνει… βόλτα επικρατώντας με 3 – 0.

Αντίπαλός της η Μετς που παραμένει τελευταία και κόντρα στην Καέν έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία να χτυπήσει με μεγάλες αξιώσεις την άνοδο. Προηγήθηκε έπειτα από ασφυκτική πίεση στο 71’, αλλά στο 73’ δέχθηκε άμεσα την ισοφάριση με το 1 – 1 να μέχρι τέλους. Η απώλεια γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι μεσοβδόμαδα έφυγε μεγάλο ποσοστό των δυνάμεών για τον ημιτελικό του Κυπέλλου  

Όποιος χάσει, χάνεται, αλλά αν η Λιλ δε νικήσει ούτε τη Ματς παίζοντας στο σπίτι της, μπορεί να σταματήσει να αγωνίζεται για φέτος και να ετοιμάζεται για τη Ligue 2. «Αν όχι τώρα, ποτέ» είναι η φάση.

Μονακό – Αμιάν

Νέα άθλια εμφάνιση για τη Μονακό. Μετά την ταπεινωτική ήττα από την Παρί με 7 – 1, ήρθε νέα αυτή στην έδρα της Γκινγκάμπ με 3 – 1. Όλα τέλειωσαν στο 20’, που οι Μονεγάσκοι έκαναν πέναλτι με τον Τζέμερσον, ταυτόχρονα αποβλήθηκε και έγινε το 1 – 0. Το κακό για τη Μονακό είναι ότι την ίδια ώρα που η απόδοσή της πέφτει, Λιόν και Μαρσέιγ είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχοντας πλησιάσει στον ένα βαθμό, δεν αποκλείεται να χάσει τη θέση που οδηγεί στο Champions League της νέας σεζόν. Εκτός οι Τζέμερσον, Σιντιμπέ, Κεϊτά και Γιόβετιτς, τουλάχιστον παίζουν κανονικά οι Φαλκάο και Σούμπασιτς.

Απέναντι στη Μονακό είναι η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, Αμιάν, που κατάφερε να μείνει στην κατηγορία κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, διαθέτοντας μπάτζετ και ρόστερ για τη δεύτερη κατηγορία. Την οριστική της παραμονή εξασφάλισε την περασμένη αγωνιστική με τη νίκη επί του Στρασβούργου με 3 – 1, γεγονός που πανηγυρίστηκε σαν το πρωτάθλημα. Με άλλα λόγια, στις εναπομείνασες αγωνιστικές δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα κίνητρο για την Αμιάν.

Η Μονακό θέλει γκολ γιατί είπαμε και προηγουμένως ότι λόγω των μικρών διαφορών μπορεί η διαφορά τερμάτων να παίξει ρόλο. Βέβαια, με τον τρόπο που θα επιτίθεται η ομάδα του Ζαρντίμ μπορεί να δεχθεί και κάποιο τέρμα. Επιλογή μας το OVER 3,5, αφού και η Αμιάν δεν έχει λόγο να παίξει αμυντικά από τη στιγμή που βαθμολογικά δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Στρασβούργο – Νις

Αν έλεγε κανείς στο Στρασβούργο ότι αυτή την εποχή θα μετρά 5 ήττες και 4 ισοπαλίες και παρ’ όλα αυτά θα ήταν ακόμα στο +5 από τη θέση του μπαράζ παραμονής, τότε μάλλον θα έκανε το σταυρό του. Δεύτερη σερί ήττα, αυτή τη φορά με κατεβασμένα τα χέρια, καθώς ηττήθηκε στην έδρα της Αμιάν με 3 – 1 και πλέον κινδυνεύει άμεσα. Ο λόγος είναι το πρόγραμμά της, αφού φιλοξενεί τη Νις και μετά έχει εκτός τη Ρεν, εντός τη Λιόν και εκτός της Ναντ, που μάλλον αυτή θα τη βρει αδιάφορη.

Χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες και παίζοντας και λίγο για το αποτέλεσμα (κάτι που δεν συνηθίζει) επικράτησε 1 – 0 εντός της Μονπελιέ, με το γκολ να σημειώνεται στις αρχές του β’ ημιχρόνου. Έπεσε στην 6η θέση μετά τη νίκη της Σεντ Ετιέν επί της Μονπελιέ και καλείται να ανταποκριθεί σε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, καθώς έχει Μαρσέιγ εκτός, Καέν εντός και Λιόν εκτός. Μέσα σε αυτό το άγχος και την πίεση για την έξοδο στο Europa League, απόψε θα στερηθεί τον καλύτερό της παίκτη, Πλεά.

Η Νις είναι σε καλή κατάσταση, έχει και καλύτερη ομάδα. Παράλληλα, γνωρίζει ότι με το πρόγραμμα που έχει, πρέπει αυτό το παιχνίδι να το πάρει. Ωστόσο, λείπει και ο Πλεά, που έχει σκοράρει τα 7 από τελευταία 8 γκολ της Νις εκτός έδρας. Το αφήνω στην ησυχία και θα κρίνω στο live από την εικόνα των ομάδων στο γήπεδο. Ίσως πιο ασφαλές από σημείο το G/G.

Τρουά – Καέν

Λίγη στα δύσκολα η Τρουά. Μπροστά στο σκορ κόντρα στη Μαρσέιγ στο 75’, έχασε. Προηγήθηκε από τα αποδυτήρια κόντρα στη Σεντ Ετιέν, ηττήθηκε και πάλι. Εύλογα κινδυνεύει ακόμα και με απευθείας υποβιβασμό. Έξι ήττες και μόλις τρεις ισοπαλίες στα τελευταία, ενώ στα τελευταία 13 έχει μόλις νίκη και αυτή κόντρα στη Μετς με γκολ στο 88’. Αν δεν νικήσει και σήμερα, μάλλον πρέπει να συμβιβαστεί με τον υποβιβασμό, αφού μετά έχει Λιόν, Μονπελιέ και Μονακό, με το τελευταίο να είναι μόνο εντός έδρας.

Σε αγωνιστική κάμψη και η Καέν, αλλά πολύ πιο άνετη βαθμολογικά. Όχι άνετη, αλλά σίγουρα πιο άνετη από την Τρουά. Πήρε ισοπαλία εκτός με τη Μετς (1 – 1) και εντός με την Τουλούζ (0 -0), αλλά βλέποντας το πρόγραμμά της, μάλλον απόψε ό,τι μαζέψει, καθώς έχει μπροστά της Μονακό, Νις και Παρί…

Είναι δεδομένο ότι η Καέν θα παίξει για το 0 – 0. Το έδειξε και στα δύο προηγούμενα ματς. Πρόκειται για ένα από τα παιχνίδια, που όποιος σκοράρει, το έχει πάρει. Επιλογή μας το UNDER 1,5.

Σε ενδιαφέρει