Γελασμένος όποιος περιμένει περίπατο

Γελασμένος όποιος περιμένει περίπατο

Τα “αστεία” και οι δεύτερες ευκαιρίες τελείωσαν. Αρχίζει σήμερα η φάση των 16 του Μουντιάλ, με τον αγώνα Βραζιλία – Χιλή (19:00 , Μπέλο Οριζόντε, διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ). Φαβορί δεν μπορεί παρά να είναι η “σελεσάο”, αφού παίζει μέσα στην έδρα της, ενώ έχει και μια αρκετά καλή ομάδα. Η Χιλή όμως είναι οτι πιο δύσκολο έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ και μια ομάδα που δεν της ταιριάζει αγωνιστικά. Είδαμε όλοι τι έπαθε η Βραζιλία στην πρώτη φάση, όταν αντιμετώπισε μια καλά οργανωμένη ομάδα, το Μεξικό.

Σε κανένα από τα παιχνίδια της πρώτης φάσης δεν εντυπωσίασε η Βραζιλία. Ακόμη και κόντρα στο αδύναμο Καμερούν, είχε άγχος και δεν κέρδισε εύκολα. Περιέργως για ομάδα της Βραζιλίας, η καλύτερή της γραμμή στο γήπεδο, είναι η αμυντική. Οι Νταβίντ Λουίς και Τιάγκο Σίλβα δημιουργούν ένα τέλειο αμυντικό δίδυμο, ενώ οι Μαρσέλο και Ντάνι Άλβες, ανταπεξέρχονται τόσο στις αμυντικές, όσο και στις επιθετικές τους υποχρεώσεις. Ο σέντερ φορ είναι ανοιχτή πληγή, αφού ο Φρεντ “δεν μπορεί”, ενώ στο κέντρο, οι Παουλίνιο και Λουίς Γκουστάβο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο επιτελικά. Όλη η επίθεση είναι ο Νεϊμάρ, ο οποίος βρίσκεται σε “δαιμονιώδη” φόρμα, ενώ και ο Όσκαρ τον βοηθάει πάρα πολύ. Κλειδί για την ανάπτυξη της Βραζιλίας είναι τα ανεβάσματα των μπακ, αφού οι Μαρσέλο και Ντάνι Άλβες κάνουν πολύ παιχνίδι από τα πλάγια. Ο Νταβίντ Λουίς δεν προπονήθηκε και η συμμετοχή του είναι αμφίβολη για το σημερινό ματς. Αν δεν παίξει, την θέση του θα πάρει ο Ντάντε της Μπάγερν. Ο Σκολάρι σκέφτεται σοβαρά να περάσει τον Φερναντίνιο στην θέση του Παουλίνιο. Ο άσος της Τότεναμ δεν έχει κάνει καλά παιχνίδια και είναι σαν να παίζει με παίκτη λιγότερο στο κέντρο. Αντίθετα, την λίγη ώρα που είδαμε τον Φερναντίνιο στο γήπεδο, στο ματς με το Καμερούν, έδειξε πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κατά τη γνώμη μου θα είναι η ιδανική αλλαγή, αφού η Βραζιλία δεν είναι δυνατόν να παίζει με τόσο αμυντικούς προσανατολισμούς.

Η Χιλή έπαιξε στα ίσια την Ολλανδία, αλλά τελικά έχασε στις λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να βρει στον δρόμο της την διοργανώτρια. Ο Φαν Χάαλ έπαιξε έξυπνα, ξέροντας πως στην Χιλή δεν ταιριάζουν οι αμυντικογενείς αντίπαλοι. Σήμερα με την Βραζιλία, το ματς θα είναι τελείως διαφορετικό. Οι Χιλιανοί θα κάτσουν πίσω και θα περιμένουν τον αντίπαλο. Αν δεν δεχτούν γκολ νωρίς, ώστε να αναγκαστούν να αλλάξουν τα πλάνα τους, θα δούμε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Θα έλεγα οτι η Χιλή είναι ίσως η ομάδα που παίζει με το μεγαλύτερο πάθος στο Μουντιάλ. Φαίνεται στα μάτια των παικτών, το πόσο θέλουν τη διάκριση. Μια πρόκριση επί της Βραζιλίας θα είναι γι’ αυτούς η καλύτερη στιγμή της ζωής τους. Δύσκολα θα παίξει ο καλός μπακ Μεδέλ, ενώ την θέση του αναμένεται να πάρει ο Ρόχας. Κατά τα άλλα, σίγουρα επιστρέφει στην ενδεκάδα ο Βιδάλ, δίνοντας ποιότητα πίσω από τους Σάντσεζ και Βάργκας.

Αν η Χιλή καταφέρει και περιορίσει τα μπακ της Βραζιλίας, η “σελεσάο” δεν θα έχει τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού, αφού δεν παίζει σχεδόν καθόλου από τον άξονα. Βέβαια, αν παίξει ο Φερναντίνιο, ίσως αυτό να αλλάξει. Η Χιλή θα παίξει “μανιασμένα” και σε καμία περίπτωση δεν έχει αξία ο άσος.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Βραζιλία: Ζούλιο Σέζαρ – Ντάνι Αλβες, Νταβίντ Λουίζ ή Ντάντε, Τιάγκο Σίλβα, Μαρσέλο – Παουλίνιο ή Φερναντίνιο, Λουίζ Γκουστάβο – Χουλκ, Οσκάρ, Νεϊμάρ – Φρεντ.

Χιλή: Μπράβο – Χάρα, Σίλβα, Ρόχας  ή Μεδέλ – Ισλα, Ντίας, Αράνγκις, Μένα – Βιδάλ – Σάντσες, Βάργκας.

Σε ενδιαφέρει