Να… ρεφάρει και να ξορκίσει τους δαίμονες του «Μαρακανα»

Να… ρεφάρει και να ξορκίσει τους δαίμονες του «Μαρακανα»

Η βαριά ήττα της πρεμιέρας των Παγκόσμιων πρωταθλητών, Ισπανών από την Ολλανδία με 5-1 εκτός από άτυπη ρεβάνς του περασμένου τελικού του Μουντιάλ για τους «Οράνιε», αποτέλεσε και τη δεύτερη μεγαλύτερη ήττα των Ισπανών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη, είχε έρθει το μακρινό 1950 από τη Βραζιλία (6-1) στο γήπεδο που αγωνίζεται απόψε κόντρα στη Χιλή (22:00), το ξακουστό και μεγαλοπρεπές «Εστάντιο Μαρακανά» του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Μπορεί να έχουν περάσει 64 ολόκληρα χρόνια από τότε, αλλά σίγουρα οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες οι «φούριας ρόχας» καλούνται να κάνουν το μεγάλο “come back” στον όμιλο, σε συνδυασμό με το ζοφερό παρελθόν τους στο θρυλικό αυτό γήπεδο, έχουν μετατρέψει το αποψινό ματς κόντρα στην παρέα του Σάντσεθ, κατά κάποιον τρόπο σε αλληγορία…

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στην 11άδα, με τους Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Πικέ και πολύ πιθανόν τον Ασπικουλέτα να «βλέπουν πάγκο» την ίδια ώρα που Χάβι Μαρτίνες, Πέδρο, Φάμπρεγκας, Κόκε και Χουανφράν διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση βασικού στο συνηθισμένο πλέον 4-2-3-1 το οποίο και θα παραμείνει αμετάβλητο.

Ο Ισπανός προπονητής που εδώ και μια τετραετία έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα του (Μουντιάλ 2010, Euro 2012), ξεκαθάρισε πως οι αλλαγές προσώπων στο βασικό σύστημα δεν έχουν να κάνουν με κάποιου είδους τιμωρία για τον διασυρμό της 1ης αγωνιστικής αλλά είναι καθαρά θέμα αγωνιστικής φιλοσοφίας και πορείας. Στο μεταξύ, ο βασικός τερματοφύλακας Ίκερ Κασίγιας, που πήρε πάνω του την ευθύνη της ήττας (φταίει εξ ολοκλήρου στο 4ο γκολ των «Οράνιε»), αναμένεται να ξαναξεκινήσει βασικός, παίρνοντας έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» από το τεχνικό τιμ, που παρά την 5άρα δεν πτοείται και βασίζεται σε αυτόν.

Τέλος για να κλείσουμε το κεφάλαιο Ισπανία, αρκεί να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης που να ικανοποιεί, και αυτό γιατί ακόμα και σε περίπτωση ισοπαλίας ο συντελεστής τερμάτων θα παραμείνει στο -4 πράγμα που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους «κόκκινους», που θα χρειαστούν στην καλύτερη των περιπτώσεων… μισή ντουζίνα γκολ με τους Αυστραλούς την τελευταία αγωνιστική! Θυμίζουμε πως οι Ισπανοί, ξεκίνησαν με ήττα  και στο προηγούμενο Μουντιάλ κόντρα στην Ελβετία (0-1) αλλά εν τέλει όχι μόνο προκρίθηκαν 1οι στον όμιλο, αλλά κατέκτησαν και το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Η Χιλή, του Σαμπαόλι, παρότι «τα χρειάστηκε» ορισμένες στιγμές στο δεύτερο ημίχρονο της πρεμιέρας της απέναντι στους Αυστραλούς, εν τέλει κατάφερε να επικρατήσει με 3-1 και να πιάσει τους «ιπτάμενους» Ολλανδούς στην κορυφή του 2ου γκρουπ με 3 βαθμούς. Ο Αργεντίνος προπονητής θα παρατάξει για ακόμα μια φορά την ομάδα του με σύστημα 5-3-2, ψάχνοντας τις αντεπιθέσεις και την όσο δυνατόν περισσότερη συμμετοχή του Βιντάλ που δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο πρώτο παιχνίδι. Παρά το γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο των Νοτιο Αμερικανών, η «αχίλλειος πτέρνα» τους παραμένουν οι στημένες φάσεις, μιας και πρόκειται για βραχύσωμη ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ύψους, καθώς επίσης και η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού.

Επιπλέον η προϊστορία, είναι συντριπτικά με το μέρος των Ισπανών που μετρούν μόνο νίκες και ισοπαλίες (8 και 2 αντίστοιχα) απέναντι στη Χιλή. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο τελικής φάσης Παγκοσμίου κυπέλλου οι «φούριας ρόχας» αριθμούν 2 νίκες, η πρώτη το 1950 (2-0) και η δεύτερη μόλις στο περασμένο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής με σκορ 2-1 την τελευταία αγωνιστική των ομίλων.

 

Πιθανές συνθέσεις:

Ισπανία: Κασίγιας, Χουανφράν, Χάβι Μαρτίνες (ή Πικέ), Σέρχιο Ράμος, Τζόρντι Άλμπα, Μπούσκετς, Φάμπρεγκας, Κόκε (ή Αλόνσο), Ινιέστα, Πέδρο, Ντιέγκο Κόστα

Χιλή: Μπράβο, Σίλβα, Χάρα, Μεδέλ, Ίσλα, Αρανγκις, Ντίας, Μένα, Βιδάλ, Βάργκας, Σάντσες 

Σε ενδιαφέρει