Με τσάρο τον Καπέλο κόντρα στα Κορεάτικα μηχανάκια

ΚΑΠΕΛΟ

Η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων ολοκληρώνεται σε λίγο με το ματς της Ρωσίας απέναντι στη Νότιο Κορέα. Η “αρκούδα” είναι ανανεωμένη, πολύ διαφορετική από τις πιο πρόσφατες διοργανώσεις κι έχει ένα στοιχείο που την κάνει επικίνδυνη. Αυτό δεν είναι άλλο από τον προπονητή της. Ο Φάμπιο Καπέλο είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους των ευρωπαϊκών γηπέδων και ξέρει να παίρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως λίγοι. Ο Ιταλός κόουτς θα κατεβάσει την ομάδα του με τη λογική της “σκουάντρα ατζούρα”, δηλαδή πάγωμα του ρυθμού, αργό και κοντρόλ τέμπο, ποδόσφαιρο 11 εναντίον 11. Αυτό θα προσπαθούσε έτσι κι αλλιώς να το κάνει απέναντι σε μια ομάδα όπως η σημερινή του αντίπαλος, που διακρίνεται για την ταχύτητά της. Στο 4-1-4-1 που χρησιμοποιεί ο Καπέλο, τεράστιο ρόλο παίζει ο Ντενίσοφ, που μπροστά από τους στόπερ φτιάχνει όλο το παιχνίδι των Ρώσων. Στην κορυφή της επίθεσης θα δούμε εκτός απροόπτου τον Κοκόριν με τον Κερζάκοφ να μένει στον πάγκο. Έχω δηλώσει επανειλημμένα την εκτίμησή μου για τον Ακινφέεφ, ο οποίος θεωρώ πως είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη “γηραιά ήπειρο”.

Οι Ασιάτες είναι πλέον γνωστοί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό για την ταχύτητά τους και για το ασταμάτητο πρέσινγκ καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η μεγαλύτερή τους διάκριση ήταν το 2002 στο μουντιάλ της χώρας τους. Τώρα όμως ούτε ο Χίντινγκ είναι στον πάγκο τους ούτε θα έχουν τις πλάτες της διαιτησίας. Παρόλα αυτά έδειξαν και στο φιλικό με την εθνική μας ότι ταλέντο υπάρχει και πως ο κοουτς Χονγκ Μιουνγκ Μπο έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του. Το αστέρι της ομάδας είναι ο Σον της Λεβερκούζεν, που στο 4-2-3-1 της ομάδας κινείται κυρίως στο αριστερό άκρο της επίθεσης κι ενίοτε αναλαμβάνει έναν ελεύθερο δημιουργικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, η Κορέα αποτελείται από 10 μηχανάκια που φαντάζουν ως δρομείς μεγάλων αποστάσεων και μπορούν να “πνίξουν” κάθε αντίπαλο.

Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικές σχολές ποδοσφαίρου και όποια επικρατήσει, θεωρώ πως θα διεκδικήσει το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου μαζί με το Βέλγιο. Ωστόσο, τον πρώτο λόγο τον δίνω στο Χ κι αυτό γιατί πιστεύω πως οι Ρώσοι θα μπουν δυνατά στο ματς και ίσως προηγηθούν, όμως μετά το 70′ θα φανεί η διαφορά της φυσικής κατάστασης και είναι πολύ πιθανό το ματς να έρθει στα ίσια. 

Πιθανές εντεκάδες

Ρωσία: Ακινφέεφ – Γεσένκο, Μπερεζούτσκι, Ιγκνάσεβιτς, Κομπάροφ – Ντενίσοφ – Σαμέντοφ, Φαϊζούλιν, Σατόφ, Ζιρκόφ – Κοκόριν

Ν. Κορέα: Μπουμ Γιουνγκ – Σουκ Γιουνγκ, Χονγκ, Κιμ Γ.Γ, Κιμ Σ.Τ – Χαν, Κι – Λι, Κου, Σον – Παρκ

Σε ενδιαφέρει