Η αναμέτρηση των 19:00 στο «Εστάντιο Ντας Ντούνας» του Νατάλ, ή αν προτιμάτε ελληνιστί της «πόλης των Χριστουγέννων», μεταξύ Μεξικό και Καμερούν είναι από αυτές που ονομάζουμε «κλασσικές» κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Οι «τρικολόρ» της κεντρικής Αμερικής συμμετέχουν για 15η φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου (4η ομάδα σε παρουσίες συνολικά), και φιλοδοξούν να φτάσουν στην 6η συνεχόμενη πρόκριση τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, από το Μουντιάλ των Η.Π.Α., αποτελούμενη σχεδόν εξολοκλήρου από παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Ποδοσφαιριστές έμπειρους και με Ευρωπαϊκές παραστάσεις έχει κυρίως σε άμυνα (Μάρκες, Σαλσίδο) και επίθεση (Ερνάντεζ, Ντος Σάντος) ενώ στη μεσαία γραμμή δεσπόζει η παρουσία του μέσου της Λεβερκούζεν, Γκουαρντάδο. Παρ όλα αυτά τα 2/3 της ομάδας αποτελούνται από παίκτες της Clausura του Μεξικό, στην πλειοψηφία τους από τις ομάδες Λεόν και Κλαμπ Αμέρικα. Στην τελευταία, ανήκει και το αστέρι της ομάδας Οριμπέ Περάλτα, που συνέβαλε τα μέγιστα για την πρόκριση της ομάδας του Ερέρα απέναντι στη Νέα Ζηλανδία στα μπαράζ (ελλείψει Ερνάντες).
Αν εξαιρέσουμε κάποιες «παλιοσειρές» που αναφέρθηκαν νωρίτερα, πρόκειται για μια νεανική ομάδα, η οποία σε περίπτωση νίκης επί του γεμάτου προβλήματα (κυρίως πειθαρχικά) και ερωτηματικά Καμερούν θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα για ακόμα μια πρόκριση στη φάση των «16». Αγωνίζεται με σύστημα 3-5-2 το οποίο μετατρέπεται αυτομάτως σε 5-3-2 σε περίπτωση που η ομάδα αμύνεται.
Σε ότι αφορά τους Καμερουνέζους, μόνο σαν ομάδα δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, και αυτό γιατί τα δικαιώματα που έχουν δώσει είναι πολλά, μα πάρα πολλά! Η απειθαρχεία της ομάδας του Γερμανού τεχνικού Βόλκερ Φρίνκε έχει ήδη χτυπήσει … κόκκινο από τη μέρα που πάτησε το πόδι της στη Λατινική Αμερική και αυτό οφείλεται κυρίως στη συνδιαλλακτική συμφωνία των παικτών με την ομοσπονδία της χώρας τους σε σχέση με το ποσό και την κατανομή του πριμ. Παίκτες που μένουν πίσω στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, άλλους που χάνονται στην Βιτόρια την ώρα που πάνε για συνάλλαγμα, κι άλλους να αντικαθιστούν το προσεγμένο φαγητό του ξενοδοχείου με… fast food! Κοινώς, απ’ όλα έχει ο μπαξές, και δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγα 24ωρα από την άφιξη των κατά τα άλλα «αδάμαστων λιονταριών».
Στα αγωνιστικά, τα πράγματα θα ήταν πιο ευνοϊκά υπό άλλες συνθήκες, αλλά έχοντας τους Ετό και Γουεμπό σε μεγάλη ποδοσφαιρική ηλικία (33 και 32 αντίστοιχα) δεν μπορείς παρά να υπολογίζεις περισσότερο στον Άλεξ Σόνγκ της Μπαρτσελόνα και γενικότερα τη μεσαία γραμμή η οποία δεν είναι όμως και η πιο ταλαντούχα. Τουλάχιστον, συγκριτικά με άλλες φουρνιές. Συνεπώς το 4-3-3 μπορεί να λειτουργήσει και σαν μπούμερανγκ στον ανασταλτικό τομέα.
Πάντως, οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί και αν θυμηθούμε τα ευτράπελα του 2002, όταν η αποστολή του Καμερούν με προπονητή τον επίσης Γερμανό Βίνφριντ Σάφερ, είχε ταξιδέψει οδικώς(!) στην Άπω Ανατολή με κατεύθυνση τα γήπεδα της Ιαπωνίας, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε καν το σενάριο της πρόκρισης. Και να φανταστείτε πως εκείνη ήταν η καλύτερη χρονιά των Αφρικανών με εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο του 90’ που η ομάδα είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά…
Πιθανές ενδεκάδες:
Μεξικό: Οτσόα – Ροντρίγκες, Μάρκες, Μορένο – Αγκιλάρ, Λαγιούν – Ερέρα, Βάσκες, Γκουαρδάδο – Ντος Σάντος, Περάλτα.
Καμερούν: Ιτάντζ – Ασού-Εκοτό, Τζέγκουε, Ν’Κουλού, Ενόχ – Μπία, Σονγκ, Μουκαντζό, Ματίπ – Ετό, Γουεμπό ή Μοτίνγκ.
Αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Ν’ Γκουεμό και Σαλί για το Καμερούν.