Μουντιάλ 1966: Το γκολ φάντασμα του Χαρστ

hurst

Στην Αγγλία διεξήχθη το Μουντιάλ του 1966, λόγω των 100 χρόνων που συμπληρώνονταν τότε από την δημιουργία της σύγχρονης εκδοχής του ποδοσφαίρου, στη χώρα που το γέννησε. Η Αγγλία ήταν αυτή που κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό με 4-2 της Δυτικής Γερμανίας στην παράταση. Φυσικά, το Μουντιάλ αυτό έχει μείνει στην ιστορία για το αμφισβητούμενο γκολ της Αγγλίας στον τελικό, χωρίς ακόμη και σήμερα να μπορεί κανείς σίγουρα να πει αν η μπάλα πέρασε ή όχι την τελική γραμμή. Επίσης, όλοι θυμούνται την πρόκριση της Βορείου Κορέας επί της Ιταλίας (ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι τότε στην ιστορία του ποδοσφαίρου), καθώς και τις εκπληκτικές εμφανίσεις του “μαύρου πάνθηρα”, Εουσέμπιο. Για ένα ακόμη παγκόσμιο κύπελλο, ο Πελέ σακατεύτηκε από τους αμυντικούς, οι οποίοι τον έπαιζαν αντιαθλητικά. Πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ ήταν ο Πορτογάλος Εουσέμπιο, με 9 τέρματα.

Θα πετύχει χατ – τρικ κάποιος παίκτης στο Μουντιάλ της Ρωσίας; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Οκτώ γήπεδα φιλοξένησαν τους αγώνες. Πρόκειται για τα εξής:  Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο, Γκούντισον Παρκ στο Λίβερπουλ, Χίλσμπορο στο Σέφιλντ, Ρόκερ Παρκ στο Σάντερλαντ, Γουάιτ Σίτι στο Λονδίνο, Βίλα Παρκ στο Μπέρμιγχαμ, Ολντ Τράφορντ στο Μάντσεστερ και Έιρσον Παρκ στο Μίντλεσμπρο. Ο τελικός διεξήχθη φυσικά στο Γουέμπλεϊ, μπροστά σε 95.000 φιλάθλους.

Τέσσερις όμιλοι με τέσσερις ομάδες ο καθένας απάρτιζαν την πρώτη φάση. Η τελική βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:

Α’ Όμιλος: Αγγλία 5, Ουρουγουάη 4, Μεξικό 2, Γαλλία 1.
Β’ Όμιλος: Δυτική Γερμανία 5, Αργεντινή 5, Ισπανία 2, Ελβετία 0.
Γ’ Όμιλος: Πορτογαλία 6, Ουγγαρία 4, Βραζιλία 2, Βουλγαρία 0.
Δ’ Όμιλος: ΕΣΣΔ 6, Βόρειος Κορέα 3, Ιταλία 2, Χιλή 1.

Στα προημιτελικά:

Αγγλία – Αργεντινή 1-0
Πορτογαλία – Βόρεια Κορέα 5-3
Δυτική Γερμανία – Ουρουγουάη 4-0
ΕΣΣΔ – Ουγγαρία 2-1

Στα ημιτελικά:

Αγγλία – Πορτογαλία 2-1
Δυτική Γερμανία – ΕΣΣΔ 2-1
Στον μικρό τελικό:
Πορτογαλία – ΕΣΣΔ 2-1

Στον τελικό:

Αγγλία – Δυτική Γερμανία 4-2 (παράτ.) Χάρστ 18′,98′, 120′, Πίτερς 78′ – Χάλερ 12′, Βέμπερ 90′

Στον τελικό, μπροστά σε 100.000 περίπου θεατές, η Αγγλία ευνοήθηκε από την διαιτησία. Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο ξεκίνημα και προηγήθηκαν με τον Χάλερ. Όμως, ισοφάρισε ο Χαρστ λίγα λεπτά αργότερα. 12 λεπτά πριν τη λήξη ο Πίτερς έδωσε το προβάδισμα στους Άγγλους, αλλά προς απογοήτευση των “λιονταριών”, ο Βέμπερ ισοφάρισε στο 90′. Στο 98΄ο Τζεφ Χαρστ σούταρε, η μπάλα πήγε στο οριζόντιο δοκάρι και σύμφωνα με την γνώμη του επόπτη, η μπάλα πέρασε την γραμμή. Πάρα πολλά χρόνια μετά και με την ανάλυση του υπολογιστή, φάνηκε πως η μπάλα δεν είχε περάσει την γραμμή, αν και πάλι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αυτό που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν είναι πως και τα άλλα δύο γκολ του Χαρστ δεν ήταν έγκυρα. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε με κεφαλιά, την ώρα που ο διαιτητής τακτοποιούσε το τοίχος των Γερμανών, ενώ το τρίτο γκολ μπήκε την ώρα που είχαν μπει τρεις φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο, οπότε η φάση θα έπρεπε να είχε διακοπεί.

Η Βόρειος Κορέα πήγε στο Μουντιάλ ως το απόλυτο αουτσάιντερ και έπεσε και σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, κόντρα σε Σοβιετική Ένωση, Ιταλία και Χιλή. Στον πρώτο της αγώνα έχασε εύκολα από τους Σοβιετικούς, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έβαλε γκολ στα τελευταία λεπτά και πήρε το 1-1 από τη Χιλή και ήρθε το μεγάλο ματς με την Ιταλία. Η “σκουάντρα ατζούρα” δεν ήταν παίξε γέλασε, με τους Ενρίκο Αλμπερτόζι, Πάολο Μπαριζόν, Τζιατσίντο Φακέτι, Σάντρο Ματσόλα και Τζιάνι Ριβέρα. Τελικά οι Ασιάτες κέρδισαν με 1-0 και πήγαν να κάνουν την ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, όταν στα προημιτελικά σκόραραν τρία γκολ επί της Πορτογαλίας. Όμως, ο Εουσέμπιο με τέσσερα τέρματα, έβαλα ταφόπλακα στις ελπίδες τους.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η Αγγλία ευνοήθηκε κατάφορα από την διαιτησία σε αυτή την διοργάνωση. Και δεν μιλάμε μόνο για τον τελικό. Η αρχή έγινε στα προημιτελικά όταν αποβλήθηκε αναίτια ο αρχηγός της Αργεντινής, Αντόνιο Ρατίν, επειδή “αγριοκοίταξε” τον Γερμανό διαιτητή. Στα ημιτελικά, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ της Πορτογαλίας, για χέρι των Άγγλων αμυντικών.
Αξίζει να αναφερθούμε και στην κλοπή του τροπαίου Ζιλ Ριμέ, παρότι το φρουρούσαν έξι άτομα σε έκθεση στο Γουέστμίνστερ. Δεν υπήρχαν σχέδια για να φτιαχτεί ακριβές αντίγραφο, οπότε ο πανικός ήταν μεγάλος. Μια βδομάδα μετά την κλοπή σε μια γειτονιά του Λονδίνου, ο θρυλικός πλέον σκύλος, Πικλς, βρήκε το τρόπαιο κάτω από ένα φράχτη, τυλιγμένο σε μια εφημερίδα.

Σε ενδιαφέρει