Euro 2012: Ισπανική παντοκρατορία!

Μετά την κατάκτηση του Εuro 2008 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 η τρομερή ομάδα της Ισπανίας κατάφερε να πετύχει έναν ακόμα θρίαμβο στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Euro 2012: Ισπανική παντοκρατορία!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φουρνιά των Ισπανών παικτών την τετραετία 2008-2012 ήταν ό,τι καλύτερο είχαμε δει τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Όπως και στο Euro 2008, έτσι και στο Euro 2012, οι Ίβηρες κέρδισαν τον τίτλο, φτάνοντας στις τρεις κατακτήσεις στην ιστορία τους.

Το Εuro του 2012 έλαβε χώρα στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας από τις 8 Ιουνίου 2012 μέχρι και την 1 Ιουλίου 2012. Συμμετείχαν 16 ομάδες. Η Ελλάδα στην τρίτη της παρουσία στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πραγματοποίησε αξιοπρεπή πορεία, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τη Γερμανία. Καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ψηφίστηκε ο Αντρές Ινιέστα.

Συνολικά οκτώ γήπεδα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Αυτά ήταν:

1. Εθνικό Στάδιο Βαρσοβίας – 58.500
2. PGE Arena (Γκντανσκ) – 43.600
3. Δημοτικό Στάδιο Βρότσλαβ – 42.800
4. Δημοτικό Στάδιο Πόζναν – 43.300
5. Ολυμπιακό Στάδιο (Κίεβο) – 60.000
6. Ντόνμπας Αρένα (Ντόνετσκ) – 50.500
7. Στάδιο Μέταλιστ (Χάρκοβο) – 35.000
8. Αρένα Λβιβ (Λβιβ) – 30.000

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να παίξεις με καλές αποδόσεις στο Euro 2016

Φάση Ομίλων

Σχηματίστηκαν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Προκρίθηκαν οι δυο πρώτες στην προημιτελική φάση.

Α’ Όμιλος: Τσεχία, Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία

Με δύο νίκες η Τσεχία προκρίθηκε στα προημιτελικά πρώτη από αυτόν τον όμιλο, ενώ η εθνική μας έκλεψε την πρόκριση στον τρίτο της αγώνα, κερδίζοντας τους Ρώσους με 1-0. Εκτός έμεινε επίσης η διοργανώτρια Πολωνία, η οποία το μόνο που κατάφερε ήταν δύο ισοπαλίες.

Β’ Όμιλος: Γερμανία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία

Περίπατος για τη Γερμανία με 3/3 νίκες, ακολούθησε η Πορτογαλία με δύο νίκες, ενώ Δανία και Ολλανδία αποτέλεσαν παρελθόν από τη διοργάνωση.

Γ’ Όμιλος: Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ιρλανδία

Η Ισπανία πήρε την πρωτιά του ομίλου με επτά βαθμούς (2-1-0) και την ακολούθησε στη δεύτερη θέση η Ιταλία με πέντε, ενώ Κροατία (όσο κι αν προσπάθησε) έμεινε τρίτη με τέσσερις βαθμούς και η Ιρλανδία βρέθηκε ουραγός με μηδενική συγκομιδή.

Δ’ Όμιλος: Αγγλία, Γαλλία, Ουκρανία, Σουηδία

Οι Άγγλοι τερμάτισαν στην κορυφή με επτά βαθμούς, με τους Γάλλους να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με τέσσερις. Αποκλείστηκαν από τη συνέχεια οι πάντα μαχητικοί Ουκρανοί, αλλά και οι Σουηδοί.

Προημιτελικά

Τσεχία – Πορτογαλία : 0-1 (Bαρσοβία)

Ισπανία – Γαλλία : 2-0 (Nτόνεσκ)

Γερμανία – Ελλάδα : 4-2 (Γκντανσκ)

Αγγία – Ιταλία 0-0 (2-4 πεν.) (Κίεβο)

Στην προημιτελική φάση η Πορτογαλία προκρίθηκε δύσκολα απέναντι στους Τσέχους και το μεγάλο ντέρμπι Ισπανία – Γαλλία πήγε εξολοκλήρου στους Ίβηρες. Στα άλλα δύο ματς, η εθνική Ελλάδας το προσπάθησε αρκετά απέναντι στο μεγαθήριο Γερμανία, όμως στο τέλος μίλησε η ποιότητα των Γερμανών παικτών, ενώ στο άλλο ντέρμπι μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, οι θεωρητικά φιλοξενούμενοι πήραν την πρόκριση με νίκη 2-4 στα πέναλτι.

Ημιτελικά

Πορτογαλία – Ισπανία : 0-0 (2-4 πεν.) (Ντόνεσκ)

Το ντέρμπι της Ιβηρικής Χερσονήσου τα είχε όλα: Πάθος, δύναμη, συγκινήσεις όμως το μόνο που του έλειψε στην κανονική διάρκεια ήταν το γκολ. Το 0-0 παρέμεινε και μετά την ημίωρη παράταση, οπότε οδηγηθήκαμε στα πέναλτι. Εκεί, οι Ισπανοί ήταν πιο ψύχραιμοι και με τέσσερις εύστοχες εκτελέσεις έναντι δύο των αντιπάλων τους πήραν την πρόκριση για το μεγάλο τελικό.

Γερμανία – Ιταλία : 1-2 (Βαρσοβία)

Με δύο γκολ του Μπαλοτέλι στο πρώτο ημίχρονο (20′ και 36′) η Ιταλία πήγε με σπουδαίο προβάδισμα στα αποδυτήρια. Το σκορ έμεινε αμετάβλητο μέχρι το 92′, όπου και τα “πάντσερ” μείωσαν το σκορ στο 1-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Εζίλ. Αυτό έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα με τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στο μεγάλο τελικό.

Τελικός

Ισπανία – Ιταλία : 4-0 (Kίεβο)

Όσο συναρπαστικοί και αγωνιώδεις ήταν οι ημιτελικοί, τόσο “αδιάφορος” ήταν ο τελικός από ένα σημείο και μετά. Οι Ισπανοί έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι με 2-0. Από εκεί και πέρα, χάθηκαν εκατέρωθεν ευκαιρίες, όμως πάλι οι Ίβηρες κατόρθωσαν στο 84′ με τον Φερνάντο Τόρες και στο 88′ με τον Μάτα να μεγαλώσουν τον δείκτη του σκορ στο 4-0, το οποίο θα ήταν το σκορ του τελικού. Η Ισπανία κατέκτησε το Euro για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Σε ενδιαφέρει