Euro 1972: Γνωριμία με τα πάντσερ στο Βέλγιο

germany ussr

Η διοργάνωση του 1968, τουλάχιστον όσον αφορά στο σύστημα διεξαγωγής, θεωρήθηκε επιτυχημένη κι έτσι δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα το 1972. Δηλαδή παρέμειναν οι 8 όμιλοι των τεσσάρων ομαδων από τους οποίους προκρίνονταν οι πρώτοι του κάθε ομίλου. Ακολουθούσε η φάση των 8 με νοκ-αουτ παιχνίδια για να φτάσουν στα τελικά της διοργάνωσης.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Βελγίου να φιλοξενήσει τα τελικά του θεσμού με τα γήπεδα “Bosuil” και “Emile Verse” στα ημιτελικά, το “Des Sclessin” στον μικρό τελικό και το θρυλικό “Heysel” στον τελικό.

Η Ελλάδα είχε πολύ μέτρια παρουσία, αφού κατάφερε να ξεπεράσει βαθμολογικά μόνο τη Μάλτα σε έναν όμιλο με Αγγλία και Ελβετία.

Ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τη φάση των ομίλων δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη, αφού κληρώθηκε μαζί με την ΕΣΣΔ, η οποία εξακολουθούσε να έχει πολύ ισχυρή ομάδα.

Με το ταλέντο τους στη διοργάνωση έλαμψαν οι Δυτικογερμανοί Γκερντ Μίλερ και Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίοι οδήγησαν τη χώρα τους στην κατάκτηση του τροπαίου.

Φάση των 32

Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουαλία, Φινλανδία
Ουγγαρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Νορβηγία
Αγγλία, Ελβετία, Ελλάδα, Μάλτα
ΕΣΣΔ, Ισπανία, Β. Ιρλανδία, Κύπρος
Βέλγιο, Πορτογαλία, Σκωτία, Δανία
Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία, Ιρλανδία
Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Αν. Γερμανία, Λουξμβούργο
Δυτική Γερμανία, Πολωνία, Τουρκία, Αλβανία

(Αυτή είναι η σειρά με την οποία τερμάτισαν στον κάθε όμιλο οι ομάδες. Με bold αυτές που προκρίθηκαν.)

Φάση των 8

Οι οικοδεσπότες Βέλγοι όφειλαν να πάνε στα τελικά της διοργάνωσης. Έτσι, άφησαν εκτός θεσμού την κάτοχο του τίτλου Ιταλία. Εκτός επίσης, έμεινε μία από τις καλύτερες ομάδες του 1968, Αγγλία, αφού βρήκε μπροστά της τη Δυτική Γερμανία. Ουγγαρία – Ρουμανία και ΕΣΣΔ – Γιουγκοσλαβία ήταν τα άλλα 2 ζευγάρια. Οι αγώνες, όπως και το 1968, ήταν διπλοί.

Βέλγιο – Ιταλία

Δυτ. Γερμανία – Αγγλία

Ουγγαρία – Ρουμανία

ΕΣΣΔ – Γιουγκοσλαβία

Ημιτελικά

Κι ως τα ημιτελικά που έφτασε το Βέλγιο ήταν καλά. Το ματς με τη Δυτική Γερμανία συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλο παιχνίδι στη διοργάνωση (παραπάνω από 55.000 θεατές) και βρήκε νικητές του Γερμανούς με 1-2 χάρη σε 2 γκολ του Γκερντ Μίλερ. Στο άλλο ματς επικράτησε το φαβορί, δηλαδή η ΕΣΣΔ, με 1-0 επί της Ουγγαρίας.

Βέλγιο – Δυτ. Γερμανία (1-2), “Bosuil Stadium”

Ουγγαρία – ΕΣΣΔ (0-1), “Stade Emile Verse”

Μικρός τελικός

Το Βέλγιο κέρδισε την 3η θέση επικρατώντας με 1-2 επί της Ουγγαρίας, αλλά όπως φαίνεται πολύ λίγο κόσμο τον ένοιαζε η συγκεκριμένη διάκριση. Η απογοήτευση των θεατών ήταν μεγάλη και μόνο 6.000 άνθρωποι και κάτι πήγαν στο γήπεδο σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης στη διοργάνωση.

Ουγγαρία – Βέλγιο (1-2), “Sclessin Stadium”

Μεγάλος τελικός

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων του τελικού ήταν μεγάλη. Ως φαβορί φάνταζε η ΕΣΣΔ που είχε πάρει το τρόπαιο το 1960 κι είχε φτάσει στον τελικό του 1964. Η “σταχτοπούτα” όμως τότε Δυτική Γερμανία είχε την ψυχραιμία και τον τσαμπουκά να παίξει κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Γκερντ Μίλερ έβαλε άλλα δύο τέρματα κι έγινε ο πρώτος παίχτης που σημειώνει 4 γκολ σε τελικά Euro. Το τελικό 3-0 υπέρ των Δυτικογερμανών ήταν απόλυτα δίκαιο.

Δυτ. Γερμανία – ΕΣΣΔ (3-0), “Heysel Stadium”

Σε ενδιαφέρει