Euro 1960: Το μεγαλείο της ‘μαύρης αράχνης’!

soviet union euro

Ήταν το μακρινό 1960 όταν η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (η γνωστή μας UEFA) αποφάσισε να διοργανωθεί το πρώτο ευρωπαϊκό εθνικών ομάδων. Τότε ξεκίνησε ως “Κύπελλο Εθνών Ευρώπης”, αργότερα απέκτησε τη σημερινή του ονομασία (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου).

Το τουρνουά τότε δεν είχε τη μορφή που έχουμε συνηθίσει σήμερα. Η κύρια φάση της διοργάνωσης ουσιαστικά περιελάμβανε τους ημιτελικούς και τους τελικούς. Ξεκίνησαν συνολικά 16 ομάδες, όπου με διπλά ματς (εντός-εκτός έδρας), έφτασαν να μείνουν 4, οι οποίες αγωνίστηκαν στα γήπεδα της Γαλλίας (Παρκ Ντε Πρενς και Βελοντρόμ), έως ότου καταλήξουμε στο νικητή. Ο τελικός έγινε στις 10 Ιουλίου 1960 στο Παρίσι, με τη Σοβιετική Ένωση να κερδίζει στην παράταση με 2-1 τη Γιουγκοσλαβία και να κατακτά το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας! Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ισπανία του μεγάλου Αλφρέντο Ντι Στέφανο αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση και έτσι η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, προκρίθηκε από τη φάση των “8” άνευ αγώνος.

Στην διοργάνωση συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδος χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία αφού αποκλείστηκε στην πρώτη φάση με το βαρύ 8-2 (συνολικό σκορ) από τη Γαλλία.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις τις αποδόσεις στο Euro 2016.

Η διοργάνωση αυτή έμελλε να είναι η αφορμή να γίνει θρύλος, ο μεγάλος τερματοφύλακας της Σοβιετικής Ένωσης, Λεβ Γιασίν. Η “μαύρη αράχνη” όπως έμεινε γνωστός ο θρύλος Γιασίν, οδήγησε τη χώρα του στην κατάκτηση του τροπαίου, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις. Οι εμφανίσεις του Γιασίν στο τουρνουά ακόμα και σήμερα τον τοποθετούν στην πρώτη θέση με τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες της ιστορίας σύμφωνα με πολλές έρευνες.

“Ξεφυλλίζοντας” την ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης βλέπουμε ότι στην πρώτη φάση συμμετείχαν 16 ομάδες οι οποίες όπως αναφέραμε έπαιξαν σε 8 ζευγάρια, παιχνίδια εντός-εκτός έδρας. Συγκεκριμένα είχαμε

Φάση των 16

Ε.Σ.Σ.Δ – Ουγγαρία             4-1 (3-1, 1-0)

Γαλλία – Ελλάδα                 8-2 (7-1, 1-1)

Ρουμανία – Τουρκία            3-2 (3-0, 0-2)

Νορβηγία – Αυστρία            2-6 (0-1, 2-5)

Γιουγκοσλαβία – Βουλγαρία 3-1 (2-0, 1-1)

Αν. Γερμανία – Πορτογαλία  2-5 (0-2, 2-3)

Πολωνία – Ισπανία              2-7 (2-4, 0-3)

Δανία – Τσεχοσλοβακία       3-7 (2-2, 1-5)

Φάση των 8

Στην 2η φάση, στους προημιτελικούς ουσιαστικά, είχαμε την αποχή της Ισπανίας, αφού αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση για τον αγώνα και έτσι η UEFA κατοχύρωσε την πρόκριση στους Σοβιετικούς. Στα υπόλοιπα 3 ματς είχαμε:

Γαλλία – Αυστρία                  9-4 (5-2, 4-2)

Πορτογαλία – Γιουγκοσλαβία 3-6 (2-1, 1-5)

Ρουμανία – Τσεχοσλοβακία    0-5 (0-2, 0-3)

Τελική φάση – Ημιτελικά

Όπως είπαμε και νωρίτερα η ουσιαστική τελική φάση του Euro 1960 ήταν τα παιχνίδια των ημιτελικών και τα τελικά.

Τσεχοσλοβακία – Ε.Σ.Σ.Δ 0-3

Γαλλία – Γιουγκοσλαβία  4-5

Μικρός Τελικός

Στο μικρό τελικό, οι χαμένες των ημιτελικών, Τσεχοσλοβακία και Γαλλία, αγωνίστηκαν στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας με στόχο την κατάκτηση της 3ης θέσης. Οι Τσεχοσλοβάκοι κέρδισαν και άφησαν τους τυπικά γηπεδούχους Γάλλους στην 4η θέση

Τσεχοσλοβακία – Γαλλία 2-0

Μεγάλος Τελικός

Στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, η Σοβιετική Ένωση του Λεβ Γιασίν και του Βίκτορ Πονεντέλικ (σκόραρε το νικητήριο γκολ στην παράταση) επικράτησε με 2-1 της Γιουγκασλαβίας στο Παρκ Ντε Πρενς του Παρισίου. Ο Γκάλιτς έδωσε το προβάδισμα στους Γιουγκοσλάβους για να ισοφαρίσει λίγο αργότερα ο Μετρεβέλι. Οι αποκρούσεις του Γιασίν (ειδικά στα φάουλ του Κόστιτς) έχουν μείνει στην ιστορία μέχρι και σήμερα και κράτησαν στο παιχνίδι τους Σοβιετικούς. Εν τέλει, το ματς πήγε στην παράταση όπου το γκολ του Πονεντέλικ τους χάρισε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας!

Ε.Σ.Σ.Δ – Γιουγκοσλαβία 2-1 (1-1 κ.δ)

Σε ενδιαφέρει