Φορέστε τα παπούτσια των παικτών του Παναθηναϊκού…

Η ψυχολογική αποσταθεροποίηση είναι το πρόβλημα για τις θεαματικές μεταπτώσεις
pao

Να’ ρθουν ψυχολόγοι, λοιπόν, γιατί είναι «σοβαροί οι λόγοι» με τον Παναθηναϊκό, που μόλις ξεμυτίσει από την Αθήνα, έχει σχεδόν βεβαιωμένη τη μη νίκη και την ήττα ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Έχασε και στην Τρίπολη από τον Αστέρα και στα εκτός έδρας ματς είναι ουραγός της βαθμολογίας.

Τι, λοιπόν, φταίει στον «ντόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» Παναθηναϊκό; Είναι οι ίδιοι παίκτες που νίκησαν τον Ολυμπιακό, οι ίδιοι ανίκητοι στη «Λεωφόρο», που δύσκολα δέχονται γκολ. Φταίει η ψυχολογική αποσταθεροποίηση, λέει ο… ψυχολόγος.

Αυτή η θεαματική μετάπτωση στην αγωνιστική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού οφείλεται σ’ έναν και μόνο παρονομαστή. Στην αβεβαιότητα του αύριο. Οι ποδοσφαιριστές είναι κι αυτοί άνθρωποι, βιώνουν την οικονομική κρίση του Παναθηναϊκού, όπως οι Έλληνες της Ελλάδας.

Αυτή, ακριβώς, η αβεβαιότητα, οδηγεί μαθηματικά σε κατάθλιψη. Είναι μια ήπια μορφή διπολισμού, όπως αναφέρουν τα κιτάπια. Μέσα στη «Λεωφόρο», στο οικείο περιβάλλον, ο Παναθηναϊκός γιγαντώνεται. Εκτός «Λεωφόρου» μικραίνει, νιώθει μόνος κι ας έχει κόσμο δίπλα του, όπως στη Λαμία και την Τρίπολη.

Η αγωνιστική μετάπτωση του Παναθηναϊκού δεν είναι απόρροια της ικανότητας των παικτών του, αλλά της ψυχοσωματικής κατάστασής του. Δεν υπάρχει ευθεία γραμμή συναισθημάτων των παικτών του, παρά μόνο «ύψος» και «βάθος». Υπέρμετρη αισιοδοξία από τη μία, συντριβή από την άλλη.

Υπάρχει… φάρμακο επανόδου του Παναθηναϊκού στην ψυχολογική κανονικότητα; Βεβαίως και υπάρχει. Η οικονομική και διοικητική σταθερότητα είναι το… φάρμακο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο Παναθηναϊκός θα περιέλθει σε πλήρη κατάθλιψη.
Είναι μύθος αυτό που κατά κόρον λέγεται στην Ελλάδα, πως ένας ποδοσφαιριστής τα… ξεχνάει όλα όταν μπαίνει στο γήπεδο να παίξει. Κι οι ίδιοι οι παίκτες το λένε, αλλά δεν ξέρουν τι λένε. Όταν το υποσυνείδητο τον βασανίζει από την οικονομική ανασφάλεια, είναι αδύνατο να αφοσιωθεί στη μπάλα.

Φορέστε τα παπούτσια των παικτών του Παναθηναϊκού και… παίξτε εναντίον του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ. Έχεις απέναντί σου συναδέλφους καλοπληρωμένους, με λυμένα τα προβλήματά τους κι εσύ, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Υποσυνείδητα γνωρίζεις ότι οι αντίπαλοί σου έχουν μία υπεροχή σε σχέση με σένα.

Εκεί, υπεισέρχεται μία άλλη παράμετρος, αυτή της αυτοσυντήρησης. Ο κάθε παίκτης θέλει να νικήσει, για να πείσει τον εαυτό του πάνω απ όλα ότι ανήκει ακόμα στην «ελίτ» του ποδοσφαίρου, όπως έχει γαλουχηθεί από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ή το καλλιέργησε ως στερεότυπο αν είναι Έλληνας, από τα παιδικά του χρόνια.

Σε ενδιαφέρει

?AffiliateCode= &CID=&DID=&TID=&PID=&LNG=

Στοίχημα στο infobeto.com