Το ‘πρασινοκόκκινο’ μηδενιστικό μπλέντερ των οπαδών…

Μέσα σε 90 λεπτά, ο Παναθηναϊκός έγινε ‘ομαδάρα’ κι ο Ολυμπιακός ‘ομαδούλα με Καρσελάδες’
pao

Έχει πλάκα. Μετά από κάθε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, το μυαλό των οπαδών και των δυο ομάδων είναι ένα πανάκριβο… μπλέντερ. Εκεί μπαίνουν όλες οι σκέψεις τους, «αλέθονται» και βγαίνει το αβίαστο συμπέρασμα, όπως: «Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ποιος Ολυμπιακός, τώρα;». Αυτό από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, μετά το 1-0 στη «Λεωφόρο».

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, από τη μεριά τους, επιδίδονται σ’ έναν άνευ προηγουμένου γνωσιολογικό ποδοσφαιρικό μηδενισμό. Μόλις ο διαιτητής Παπαπέτρου σφύριξε τη λήξη, συνέτριψαν την ίδια τους την «αλήθεια» για την ομάδα τους και την αντικατέστησαν με έναν απόλυτο σκεπτικισμό: «Είναι όλοι άχρηστοι, πάει στράφι η χρονιά με τους Καρσελάδες που μάζεψε ο πρόεδρος». Κλασικά πράγματα για οπαδούς.

Κι όλα αυτά, μέσα σε 90 λεπτά αγώνα! Όταν ο Παναθηναϊκός έχανε 1-0 από την Κέρκυρα, οι «μηδενιστές», παρουσίασαν μία άλλη «αλεσμένη» σκέψη. Ότι έφταιγε η οικονομική δυσπραγία, ότι ο Αλαφούζος δεν είναι ηγέτης, ότι ο Ουζουνίδης είναι ένας μέτριος προπονητής κι ότι η ομάδα έχει «παικτάκια» στο ρόστερ, ενώ ο «πλούσιος» Ολυμπιακός πήρε παικταράδες.

Μετά το νικητήριο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, μόλις την περασμένη Κυριακή, στον Ολυμπιακό, επίσης είχαν βάλει τις σκέψεις τους στο μπλέντερ: «Σίγουρο το πρωτάθλημα, πήρε μπροστά η ομάδα, άνετα διπλό στη Λεωφόρο». Τελικά, το μπλέντερ είναι καλό μόνο για να φτιάχνουμε… κέικ.

Το ποδόσφαιρο, από μόνο του, έχει εκθέσει μηδενιστικές θεωρίες και θεωρίες, αλλά μ’ αυτά, δεν ασχολείται κανένας, ότι μέσα σε 90 λεπτά της ώρας μπορούν να γίνουν τα πάντα. Αυτό, ωστόσο, δεν απασχολεί τους λαούς των ομάδων. Αυτοί ανακηρύσσουν «ήρωες» μετά από κάθε νίκη και «ενόχους» μετά από κάθε ήττα.

Οι εκστασιασμένοι οπαδοί της νίκης στο ντέρμπι διέγραψαν από το μυαλό τους ότι ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ τυχερός και δεν έχασε από το Λεβαδειακό στη «Λεωφόρο» ή θα μπορούσε να χάσει από την Λάρισα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού διέγραψαν από τη μνήμη τους ότι η ομάδα τους προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από θαυμάσιες εμφανίσεις στα προκριματικά. Και τότε, οι ίδιοι παίκτες έπαιζαν.

Η ψυχραιμία και τα λελογισμένα συμπεράσματα είναι άγνωστες έννοιες για τους ‘Έλληνες οπαδούς. Στην ψυχολογία τους, το ζενίθ από το ναδίρ απέχει μόλις 90 λεπτά αγώνα. Αυτό υποκρύπτει και αλαζονεία, φυσικά. Ο οπαδός δεν δέχεται ποτέ ότι οι άλλοι κέρδισαν, αλλά ότι οι δικοί του έχασαν. Δεν βρίσκεις άκρη με το μηδενιστικό… μπλέντερ του μυαλού τους..

Μετά το ντέρμπι στη «Λεωφόρο», οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προσέτρεξαν στον φιλικό τους Τύπο για να υπερμεγεθύνουν την ηδονή τους. Κι ο Τύπος, ευχαρίστως τους ικανοποίησε την επιθυμία με πομπώδεις φρασεολογίες.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έκαναν το ίδιο με τον δικό τους φιλικό Τύπο, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την ήδη διαμορφωμένη σκέψη τους, προϊόν του… μπλέντερ. Τους προσφέρθηκε απλόχερα, στον «αμφίδρομο» που έχει, πλέον, ο Τύπος με τους οπαδούς.

Αυτό που λέγεται «διάρκεια» μιας ομάδας, δεν υπάρχει στο μυαλό του… μπλέντερ των οπαδών. Όλα είναι θέμα «στιγμής». Στη στιγμή αποφασίζει, στη στιγμή πράττει, στη στιγμή ερωτεύεται και… ξερωτεύεται, στη στιγμή ψηφίζει και μετά το μετανιώνει στη… στιγμή

Σε ενδιαφέρει