Το ‘σαχλοποδόσφαιρο’ του… 50-50, κανένα νόημα στις Κυριακές μας

Πανηγυρίζουμε επειδή μίκρυναν οι ‘μεγάλοι’ αντί να μεγαλώσουν οι ‘μικροί’ κι αρκούμαστε στις καλές διαιτησίες
saxlo

Πρόκειται για πολύ κοντόφθαλμη προσέγγιση: Το πρωτάθλημα, λέει, απέκτησε ενδιαφέρον, γιατί χάνει ο Ολυμπιακός, χάνει ο ΠΑΟΚ, χάνει η ΑΕΚ, χάνει κι ο Παναθηναϊκός. Κι ότι αυτό, λέει, οφείλεται στο 50-50 που παίζει εφέτος η διαιτησία. Ο Τύπος, φυσικά, πρώτος και καλύτερος… πανηγυρίζει ότι το Σαββατοκύριακο απέκτησε και πάλι νόημα, δεν είναι δηλαδή, όλα «προκάτ».

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Αφού ο λαός ενδιαφέρεται για το 50-50, γιατί δεν προτάσσουμε τη νίκη του Αστέρα επί της ΑΕΚ, παρά αραδιάζουμε ολόκληρα κατεβατά για το πώς έχασε η ΑΕΚ; Αφού μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο κατά βάση, η αντιμετώπιση του αποτελέσματος στην Τρίπολη θα έπρεπε να είναι η αποθέωση του Αστέρα που νίκησε κι όχι «αναλύσεις» μέχρι το μεδούλι για το πώς έχασε η ΑΕΚ και τα λάθη του Χιμένεθ.

Ο Τύπος ασχολήθηκε ελάχιστα με τη νίκη του Ατρομήτου στο Φάληρο και αράδιασε χιλιάδες λέξεις για να «αναλύσει» την ήττα του Ολυμπιακού. Γιατί ο ΠΑΟΚ κέρδισε σε focus που δεν κέρδισε στη Λάρισα και όχι η ΑΕΛ που πήρε την ισοπαλία; Όταν ο Παναθηναϊκός έχασε στην Κέρκυρα, τα κατεβατά δεν έγραψαν κουβέντα για το νικητή.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος τις υποκρισίες περί επανόδου στην «κανονικότητα» του ποδοσφαίρου μας. Αν το εννοούσαμε, δεν θ’ αγνοούσαμε τους νικητές, για να ικανοποιήσουμε τη μεγαλύτερη μάζα των οπαδών που δεν είναι με το νικητή. Πομπώδεις φρασεολογίες και κουραφέξαλα.

Το άλλο έχει να κάνει με την ποιότητα του ποδοσφαίρου. Λοιπόν, το πρωτάθλημα εφέτος έχει ενδιαφέρον επειδή ανέβηκε το επίπεδο των «μικρών» ή μίκρυναν οι «μεγάλοι»; Μην τρελαθούμε. Οι «μεγάλοι» έκαναν βήματα προς τα κάτω. Κι αν πρέπει να πανηγυρίζουμε γι αυτό επειδή δεν κερδίσουν, αλίμονο στο επάγγελμα.

Από τις λεγόμενες «μικρές» ομάδες (που για μένα είναι ανεύθυνος και χλιαρός αυτός ο χαρακτηρισμός), υπάρχει καμία που… γοητεύει με το παιχνίδι της; Όχι, βέβαια. Όλες ξεκινούν με στόχο να μη δεχτούν γκολ γι αυτό και δεν σημειώνονται και πολλά γκολ και σε λίγο θα ξεχάσουμε πως είναι το γκολ. Αρνητικό ρεκόρ είχαμε την περασμένη αγωνιστική. Κι εμείς… πανηγυρίζουμε ότι αποκτούν νόημα οι Κυριακές μας.

Αν αποκτούν νόημα οι Κυριακές μας επειδή οι διαιτητές σφυρίζουν καλύτερα και κάνουν λιγότερα λάθη, τότε, ΟΚ, αυτό είναι μια άποψη. Εγώ μιλάω για την προσφερόμενη ποδοσφαιρική ποιότητα που ολοένα και αδυνατίζει. Κι αν συνεχίσει έτσι, οι Κυριακές μας δεν θα έχουν κανένα ενδιαφέρον για όλους εμάς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Γι αυτούς που αγαπούν την… διαιτησία κι αδιαφορούν για τα μόλις εννέα γκολ σε μια ολόκληρη αγωνιστική, «όλα καλά». Έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα πάνω στο ίδιο αντικείμενο.

Σε κάθε κοινωνία (και) ποδοσφαιρική, υπάρχουν οι κακοί, οι μέτριοι, οι καλοί και οι άριστοι. Και κατά κανόνα, πρέπει να κερδίζει ο άριστος, αυτός που έχει καλύτερους παίκτες, καλύτερο προπονητή, καλύτερη οργάνωση, καλύτερη ομάδα γενικότερα Αυτό συμβαίνει σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου. Δεν γίνεται η Λας Πάλμας να πάρει τίτλο στην Ισπανία και η Γουτόφροντ στην Αγγλία και η Μάιντζ στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, αν συνεχιστεί η αποτυχία των «αρίστων», θα πρέπει να πανηγυρίζουμε αν πάρει το πρωτάθλημα η Λαμία; Αυτή θα είναι τρανή υποβάθμιση της ποιότητας του ποδοσφαίρου. Όταν πήρε τίτλο η Λάρισα, απλά είχε μπει στην κατηγορία των «αρίστων» και το κατάφερε. Η Λέστερ, πέρυσι, επίσης. Έπαιξαν ποδόσφαιρο καλύτερο από τους «αρίστους» και δικαίωσαν το κατέκτησαν. Δεν έχασε το αγγλικό πρωτάθλημα όταν το πήρε η Λέστερ γιατί είδε μπάλα. Μπάλα, καλή. Εμείς, τι ακριβώς είδαμε από τη Λάρισα στο ματς με τον ΠΑΟΚ και από τον Αστέρα στο ματς με την ΑΕΚ;

Σε ενδιαφέρει

Στοίχημα στο infobeto.com