Ο Ρέτσος στο ‘φως’, ο Μπεργκ στο ‘σκοτάδι’ της ρήτρας

Ο νεαρός παίκτης προτιμάει να φύγει από το μπροστινή πόρτα κι όχι από την πίσω όπως ο Σουηδός
retsos

Μου ετέθη το εξής ερώτημα: Γιατί ο Ολυμπιακός ζητάει τόσα λεφτά για το Ρέτσο, από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν; Ποια είναι η… ρήτρα του; Γιατί τόσα, λεφτά, όταν ο Νεϊμάρ έφυγε τσαμπουκά από την Μπαρτσελόνα, όπως και ο Μπεργκ από τον Παναθηναϊκό; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Ο Μπεργκ και ο Νεϊμάρ ήθελαν να φύγουν κι έτσι ενεργοποιήθηκε η ρήτρα τους. Ο Ρέτσος δεν θέλει να φύγει από την «πίσω πόρτα». Θέλει να πουληθεί από τον Ολυμπιακό.

Γίνεται αντιληπτή η διαφορετικότητα των περιπτώσεων. Οι μεν ήθελαν να φύγουν και ο Ρέτσος θέλει κι αυτός να φύγει με την… κανονική οδό. Της προσφοράς και αντιπροσφοράς μέχρι την τελική συμφωνία. Αν ο Ρέτσος προσέφευγε στη ΦΙΦΑ ζητώντας να φύγει πάση θυσία γιατί δεν τον εκφράζει ο Ολυμπιακός, η ρήτρα του θα είχε ενεργοποιηθεί αυτόματα. Κι είπαμε, ότι η ρήτρα του κάθε παίκτη δεν είναι ανεξέλεγκτο ποσό. Είναι συγκερασμός της ηλικίας του παίκτη, των διεθνών συμμετοχών του, τα χρήματα που λαμβάνει με βάση το συμβόλαιό του και τα πριμ.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους, ο Ρέτσος δεν πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ. Ούτε διεθνής είναι, ούτε πολλά λεφτά παίρνει με βάση το συμβόλαιό του. Όμως, ο νεαρός Ρέτσος δεν κινείται στο «σκοτάδι» όπως ο Μπεργκ που εξεβίασε τη μεταγραφή του. Θέλει να φύγει, αλλά να ωφεληθεί ο Ολυμπιακός, πρωτίστως. Άρα, μην τα μπερδεύουμε, γιατί ο Ολυμπιακός ζητάει περί τα 20 εκατ. ευρώ για να τον παραχωρήσει στο γερμανικό σύλλογο.

Από την στιγμή που ο Ρέτσος δεν εξεδήλωσε την επιθυμία να φύγει, ο Ολυμπιακός μπορεί να ζητάει όσα χρήματα θέλει. Το αν αξίζει τόσα χρήματα ο Ρέτσος, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, τελείως διαφορετικό. Στο ποδόσφαιρο, όπως και σε κάθε τομέα της αγοράς, ο πωλητής προσπαθεί να πουλήσει όσο το δυνατόν ακριβότερα και ο αγοραστής ν’ αγοράσει όσο το δυνατόν φτηνότερα.

Οι Γερμανοί, ως γνωστόν, είναι επαγγελματίες γνώστες του ποδοσφαίρου. Εκτιμούν ότι ο Ρέτσος μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο που βρίσκεται η Λεβερκούζεν. Γι αυτό και δίνουν 15, 16 εκατ. ευρώ. Τον εκτίμησαν φτηνότερα απ όσο πραγματικά θεωρούν ότι αξίζει τώρα ή θ’ αξίζει στο μέλλον, όταν παίξει σε top επίπεδο. Τα προσόντα του κοστολογούν αυτή τη στιγμή, όχι τις παραστάσεις του. Αυτές είναι λίγες.

Ο Ολυμπιακός από τη μεριά του κι αυτός κοστολογεί το ταλέντο κι όχι τις παραστάσεις του. Γι αυτό, όπως έγινε και στην περίπτωση του Μανωλά, βάζει όρο ποσοστού μεταπώλησης. Να έχει λαμβάνειν, δηλαδή, αν ο Ρέτσος πουληθεί από τη Μπάγερ σε μεγαλύτερο σύλλογο.

Σε ενδιαφέρει