Οι Βαρδινογιάννηδες κι οι σφετεριστές των ‘πράσινων’ ονείρων

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να είναι μικρότερο μέγεθος από τον… Μπεργκ, κάτι που δεν συνέβη ποτέ επί εποχής της οικογένειας
FACB

Σχετικά με το τελευταίο άρθρο, ότι σύσσωμος ο Παναθηναϊκός πρέπει να πέσει στα πόδια του Βαρδή Βαρδινογιάννη, καθότι βρίσκεται μπροστά στην ήττα – όλεθρο της ιστορίας του, μάζεψα εκατοντάδες μηνύματα στο inbox του facebook. Συγνώμη, αλλά δεν πρόλαβα να τα διαβάσω όλα, καθώς πολλά, ήταν μακροσκελή. Θα σταθώ μόνο σε ό,τι γράφτηκε από φίλους μου οπαδούς του Παναθηναϊκού, ας πούμε «επώνυμους».

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι φοβούνται να χτυπήσουν την «μεγάλη πόρτα». Αυτό, για μένα, έχει μόνο δημοσιογραφική αξία και τίποτα περισσότερο. Είναι δικό τους θέμα, πως θα το μεθοδεύσουν. Διέκρινα μία δειλία και στη ζωή μου έχω μάθει ότι οι δειλοί πεθαίνουν κάθε μέρα. Αν δειλιάζουν, δεν θ’ αργήσει η ώρα που θα βλέπουν τον Παναθηναϊκό και δεν θα τον αναγνωρίζουν.

Με αφορμή το μείζονος σημασίας θέμα του Μπεργκ, το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος του Παναθηναϊκού εστιάζεται στην «προδοσία» του Σουηδού επιθετικού. Κάποτε στα «πολιτικά κατηχητικά», οι νεολαίοι μάθαιναν να διαχωρίζουν το «κυρίαρχο» από το «κύριο». Στην προκειμένη περίπτωση, το «κυρίαρχο» είναι η φυγή του Μπεργκ. Το «κύριο», ωστόσο, είναι το αποτέλεσμα της φυγής του, ενδεχομένως και άλλων παικτών. Είναι η αβεβαιότητα – ανασφάλεια των παικτών, όσων παραμείνουν, η απόγνωση των υπαλλήλων, είτε αυτοί εργάζονται στα γραφεία, είναι προπονητές ακαδημιών, οι απολύσεις κλπ.

Το μέγεθος του Παναθηναϊκού τη σήμερον ημέραν, αποσαφηνίζεται πλήρως με την περίπτωση του Μπεργκ. Ο Τύπος τον κατατάσσει – κι όχι άδικα – σε υψηλότερο σκαλοπάτι από τον ίδιο τον ιστορικό σύλλογο. Ποτέ στο παρελθόν ένας παίκτης του Παναθηναϊκού δεν υπήρξε μεγαλύτερο μέγεθος από τον ίδιο τον Παναθηναϊκό. Μιλάμε, βέβαια, για την εποχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ποτέ ο μεγάλος σύλλογος δεν έφτασε στο σημείο να… παρακαλεί έναν παίκτη να μείνει και να εξοργίζεται που έφυγε.

Το κύρος των Βαρδινογιάννηδων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο θα τα κάλυπτε όλα, όποιος… Μπεργκ κι αν έφευγε. Σήμερα, όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Ο Παναθηναϊκός άγεται και φέρεται από την ιστορία, έπαψε, πια, να την προκαλεί ο ίδιος. Είναι έρμαιο της ιστορίας. Αυτό, πλέον, φαίνεται πως το έχουν αντιληφθεί οι πάντες στον Παναθηναϊκό και συνεπώς, πρέπει να πράξουν. Ας φανταστούν τον Παναθηναϊκό της προσεχούς σεζόν, δίχως το Μπεργκ, τον Κλωναρίδη, μπορεί και τους Μολέδο, Χουλτ, με το Ζέκα να τρέχει για όλους. Οδυνηρό.

Εν κατακλείδι, Παναθηναϊκός απώλεσε το ειδικό βάρος που είχε επί εποχής της οικογένειας Βαρδινογιάννη από λάθη του πλανεμένων οπαδών του, με ή χωρίς την οικονομική επιφάνεια. Όλοι αυτοί οι υπερφίαλοι «πράσινοι ινστρούχτορες της δεκάρας», οι βερμπαλιστές που σφετερίστηκαν τα όνειρα των εκατομμυρίων οπαδών του Παναθηναϊκού, αυτοί πρέπει να κάνουν την αρχή για να διαβούν τη «μεγάλη πόρτα»…

Σε ενδιαφέρει