Όχι άλλο ‘mind control’ με τη ρήτρα του Μπεργκ

Ό,τι γίνεται κι ακούγεται περί παραμονής του, λόγω μη καταβολής ρήτρας 5 εκατ. ευρώ, είναι ψεύτικα λόγια, μεγάλα
berging

Με τη βέβαιη φυγή του Μάρκους Μπεργκ, το ζητούμενο στον Παναθηναϊκό είναι να επινοήσουν ένα σενάριο που να βολεύει τον απογοητευμένο κόσμο από την μεγάλη απώλεια, που σαφώς και υποβιβάζει το μέγεθος της ομάδας. Έτσι, ακούσαμε, ότι ο Παναθηναϊκός «θα του καρφώσει το δελτίο στον τοίχο, αν δεν πάρει τη ρήτρα των 5.2 εκατ. ευρώ». Αυτά είναι μόνο λόγια. Λόγια μεγάλα, ψεύτικα. Ο Μπεργκ έχει φύγει ήδη και θα παίζει στην Αλ Αϊν, γιατί έτσι είναι οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου κι όχι μέρος του ελληνικού Τύπου.

Διαβάστε, τι είχα γράψει στις 11 Μαΐου, τι ισχύει στην περίπτωση που ο Μπεργκ θελήσει να φύγει
«Ο Μάρκους Μπεργκ μπορεί να φύγει από τον Παναθηναϊκό, αν η όποια ομάδα εξαγοράσει τη ρήτρα του συμβολαίου του. Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Και ποιο είναι το ύψος της ρήτρας αυτής; Αναφέρει και το νούμερο: Είναι 10 εκατ. ευρώ. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα τα εξηγήσω.

»Τι είναι η ρήτρα που μπαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Είναι ένα ποσό, για το οποίο δεν αποφασίζει η ομάδα που έχει στο δυναμικό της τον κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά η αρμόδια οικονομική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Ο Παναθηναϊκός, συνεπώς, δεν έβαλε αυτός τη ρήτρα στο συμβόλαιο του παίκτη, διότι πολύ απλά προκύπτει το εξής ερώτημα: Γιατί έβαλε μόνο 10 εκατ. ευρώ και δεν έβαλε 20 εκατ. ευρώ;

»Αυτή η οικονομική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, για να βγάλει τη ρήτρα του κάθε παίκτη που θέλει να σπάσει το συμβόλαιό του και να φύγει από μία ομάδα, είναι ένας συγκερασμός της ηλικίας του παίκτη, οι διεθνείς του συμμετοχές, αν είναι εν ενεργεία διεθνής, πόσα χρήματα προβλέπονται στο συμβόλαιό του, αλλά και στο ιδιωτικό συμφωνητικό, καθώς και πόσα είναι τα πριμ που έχει πάρει η που θα πάρει με βάση το συμβόλαιο.

»Αυτή την στιγμή, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς προβλέπεται στο συμβόλαιο του Μπεργκ σε οικονομικά δεδομένα. Γνωρίζουμε ότι είναι 30 ετών και εν ενεργεία διεθνής. Τίποτα άλλο, επίσημα. Άρα δεν μπορούμε να προσδιορίζουμε εμείς τη ρήτρα του συμβολαίου του. Ο Παναθηναϊκός φυσικά και γνωρίζει. Είναι αδύνατο να συμβαίνει το αντίθετο, όταν υπάρχει εκεί ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης.

»Γιατί, ωστόσο, βγήκε «προς τα έξω» αυτό το ποσό των 10 εκατ. ευρώ; Γιατί είναι εντυπωσιακό και μπορεί να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις των οπαδών του Παναθηναϊκού σε πιθανή φυγή του Σουηδού φορ. Τα ίδια ακριβώς που έγιναν στον Ολυμπιακό με την πώληση τόσων και τόσων παικτών. Ακούστηκαν εντυπωσιακά νούμερα, π.χ. ότι ο Μιλιβόγεβιτς στοίχισε 16 εκατ. ευρώ. Πώς το ξέρουμε σίγουρα αυτό; Δεν το ξέρουμε. Επειδή το λένε ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, είμαστε υποχρεωμένοι να το πιστέψουμε;

»Το ζητούμενο είναι ότι ο Μπεργκ ζήτησε μεταγραφές για μείνει, αυτή είναι η ουσία, αυτή και η είδηση. Δεν είπε ότι θέλει να φύγει, αλλά ότι μόνο με μεταγραφές ικανών παικτών θα μείνει. Υπάρχει διαφορά; Καμία. Θα δείξει. Αν ο Παναθηναϊκός δεν αγοράσει ακριβά ποδοσφαιρικά προϊόντα, ο Μπεργκ δεν μένει. Τέλος».

Αυτά έγραφα πριν από 40 ημέρες. Είχα πληροφόρηση περί σίγουρης φυγής του Μπεργκ; Φυσικά, όχι. Απλά, η περίπτωση του Σουηδού σταρ είναι απ αυτές που ο δημοσιογράφος πρέπει να επιστρατεύσει την διαίσθησή του και γιατί όχι, την διαστροφή του. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι mind control. Δε νοείται πανηγυρισμός στην απώλεια, επειδή μεσολαβεί χρήμα. Μπεργκ, ο Παναθηναϊκός, δεν θα ξαναβρεί. Αντί να εστιάσουμε στην απώλεια, συζητάμε για τις… ωφέλειες από την απώλεια.

Σε ενδιαφέρει