Βροντάκηδες και Φορτουνάκηδες

Απόλυτα φυσιολογικό, πλέον, να γίνονται επεισόδια στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη γίνονται…
giannakopoulos aggelopouloi

Στην εποχή των μεγάλων ανατροπών, όπου φυσιολογικά, πλέον, θεωρούνται τα… αφύσικα, ό,τι έγινε στο ΣΕΦ, στον 5ο τελικό του πρωταθλήματος ήταν απόλυτα… φυσιολογικό. Οι «οπαδοί» του Ολυμπιακού δεν άντεξαν την ντροπιαστική ήττα μέσα στο ίδιο τους «σπίτι» και έβαλαν φωτιά. Κυριολεκτικά. Που; Στο ίδιο τους το «σπίτι». Και του χρόνου να είμαστε καλά, να το ξαναζήσουμε στο ίδιο ή σε άλλο γήπεδο. Δεν έχει σημασία η έδρα. Το συνηθίσαμε και αυτό είναι το χειρότερο.

Η Ελλάδα… πέθανε γενικά κι ο επιθανάτιος ρόγχος ήταν αυτό που συνέβη στο ΣΕΦ. Σε δυο ημέρες θα το έχουμε ξεχάσει, όπως συμβαίνει πάντα τα τελευταία χρόνια της έξαρσης της βίας. Τόσο κρατάει η μνήμη, γιατί, στο μεταξύ, ένα άλλο γεγονός, πάντα αρνητικό, έρχεται να υπερκαλύψει το προηγούμενο. Μπορεί να υπάρξει σωτηρία; Ναι, μπορεί. Είναι η ίδια «σωτηρία» που επεφύλαξαν στους Έλληνες τα μνημόνια. Ίδια κι απαράλλαχτη.

Θυμάται κανένας τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο Βόλο; Ξεχάστηκαν. Διαγράφτηκαν από την συνείδηση του Έλληνα και θα επανέλθουν όταν εκδικαστεί η έφεση του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, που τιμωρήθηκαν πρωτόδικα. Τέλεια λειτουργεί στην Ελλάδα το «Δόγμα του Σοκ». Όλα έρχονται μαζεμένα και το μυαλό δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο για να το πολεμήσει. Η ποδοσφαιρική και μπασκετική Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο της αποδοχής του θανάτου.

Κι όταν έρχεται η επιβεβαίωση της νομοτέλειας του θανάτου, δεν υπάρχει διάθεση γι αντίδραση από τους υγιείς και γίνονται τρελά πράγματα από τους «αρρώστους». Ουδείς μπορεί να παρέμβει σ’ αυτή τη «χαλασμένη» κοινωνία. Ούτε η πολιτεία, ούτε οι πρόεδροι, κανένας, όταν όλα λειτουργούν χωρίς πυξίδα. «Θέλουμε να μην τιμωρηθούν, γιατί γουστάρουμε να τους κερδίζουμε εδώ μέσα», τα λόγια του αφεντικού του Παναθηναϊκού Δημ. Γιαννακόπουλου, μετά την κατάκτηση του τροπαίου στον 5ο τελικό.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έστειλε με λεωφορείο τους παίκτες από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, μετά την ήττα από τη Φενέρ. Καμία λογική, ό,τι πούμε, το… είπαμε, ουδείς θα μας ελέγξει, όλοι ξεχνούν πολύ εύκολα. Ούτε, φυσικά, οι Αγγελόπουλοι θα πάρουν μέτρα κατά των αλητάμπουρων. Όχι, φυσικά. Διότι με το λαό δεν τα έβαλε ποτέ και κανένας. Οι Αγγελόπουλοι, οι οποίοι δεν έχουν αλισβερίσι με το κράτος, για να πεις ότι μπορεί και να χρειαστούν τη «μάζα» των οπαδών.

Βέβαια, το κλίμα των τελικών διαμορφώθηκε μια χαρά από τις ανακοινώσεις του Ολυμπιακού και τα ποσταρίσματα στο instagram του Γιαννακόπουλου. Λες κι έβλεπες ταινία «Βροντάκηδες και Φορτουνάκηδες». Καταλήγω: Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Σε μια χώρα που όλα πάνε στην τύχη, μην περιμένουμε να μπει στον ίσιο δρόμο. Αλλά στην εποχή των ανατροπών, σάμπως ξέρουμε, πια, ποιος είναι ο ίδιος δρόμος; Μπορεί το φυσιολογικό να είναι να γίνονται τέτοια κι όχι το αντίθετο.

Σε ενδιαφέρει