Αφιέρωμα στην Πρέμιερ Λιγκ 2018/2019

Η πρώτη σέντρα γίνεται την Παρασκευή (10/8) με την αναμέτρηση Mάν. Γιουνάιτεντ - Λέστερ.
premier league afieroma

Το -κατά πολλούς- κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα του πλανήτη κάνει σέντρα αυτήν την Παρασκευή 10 Αυγούστου! Οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία και τις μεταγραφές τους και ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη για ακόμα μία σεζόν. Θα καταφέρει η Μάντσεστερ Σίτι να υπερασπιστεί τον τίτλο της ή μήπως η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ θα σπάσει την κατάρα, ανεβαίνοντας στην κορυφή μετά από 28 ολόκληρα χρόνια; Πού θα καταλήξουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια; Ποιές ομάδες θα αποχαιρετήσουν; Όλα αυτά τα ερωτήματα ψάχνουν απαντήσεις στο πρωτάθλημα που είναι έτοιμο να ξεκινήσει!

Το Πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ περιλαμβάνει 20 ομάδες, οι οποίες παίζουν μεταξύ τους από δυο φορές (εντός και εκτός έδρας), καλύπτοντας ένα φάσμα συνολικά 38 αγωνιστικών. Η πρεμιέρα διεξάγεται στις 10 Αυγούστου (για δεύτερη φορά μετά από πέρσι που γίνεται Παρασκευή), ενώ η τελευταία αγωνιστική παίζεται στις 12 Μαΐου 2019. Οι τέσσερις πρώτοι προκρίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, ο πέμπτος πάει στο Γιουρόπα Λιγκ και τα άλλα δυο εισιτήρια εξαρτώνται από τους νικητές των κυπέλλων (Κύπελλο Αγγλίας και Λιγκ Καπ). Τέλος, οι τρεις ουραγοί της βαθμολογίας υποβιβάζονται στην επόμενη κατηγορία, την Τσάμπιονσιπ.

Δες όλες τις αποδόσεις για τα μακροχρόνια της Πρέμιερ Λιγκ! (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Οι Ομάδες

Μάντσεστερ Σίτι

Η περσινή πρωταθλήτρια και κάτοχος του Λιγκ Καπ ξεκινάει με όλες τις προϋποθέσεις για να επαναλάβει τον θρίαμβο, αποτελώντας το νούμερο ένα φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα παραμένει στη θέση του, οι “πολίτες” δεν έχασαν βασικούς παίκτες (έφυγαν Τουρέ και και Ανταραμπιόγιο), ενώ αντιθέτως ενισχύθηκαν και με τον Ριγιάντ Μαχρέζ που ύστερα από το “σίριαλ” της περασμένης σεζόν αποκτήθηκε από τη Λέστερ. Εκτός από το πρωτάθλημα, ο Καταλανός τεχνικός θέλει η ομάδα του αυτή τη χρονιά να φτάσει το ίδιο ψηλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, μία διάκριση που αποτελεί τον διακαή πόθο κάθε οπαδού του συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια.

Εκτίμηση: Η Σίτι δεν θεωρείται αδίκως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, αφού η ποιότητα της είναι αδιαμφισβήτητη. Εκεί που θα ρίξει όλο το βάρος είναι η υπέρβαση στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και ψάχνει διακαώς τη διάκριση. Στο 1,67 πληρώνει το ενδεχόμενο οι “πολίτες” να σηκώσουν το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το πάλεψε όσο μπορούσε πέρσι, όμως ήταν αδύνατο να ξεπεράσει τη… διαστημική Σίτι. Έτσι, η Γιουνάιτεντ τερμάτισε δεύτερη, ενώ και στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από τη Σεβίλλη στη φάση των “16”. Θα μπορούσε, πάντως, να είχε κερδίσει ένα τρόπαιο, όμως η ήττα με 1-0 από την Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου της στέρησε αυτήν την ευκαιρία. Στον πάγκο των “κόκκινων διαβόλων” κάθεται για τρίτη σερί σεζόν ο Ζοζέ Μουρίνιο, όμως η διαμάχη του με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου τον έχει θέσει πρώτο φαβορί για αποχώρηση από πάγκο της Πρέμιερ Λιγκ, αν φυσικά έρθουν οι… στραβές. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν ο αμυντικός Νταλό (Πόρτο), ο μέσος Φρεντ (Σαχτάρ) και ο γκολκίπερ Γκραντ (Στόουκ), ενώ παρελθόν αποτελούν ο μέσος Κάρικ (αποσύρθηκε) και ο αμυντικός Μπλιντ (Άγιαξ) και ο φορ Μαρσιάλ είναι για να αποχωρεί.

Εκτίμηση: Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους “κόκκινους διαβόλους” από τόσο νωρίς, όμως το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να ανταγωνιστεί μέχρι τέλους τις Σίτι και Λίβερπουλ, ενώ… αγκάθι αποτελεί και η κόντρα του Μουρίνιο με τη διοίκηση. Στο τεράστιο 8,50 πληρώνει το ενδεχόμενο η Γιουνάιτεντ να επιστρέψει στην κορυφή.

Τότεναμ

Δεν μας εξέπληξε η εικόνα της Τότεναμ την περσινή περίοδο, καθώς μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει γενικά καλό πρόσωπο, παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο. Τερμάτισε στην τρίτη θέση, κερδίζοντας εισιτήριο για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και ίσως να είχε βρεθεί και παραπάνω αν δεν αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει για έδρα το “Γουέμπλεϊ”. Στον πάγκο παραμένει από το 2014 ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο, με τον Αργεντινό κόουτς να είναι ο κύριος υπεύθυνος της επιστοφής των “σπερς” στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Στα μεταγραφικά δεν υπήρξε κάποια κίνηση, αφού ο βασικός κορμός έμεινε σταθερός, ενώ δεν αποκτήθηκε κάποιο σημαντικό όνομα.

Εκτίμηση: Το γεγονός ότι η ομάδα έμεινε ίδια από πέρσι και ότι φέτος θα αγωνίζεται στο ολοκαίνουριο γήπεδό της μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο στόχος της τετράδας είναι απολύτως εφικτός, ενώ θα προσπαθήσει και το κάτι παραπάνω. Θα πάμε στο στοίχημα “νικητής χωρίς τη Μάν. Σίτι”, το οποίο πληρώνει σε απόδοση 6,50 και το θεωρώ εξαιρετικό.

Λίβερπουλ

Δύσκολα θα διεκδικούσαν το πρωτάθλημα πέρσι, οπότε η εξασφάλιση του Τσάμπιονς Λιγκ αποτέλεσε τον κύριο στόχο των “κόκκινων”. Στην Ευρώπη, βέβαια, τα πήγαν θαυμάσια, φτάνοντας μέχρι και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από το 2015 στον πάγκο κάθεται ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος έχει σκοπό να επαναφέρει το σύλλογο στις παλιές του δόξες, μεταδίδοντας την φιλοσοφία του επιθετικού ποδοσφαίρου. Στα μεταγραφικά, μοναδική απώλεια αποτελεί ο μέσος Τσαν (Γιουβέντους), ενώ οι προσθήκες ήταν κάτι παραπάνω από ποιοτικές. Πιο συγκεκριμένα, αποκτήθηκαν ο μεσοεπιθετικός Σακίρι (Στόουκ), ο γκολκίπερ Άλισον (Ρόμα) και οι μέσοι Κεϊτά (Λειψία) και Φαμπίνιο (Μονακό).

Εκτίμηση: Όλο και καλύτερη εμφανίζεται η Λίβερπουλ όσο παιρνούν τα χρόνια, με τις εταιρείες να τη θεωρούν δεύτερο φαβορί για τον τίτλο πίσω από τη Σίτι. Ότι θα παίξουν όμορφο ποδοσφαιρο και φέτος οι “κόκκινοι” είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Το θέμα είναι θα μπορέσουν να κοντράρουν τους εκπληκτικούς “πολίτες”; Στο στρογγυλό 5,00 πληρώνει η ομάδα του μεγάλου λιμανιού για να κατακτήση το πρωτάθλημα.

Tσέλσι

Αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα (σχεδόν) μπορεί να χαρακτηριστεί η περσινή σεζόν για την Τσέλσι. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε πέμπτη, χάνοντας το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ διασκέδασε τις εντυπώσεις κατακτώντας το Κύπελλο. Τον Αντόνιο Κόντε διαδέχθηκε άλλος ένας Ιταλός, ο Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος έρχεται με περγαμηνές από την παρουσία του στη Νάπολι τα περασμένα χρόνια. Ο έμπειρος κόουτς έφερε μαζί του από τους “παρτενοπέι” τον μέσο Ζορζίνιο, ενώ αποκτήθηκαν και οι γκολκίπερ Κέπα (Μπιλμπάο) και Γκριν (Χάντερσφιλντ), με τον Τιμπό Κουρτουά να υπογράφει τελικά στη Ρεάλ.

Εκτίμηση: Σίγουρα ο Σάρι είναι ικανός προπονητής, χωρίς μεταγραφικές ενισχύσεις όμως η δυσκολία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις θα είναι μεγάλη. Εφικτός στόχος είναι η τετράδα.

Άρσεναλ

Προέρχεται από μία κάκιστη σεζόν. Από νωρίς χάθηκε η επαφή με τις πρώτες θέσεις και τελικά τερμάτισε στην έκτη θέση, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά. Στον πάγκο πλέον βρίσκεται ο Ουνάι Έμερι, ο οποίος καλείται να καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνει η αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ ύστερα από 22 χρόνια παρουσίας στο τιμόνι του συλλόγου. Πρόκειται για ικανό προπονητή, κέρδισε εγχώρια τρόπαια με την Παρί, χωρίς να κάνει το κάτι παραπάνω στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως οι τρεις κατακτήσεις του Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη δείχνουν πολλά για την αξία του. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Λένο (Λεβερκούζεν), οι αμυντικοί Λιχστάινερ (Γιουβέντους) και Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ) και ο μέσος Τορέιρα (Σαμπντόρια), ενώ παρελθόν αποτελούν ο σέντερ μπακ Μέρτεζακερ και ο μέσος Καθόρλα (Βιγιαρεάλ).

Εκτίμηση: Η Άρσεναλ και ο Έμερι χρειάζονται χρόνο για να δέσουν, ώστε να βρουν τα πατήματά τους αμφότερα. Πλέον, η γκρίνια των οπαδών για τον Βενγκέρ δεν πλανάται πάνω από την ομάδα, οπότε θα υπάρχει για πρώτη φορά η ηρεμία για κάτι καλό. Πρώτος στόχος των “κανονιέρηδων” αποτελεί η τετράδα που σημαίνει επιστροφή και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μπέρνλι

Αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν, αφού ξεκίνησε με στόχο την παραμονή και κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση, κερδίζοντας μάλιστα και ευρωπαϊκό εισιτήριο! Μπορεί να μην έπαιξε ποδόσφαιρο που θα ήθελε κανείς να παρακολουθήσει, όμως και μόνο που ξεπέρασε ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ αποτελεί κατόρθωμα. Στον πάγκο την τελευταία εξαετία βρίσκεται ο Σον Ντάιτς, ο οποίος έχει κάνει θαύματα με το μικρό μπάτζετ που διαθέτει κάθε φορά. Στα μεταγραφικά, σημαντικότερες προσθήκες αποτελούν ο αμυντικός Γκίμπσον, ο γκολκίπερ Χαρτ και ο φορ Βίντρα, ενώ από αυτούς που αποχώρησαν ξεχωρίζουν ο μέσος Άρφιλντ (Ρέιντζερς) και ο μέσος Μάρνι (Φλίτγουντ).

Εκτίμηση: Kακά τα ψέματα, το να επαναληφθεί η περσινή πορεία είναι αρκετά δύσκολο και αυτό το ξέρουν όλοι στο σύλλογο. Πρώτος στόχος αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποφυγή του υποβιβασμού και από εκεί και πέρα όπου βγει.

Έβερτον

Αρκετά κακή ήταν η περσινή σεζόν για την Έβερτον. Το άσχημο ξεκίνημα έφερε αναγκαστικά αλλαγή προπονητή, με τον Σαμ Άλαρνταϊς να συμμαζεύει την κατάσταση. Τελικά, τα “ζαχαρωτά” τερμάτισαν στην 8η θέση, μένοντας εκτός Ευρώπης. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό Μάρκο Σίλβα, ο οποίος θέλει να δείξει το κάτι παραπάνω από αυτά που παρουσίασε, κοουτσάροντας τις Χαλ και Γουότφορντ. Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, με σημαντικότερες απώλειες εκείνες των Ρόμπλες, Φούνες Μόρι, Ρούνεϊ, Κλάασεν, Μιραλάς και Γουίλιαμ, ενώ αποκτήθηκαν ο μπακ Ντιν (Μπαρτσελόνα) και οι μεσοεπιθετικοί Μπερνάρντ (Σαχτάρ Ντ.) και Ριτσάρλισον (Γουότφορντ).

Εκτίμηση: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χρόνια να δούμε μια Έβερτον να πρωταγωνιστεί. Η έλευση του Μάρκο Σίλβα υπόσχεται καλό ποδόσφαιρο, με εφικτό στόχο πάντως ένα εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.

Λέστερ

Η Λέστερ δεν κατάφερε να βρει τη σταθερότητα που ήθελε μέσα στην σεζόν που πέρασε. Το άσχημο ξεκίνημα έφερε στον πάγκο τον Κλοντ Πιελ, ο οποίος βελτίωσε την εικόνα της ομάδας, όμως προς το τέλος δεν υπήρξε η σταθερότητα για να καταφέρει κάτι περισσότερο από την 9η θέση, μένοντας εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Ο Γάλλος τεχνικός διέψευσε τις φήμες που τον ήθελαν να αποχωρούν και παρέμεινε στον πάγκο και για την φετινή σεζόν, κάτι που δε συνέβει με τον στόπερ Χουτ, τον γκολκίπερ Χάμερ και τον μεσοεπιθετικό Μαχρέζ. Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν ο μεσοεπιθετικός Μάντισον (Νόριτς), ο στόπερ Έβανς (Γουέστ Μπρομ), ο μπακ Περέιρα (Πόρτο) και ο γκολκίπερ Γουόρντ (Λίβερπουλ).

Εκτίμηση: Η παραχώρηση του Μαχρέζ στη Σίτι μπορεί να στέρησε μια πολύ καλή μονάδα από την ομάδα, όμως τα χρήματα έφεραν παίκτες ποιοτικούς και χρήσιμους που θα βοηθήσουν τον Πιελ στο στήσιμό της. Λογικό φαντάζει για τις “αλεπούδες” να τερματίσουν μέσα στην πρώτη οκτάδα και αν όλα πάνε καλά μπορεί να διεκδικήσουν και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Νιούκαστλ

Μια χαρά τα κατάφερε η Νιούκαστλ την περασμένη χρονιά, αφού αν και δεν είχε αλλάξει και πολύ το ρόστερ που διέθετε στην Τσάμπιονσιπ μπόρεσε να αποφύγει από νωρίς τις δύσκολες καταστάσεις και τελικά τερμάτισε στην 10η θέση. Σταθερός στο πόστο του παραμένει για άλλη μια σεζόν ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος έχει κερδίσει το σεβασμό όλων των φιλάθλων στο St James’ Park, έχοντας μείνει στην ομάδα όταν αυτή υποβιβάστηκε και μάλιστα κατάφερε να την επαναφέρει στη μεγάλη κατηγορία, κρατώντας την εκεί. Και όλα αυτά με τη διοίκηση να είναι… απούσα. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκε ο σέντερ φορ Ροντόν (Γουέστ Μπρομ), ο γκολκίπερ Ντουμπράβκα (Σπάρτα Πράγας) και οι Κένεντι, Σαρ, Μούτο και Κι. Από αυτούς που έφυγαν ξεχωρίζουν οι Μίτροβιτς, Κόλμπακ, Χαϊνταρά, Μερίνο και Μπεμπά.

Εκτίμηση: Η ομάδα δε φαίνεται να έχει αλλάξει επίπεδο από πέρσι και όσο ο Μπενίτεθ αντέχει να δουλεύει σε δύσκολες συνθήκες, αντικειμενικός στόχος αποτελεί ένα καλό πλασάρισμα κοντά στο μέσο της βαθμολογίας.

Κρίσταλ Πάλας

Ο υποβιβασμός για την Κρίσταλ Πάλας στην αρχή της περσινής σεζόν φαινόταν ξεκάθαρα κοντά, όμως η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ρόι Χόντσον άλλαξε το σκηνικό και τελικά οι Λονδρέζοι κατάφεραν τελικά να τερματίσουν στην 11η θέση. Ο έμπειρος τεχνικός, έτσι, παρέμεινε στον πάγκο, έχοντας κερδίσει το σεβασμό των οπαδών, οι οποίοι φέτος θα ήθελαν να δουν πως δουλεύει σε συνθήκες… μη πίεσης. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Γκουαΐτα (Χετάφε) και οι μέσοι Κουγιατέ (Γουέστ Χαμ) και Μέγιερ (Σάλκε), ενώ απο τις αποδεσμεύσεις ξεχωρίζουν εκείνες του μέσου Καμπάιγ, του αμυντικού Ντιλέϊνι και των μεσοεπιθετικών Μπ. Σακό και Λι Τσουνγκ.

Εκτίμηση: Όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το πάθημα έγινε… μάθημα και με τη βοήθεια της εμπειρίας του Χόντσον, η Κρίσταλ Πάλας δεν αναμένεται να συναντήσει τα ίδια προβλήματα. Αναμένουμε ένα καλό πλασάρισμα στη βαθμολογία για τους Λονδρέζους.

Μπόρνμουθ

Όσο κι αν ζορίστηκε πέρσι, η Μπόρνμουθ κατάφερε να μείνει μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού και τελικά τερμάτισε στην 12η θέση. Τα “κεράσια” προσπάθησαν γενικά σε αρκετές περιπτώσεις να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, όμως αυτό τις περισσότερες φορές δεν τους βγήκε σε καλό. Στον πάγκο παραμένει ο Έντι Χάουι, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη Μπόρνμουθ, καθώς αυτός ήταν που την ανέλαβε από τις μικρες κατηγορίες και κατάφερε να την ανεβάσει μέχρι και την Πρέμιερ Λιγκ. Στα μεταγραφικά, ξεχωρίζουν οι προσθήκες του μέσου Λέρμα (Λεβάντε), του μεσοεπιθετικού Μπρουκς (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) και του αριστερού μπακ Ρίκο (Λεγανές), ενώ από αυτούς που έφυγαν θεωρούνται σημαντικοί οι επιθετικοί Αφόμπε και Γκράμπαν, ο εξτρέμ Γκραντέλ και ο τερματοφύλακας Φεντερίτσι.

Εκτίμηση: Το επίπεδο της ομάδας δεν είναι διαφορετικό από πέρσι, όμως η εμπειρία στη μεγάλη κατηγορία μεγαλώνει και αυτό είναι σημαντικό. Αν τελικά καταφέρει να ξεπεράσει τη 12η θέση όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Γουέστ Χαμ

Το μόνο θετικό της περσινής σεζόν για τη Γουέστ Χαμ είναι ότι τελικά παρέμεινε στην κατηγορία. Και αυτό γιατί μετά το άσχημο ξεκίνημα, το άγχος του υποβιβασμού ήταν υπαρκτό μέχρι το τέλος, με τους οπαδούς αρκετές φορές να προχωρούν σε επεισόδια. Τελικά, η 13η θέση ήταν λύτρωση για όλους. Στον πάγκο ήρθε ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, με τον Χιλιανό να υπογράφει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Λονδρέζους και έχοντας την αισιοδοξία να βγάλει το σύλλογο από το τέλμα των τελευταίων χρόνων. Στα μεταγραφικά, ξεχωρίζουν οι προσθήκες του γκολκίπερ Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), των αμυντικών Ντιοπ (Τουλούζ), Φρέντερικς (Φούλαμ) και Μπαλμπουένα (Κορίνθιανς), των μέσων Γουίλσιρ (Αρσεναλ) και Νεμπίλα (Σπαρτάκ Τρνάβα), του σέντερ φορ Λούκας Πέρες (Άρσεναλ) και των μεσοεπιθετικών Γιαρμολένκο (Ντόρτμουντ), Άντερσον (Λάτσιο) και Σίλβα (Γκιμαράες). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν οι αμυντικοί Κόλινς και Εβρά και ο μέσος Κουγιατέ.

Εκτίμηση: Υπάρχει σίγουρα ο φόβος της αποτυχίας των τελευταίων ετών, όμως η έλευση του Πελεγκρίνι και οι ποιοτικές μεταγραφές που έγιναν γεμίζουν τον κόσμο αισιοδοξία. Μένει μόνο να γίνει ένα καλό ξεκίνημα, ώστε τα “σφυριά” να συνεχίσουν μέχρι το τέλος. Πρώτος στόχος η επαναφορά στην πρώτη οκτάδα.

Γουότφορντ

Άστατη ήταν η πορεία της Γουότφορντ την περασμένη σεζόν. Στο πρώτο μισό παρουσίασε καλό πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια προβλημάτισε αρκετά. Ουσιαστικά, οι πόντοι που είχε μαζέψει στον πρώτο γύρο τη βοήθησαν να μην κινδυνέψει και τελικά τερμάτισε στην 14η θέση. Από τον περασμένο Γενάρη, στον πάγκο των Λονδρέζων βρίσκεται ο Χάβι Γκράθια, ο οποίος διαδέχθηκε το Μάρκο Σίλβα. Ο Ισπανός δεν έδειξε και κάτι το ιδιαίτερο, οπότε αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι συνεχίζει και φέτος στους “χόρνετς”. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν οι Ντεουλοφέου, Ναβάρο, Μασίνα, Σέμα και Φόστερ, ενώ αποχώρησαν οι Ριτσάρλισον, Παντιλίμον, Σάρατε και Αμραμπάτ.

Εκτίμηση: Μπορεί να υπάρχει ποιότητα στην ομάδα, όμως όλα θα κριθούν από τα πρώτα παιχνίδια. Αν δεν τα πάει καλά, ο Γκράθια ίσως απομακρυνθεί. Λογικά δεν κινδυνεύει άμεσα, όμως ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Μπράιτον

Μόνο επιτυχημένη μπορεί να κριθεί η περσινή σεζόν για την Μπράιτον, η οποία αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ ως νεοφώτιστη και κατάφερε να παραμείνει, βασιζόμενη κυρίως στην έδρα της σε συνδυασμό με την καλή της άμυνα. Τελικά τερμάτισε στην 15η θέση. Όπως είναι λογικό, στον πάγκο παραμένει ο Κρις Χιούτον (από το 2015), ο οποίος ήταν αυτός που την ανέβασε στην Πρέμιερ Λιγκ και πέρσι την κράτησε εκεί. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν οι εξτρέμ Αλιρέζα (Άλκμααρ) και Ντρέιρερ (Έσμπιεργκ), ο μέσος Μπισουμά (Λιλ), οι αμυντικοί Μπερνάρντο (Λειψία) και Μπολαγκούν (Μάιντς), οι επιθετικοί Αντόν (Λα Κορούνια) και Τάου (Σαντάουνς) και οι γκολκίπερ Στιλ (Σάντερλαντ) και Μπάτον (Φούλαμ). Από αυτούς που έφυγαν ξεχωρίζουν ο αμυντικός Χούνενμαϊερ (Πάντερμπορν), ο εξτρέμ Σκάλακ (Μίλγουολ) και ο επιθετικός Μπάλντοκ (Ρέντινγκ).

Εκτίμηση: Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρσι, παρά μόνο η εμπειρία στη μεγάλη κατηγορία. Στόχος της Μπράιτον παραμένει η αποφυγή του υποβιβασμού κάτι που μπορεί να επιτύχει.

Χάντερσφιλντ

Άλλη μια περίπτωση… επιτυχημένης νεοφώτιστης! Την περσινή περίοδο η Χάντερσφιλντ ήταν το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, όμως με όπλο τη δυνατή της άμυνα κατάφερε να διεψεύσει τα προγνωστικά, τερματίζοντας στην 16η θέση. Στον πάγκο παραμένει ο Ντέιβιντ Βάγκνερ, με το Γερμανό να δείχνει καλά δείγματα προσαρμογής στις απαιτήσεις της μεγάλης κατηγορίας. Από αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζουν ο γκολκίπερ Χάμερ (Λέστερ), ο αμυντικός Ντουρμ (Ντόρτμουντ), ο μέσος Μπακούνα (Γκρόνινγκεν), ο μεσοεπιθετικός Ντιακαμπί (Μονακό) και ο εξτρέμ Σόμπι (Στόουκ), ενώ από αυτούς που έφυγαν ξεχωρίζει ο μεσοεπιθετικός Ινς.

Εκτίμηση: Το ρόστερ της Χάντερσφιλντ μπορεί να απέκτησε βάθος με τις μεταγραφές, όμως και πάλι δεν ξεπερνάει τη μετριότητα και σίγουρα ο ανταγωνισμός στην Πρέμιερ Λιγκ είναι τεράστιος. Η ομάδα του Βάγκνερ θα προσπαθήσει να αποφύγει τον υποβιβασμό και θα αποτελέσει έκπληξη αν τα καταφέρει και φέτος.

Σαουθάμπτον

Από πραγματικά καταστροφική σεζόν προέρχεται η Σαουθάμπτον. Σχετικά νωρίς δεν μπορούσε να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις, με το άγχος να την ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια. Τελικά τερμάτισε 17η, γλιτώνοντας στο… τσακ το κάζο! Από τον περασμένο Μάρτιο, στον πάγκο των “Αγίων” βρίσκεται ο Μαρκ Χιουζ, ο οποίος ήταν αυτός που άλλαξε τα πράγματα και έσωσε το σύλλογο από τον υποβιβασμό. Σημαντικότερη απώλεια αποτελεί η φυγή του μεσοεπιθετικού Τάντιτς, ενώ από αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζουν ο μέσος Άρμστρονγκ, ο εξτρέμ Ελιονούσι, ο αμυντικός Βέστεργκααρντ και ο γκολκίπερ Γκαν.

Εκτίμηση: Η ομάδα ξεκινάει με σαφή στόχο να μην ξαναβρεθεί στην ίδια θέση με πέρσι, καθώς το ρόστερ δεν αφήνει περιθώρεια για παραπάνω βλέψεις.

Γουλβς

Δεν υπήρξε καλύτερη ομάδα από τη Γουλβς στην περσινή Τσάμπιονσιπ και έτσι με άνεση κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά και την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Το ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι “λύκοι” ήταν θεαματικό και φουλ επιθετικό, χτυπώντας από την άρχη κάθε ματς. Στον πάγκο παραμένει από πέρσι ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο, ο οποίος παρουσίασε μια εξαιρετική ομάδα. Στα μεταγραφικά, απέκτησε με κανονική μεταγραφή τους δανεικούς Ζότα, Μπολί, Μπονατίνι και Βινάγκρε, ενώ αποκτήθηκαν και οι Μουτίνιο, Χιμένες, Τζόνι, Τραορέ και Ρουί Πατρίτσιο. Σημαντικές απώλειες αποτελούν οι Αφόμπ, Ντάγκλας και Μιράντα που πήγε στον Ολυμπιακό.

Εκτίμηση: Η Γουλβς αποτελεί την πιο ποιοτική ομάδα από αυτές που ανέβηκαν στην κατηγορία και όπως όλα δείχνουν δεν θα παλέψει απλά για την παραμονή της. Με τα δεδομένα του ρόστερ της το πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα είναι εφικτό.

Κάρντιφ

Μπορεί η Κάρντιφ να μην έπαιξε και το καλύτερο ποδόσφαιρο την περσινή σεζόν στην Τσάμπιονσιπ, όμως η διάρκεια και η αποτελεσματικότητά της την έφεραν τελικά στη δεύτερη θέση και έτσι πανηγύρισε την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, όμως είχε διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Κατάφερε να αφήσει πίσω της θεωρητικά καλύτερες ομάδες, τερμάτισε δεύτερη στην Τσάμπιονσιπ και πανηγύρισε την άνοδο. Στο τιμόνι των Ουαλών παραμένει ο Νιλ Γουόρνοκ, ο οποίος αποτελεί τον ρέκορντμαν των ανόδων στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας (συνολικά οκτώ) και με όπλο την άμυνα θα προσπαθήσει να παραμείνει φέτος στη μεγάλη. Αποκτήθηκαν οι Σμίθις, Ριντ, Μέρφι και Κάνινγκχαμ, ενώ δεν υπήρξε καμιά σηματική αποχώρηση.

Εκτίμηση: Πραγματικά θα χρειαστεί να κάνει μεγάλη υπέρβαση φέτος η Κάρντιφ για να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς το ρόστερ που διαθέτει κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκές. Δίκαια λογίζεται ως το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.

Φούλαμ

Δεν τα κατάφερε στην κανονική διάρκεια της περσινής σεζόν να πάρει απευθείας το εισιτήριο για την Πρέμιερ Λιγκ η Φούλαμ, όμως στα πλέι οφ ανόδου δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μαζί με τη Γουλβς έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Τσάμπιονσιπ και θα ήταν άδικο να μην βρεθεί στα… μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στον πάγκο παραμένει ο Σάσα Γιοκάνοβιτς, του οποίου η ομάδα είναι δικό του δημιούργημα, έχοντας κερδίσει το σεβασμό όλων των φιλάθλων. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκε μόνιμα ο Μίτροβιτς, ενώ σίγουρα η πιο… φανταχτερή προσθήκη είναι εκείνη του μεσοεπιθετικού Σίρλε από τη Ντόρτμουντ. Επίσης, με τη φανέλα της Φούλαμ θα αγωνίζονται φέτος και οι Σερί (μέσος), Λε Μαρσάν (αμυντικός), Μόουσον (αμυντικός), Φάμπρι (γκολκίπερ) και Τσέιμπερς (αμυντικός). Από την άλλη μεριά, στις σημαντικές αποχωρήσεις συγκαταλέγονται οι Φρέντερικς (Γουέστ Χαμ) και Μπάτον (Μπράιτον).

Εκτίμηση: Μπορεί να είναι νεοφώτιστη η Φούλαμ, όμως διαθέτει την ποιότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Αρχικά ο στόχος είναι να σωθεί νωρίς και μετά όσο ψηλότερα μπορεί.

Oι Παίκτες

Όσον αφορά, τη μάχη για τον πρώτο σκόρερ, αυτή αναμένεται να είναι πολύ… καυτή! Ο Χάρι Κέιν δίνεται ως το πρώτο φαβορί για να πετύχει τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα με το ενδεχόμενο αυτό να πληρώνει με 3,50. Κανένας δεν ξεγράφει φυσικά τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος έσπασε όλα τα ρεκόρ πέρσι, όμως με τη λογική ότι δύσκολα θα επαναλάβει κάτι ανάλογο η απόδοσή του βρίσκεται στο 6,00 και έχει νόημα. Προσωπικά θα κοιτούσα προς τον Σέρχιο Αγουέρο (7,00) και τον Ρομέλου Λουκάκου (9,00), οι οποίοι έχουν αποδείξει πως είναι ικανοί να το κυνηγήσουν μέχρι το τέλος.

Σε ενδιαφέρει