Αφιέρωμα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2017

Το Confederations Cup είναι η μοναδική διοργάνωση που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι. Αρχίζει το Σάββατο στα γήπεδα της Ρωσίας. Μήπως πρέπει να τη μάθουμε καλύτερα;
confederations cup

Σ’ ένα καλοκαίρι που μοιάζει άδειο από ποδοσφαιρικά events, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών (aka Confederations Cup) είναι έτοιμο να μας κρατήσει συντροφιά. Οι ομάδες θέλουν να προετοιμαστούν για τα παιχνίδια που έρχονται και να ετοιμάσουν τα ρόστερ τους για το Μουντιάλ, η Ρωσία θέλει να ετοιμαστεί για την διοργάνωση του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, οπότε το Συνομοσπονδιών έχει πάρει το χαρακτήρα της “δοκιμαστικής” διοργάνωσης. 

Η Διοργάνωση

Όπως είπαμε, πρόκειται για μια διοργάνωση-προάγγελο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για ένα τουρνουά που λαμβάνει χώρα στο μέρος που θα γίνει και το μουντιάλ (από το 2001 και μετά), ένα καλοκαίρι πριν. Ουσιαστικά είναι μια “πρόβα-τζενεράλε” για τον διοργανωτή, όσον αφορά τις λεπτομέρειες που θα χρειαστεί να ελέγξει. Αυτή είναι η 10η διοργάνωση που θα γίνει. Από το 2005 και μετά γίνεται κάθε 4 χρόνια, ενώ έως τότε γινόταν κάθε 2 χρόνια. 

Τα τρια προηγούμενα κύπελλα τα κατέκτησε η Βραζιλία (4 συνολικά), που όμως τώρα δε συμμετέχει καθόλου. Από τις ομάδες που συμμετέχουν, μια φορά το έχει κατακτήσει το Μεξικό, το 1999, ενώ έχουν λάβει μέρος και οι Αυστραλία (1997), Καμερούν (2003), Γερμανία (2005)

H φετινή διοργάνωση θα γίνει στη Ρωσία. Σε τέσσερις πόλεις (Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Καζάν, Σότσι), ενώ θα λάβουν μέρος 8 ομάδες (από 6 ομοσπονδίες), χωρισμένες σε δυο ομίλους των τεσσάρων. Οι δυο πρωτοι περνούν στα ημιτελικά και “ζευγαρώνουν” (1ος-2ος) για να βγουν οι δυο φιναλίστ. 

{{https://www.stoiximan.gr/league/Soccer-FOOT/Longterm-Confederations-Cup-187601?btag=a_344b_96c_&affid=14&siteid=344&adid=96&c=|Παίξε Νόμιμα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)}}

Οι Όμιλοι

Α’ Όμιλος: Πορτογαλία, Ρωσία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία

Η Πορτογαλία είναι η καλύτερη ομάδα στον όμιλο. Γι’ αυτό και το 1.90 στην πρωτιά της. Έχει το καλύτερο ρόστερ, τον καλύτερο ποδοσφαιριστή (Κρ. Ρονάλντο), ενώ έχει κι έναν προπονητή που την έχει κάνει ομάδα-νικητή! Η Ρωσία είναι η διοργανώτρια, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχει το ρόστερ της περασμένης δεκαετίας. Βρίσκεται στο στάδιο της ανοικοδόμησης και καθότι έχει πολλούς νεαρούς παίκτες, θα “ψάχνεται”. Να πω την αλήθεια δεν τους βλέπω για μακριά τους Ρώσους, αφού θα έχουν κι απουσίες. Το Μεξικό, πηγαίνει στην διοργάνωση με όλα του τ’ αστέρια. Έχει καλό ρόστερ, ο προπονητής του έχει “δέσει” και είναι από τα “δυνατά αουτσάιντερ” για την κούπα. “Τίμιο” το 1.60 της πρόκρισης, ενώ και το 4.00 για να φτάσει στον τελικό είναι “ιντριγκαδόρικο”. Τέλος, η Νέα Ζηλανδία πηγαίνει ως “ο φτωχός συγγενής” και για να είμαστε ειλικρινείς την περιμένω να επιβεβαιώσει τον τίτλο αυτό.

Β’ Όμιλος: Γερμανία, Χιλή, Καμερούν, Αυστραλία

Η Γερμανία, αν και κατεβαίνει με μια τελειώς νεανική και άπειρη ομάδα, παραμένει το φαβορί του ομίλου (1.90) και της διοργάνωσης (3.25). Η αλήθεια είναι πως έχει καλύτερη ομάδα από τις τέσσερις, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αξία με τέτοιες επιλογές από τον Λεβ. Αντιθέτως, η Χιλή που έχει αποκτήσει φιλοσοφία νικητή τα προηγούμενα χρόνια με τον Σαμπαόλι στον πάγκο, είναι ικανή για όλα. Ο Αργεντίνος μπορεί να έφυγε, αλλά το winning συναίσθημα έχει μείνει στους παίκτες του. Το Καμερούν, πάει ως μια νεανική ομάδα με ικανότητες και πρόσφατες επιτυχίες (Κόπα Άφρικα το Φλεβάρη), ενώ η Αυστραλία έχει αρκετά χιλιόμετρα διαφοράς να καλύψει. 

Σε ενδιαφέρει