11/11/1918: Η μέρα που τέλειωσε ο Μεγάλος Πόλεμος

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που τελείωσε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
polemos

Σαν σήμερα πριν από εκατό χρόνια, ολοκληρώθηκε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ή αλλιώς “Μεγάλος Πόλεμος”. Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή.

Αυτό συνέβη στο δάσος της Κομπιέν, σε ένα βαγόνι τρένου, ο Γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος επιβάλλει στη γερμανική αντιπροσωπεία τους όρους της ανακωχής, οι οποίοι γίνονται δεκτοί, ώστε να τερματίσει ο πόλεμος. Για την ακρίβεια, ο πόλεμος τελείωσε την “ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα” του 1918.

Ο πόλεμος κράτησε κάτι περισσότερο από τέσσερα χρόνια και φυσικά, αυτό που άφησε ήταν θάνατο, δυστυχία και φτώχεια. Φυσικά και ευημερία για τους γνωστούς… πονηρούς.

Στον πόλεμο μπήκε και η Ελλάδα, τον Ιούνιο του 1917, με 300.000 στρατιώτες που συμπαρατάχθηκαν στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ και πολέμησαν στη Μακεδονία.

Θάνατος, θάνατος, θάνατος. Αυτό σημαίνει πόλεμος. Θάνατος του απλού κοσμάκη για να κονομάει η ελίτ. Απώλειες στρατιωτών της Τριπλής Συνεννόησης: 5,17 εκατομμύρια, Απώλειες στρατιωτών της Τριπλής Συμμαχίας: 3,4 εκατομμύρια, Απώλειες αμάχων: 13,5 εκατομμύρια.

Η Ευρώπη που όλο τον 19ο αιώνα αποτελούσε το πιο πλούσιο μέρος του πλανήτη, καταστρέφεται οικονομικά και δανείζεται υπό εξευτελιστικούς όρους, από τη νέα δύναμη, τις Η.Π.Α., αλλά και την Ιαπωνία.

Έτσι, πριν αρχίσουμε να φωνάζουμε εθνικιστικο-πατριωτικές κορώνες, ας σκεφτούμε τι σημαίνει πόλεμος!

Σε ενδιαφέρει