Τρίτη και… καλύτερη;

Ποια από τις Τσέλσι και Μάν. Γιουνάιτεντ θα πάρει... κεφάλι στη μεταξύ τους κόντρα στους τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας;
Τρίτη και… καλύτερη;

Tσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκρούονται σήμερα στο Γουέμπλεϊ στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με αμφότερο σκοπό να ολοκληρώσουν τη φετινή χρονιά, έχοντας κατακτήσει έναν τίτλο. Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι δύο σύλλογοι έρχονται αντιμέτωποι στον τελικό της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη, με το επιμέρους σκορ να είναι στο 1-1. Οι “μπλε” γενικά μετρούν 7 κατακτήσεις του τροπαίου, ενώ οι “κόκκινοι διάβολοι” βρίσκονται στις 12 και αν νικήσουν σήμερα ισοφαρίζουν την Άρσεναλ που προηγείται στο συγκεκριμένο στατιστικό με 13 κατακτήσεις του κυπέλλου.

1994: Τσέλσι – Μάν. Γιουνάιτεντ 0-4

Πρώτη φορά που Τσέλσι και Μάν. Γιουνάιτεντ συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ήταν το 1994. Οι “κόκκινοι” διάβολοι” είχαν ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά με οκτώ βαθμούς διαφορά από την Μπλάκμπερν και επιθυμούσαν να γίνουν η τέταρτη ομάδα μέσα στον 20ο αι. που θα κατακτούσε το νταμπλ στην Αγγλία, ενώ θα ήταν και το πρώτο της ιστορίας τους. Η Τσέλσι, από την άλλη, πραγματοποίησε άσχημη χρονιά, τερματίζοντας 14η στο πρωτάθλημα, ενώ αυτή ήταν η πρώτη της παρουσία σε τελικό μετά από το 1970.

Το ματς διεξήχθηκε κάτω από βροχή και στο πρώτο ημίχρονο η Τσέλσι ήταν η καλύτερη ομάδα, με τον Γκάβιν Πίκοκ να χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς το σουτ που εξαπέλυσε βρήκε το δοκάρι του Πέτερ Σμάιχελ. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, οι ρόλοι άλλαξαν και οι “κόκκινοι διάβολοι” ήταν αυτοί που ανέλαβαν τα ηνία του ματς, πετυχαίνοντας τρία γκολ σε διάστημα εννιά λεπτών. Δύο με πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Ερίκ Καντονά (60′, 66′) και ένα με σουτ του Μαρκ Χιουζ στο 69′ έγειραν οριστικά την πλάστιγγα προς τη Γιουνάιτεντ. Στο 92′, ο Μπράιαν ΜακΛέρ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο, αξιοποιώντας ασίστ του Πολ Ινς. Αυτή ήταν η όγδοη κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας για την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

2007: Tσέλσι – Μάν. Γιουνάιτεντ 1-0

Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός που πραγματοποιήθηκε στο καινούριο Γουέμπλεϊ, μετά την ανακαίνισή του. Η Τσέλσι ήρθε ως κάτοχος του Λιγκ Καπ, ενώ η Γιουνάιτεντ ξανά ως πρωταθλήτρια. Μετά από ένα φτωχό ματς, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης. Εκεί που όλα έδειχναν πως ο τελικός θα οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της παράτασης, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά παίζοντας το ένα-δύο με τον Φρανκ Λάμπαρντ στην κορυφή της περιοχής, βρέθηκε απέναντι από τον Φαν ντερ Σαρ και έγραψε το 1-0 για τους “μπλε”. Το σκορ έμεινε μέχρι το τέλος, χαρίζοντας στην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο το τέταρτο κύπελλο στην ιστορία της και το νταμπλ στα κύπελλα εκείνης της σεζόν.

Σε ενδιαφέρει