Αναντολού Εφές – Μπαρτσελόνα

Το μοναδικό ζευγάρι του TOP 8 της Ευρωλίγκας που έφτασε σε πέμπτο ματς. Και τώρα... αίμα κι άμμος!

Ματσάρα αναμένεται να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων είναι μικρές και αυτό φάνηκε και μέσα στο γήπεδο, πλην του 68-102 στο τρίτο ματς της Βαρκελώνης. Αυτό το παιχνίδι σίγουρα αποπροσανατόλισε την Εφές, ενόψει του τέταρτου αγώνα, ενώ πείσμωσε την Μπάρτσα και κυρίως πλήγωσε τον εγωϊσμό των παικταράδων της.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους πλέον, πως η Εφές είναι καλύτερη ομάδα από την Μπαρτσελόνα. Όμως, έχει και μειονεκτήματα, όπως είναι το βάρος της φανέλας, αλλά και το μικρό σχετικά ρόστερ της. Δεν είναι τυχαίο πως στα στατιστικά της ομάδας στα πλέι οφ, φαίνεται πως ο Αταμάν βασίζεται αποκλειστικά σε επτά, το πολύ οκτώ παίκτες. Τέσσερις παίκτες παίζουν λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από 30 λεπτά σε κάθε ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για τους Ντάνστον, Μίσιτς, Μόερμαν και Σιμόν. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τα 25 λεπτά του Λάρκιν, τότε βρίσκουμε την πεντάδα στην οποία στηρίζεται ο Τούρκος τεχνικός. Οι Πλάις, Μπομπουά και Άντερσον συμπληρώνουν την οκτάδα που λέγαμε πριν.

Ο Λάρκιν είναι απολαυστικός στα πλέι οφ, με 20 πόντους κατά μ.ο. Τον ακολουθούν σε απόδοση οι Μίσιτς, Μόερμαν και Σιμόν, με 35 πόντους μ.ο. συνολικά, ενώ ο Ντάνστον έχει λίγο κάτω από 10 πόντους, αλλά και έξι ριμπάουντ. Αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το αν η Εφές μπορεί να πάρει την πρόκριση, είναι η άμυνα. Αν μπορέσει να παίξει σκληρά τους soft παίκτες της Μπάρτσα, τότε επιθετικά δεν θα έχει πρόβλημα να επικρατήσει των Καταλανών.

Η Μπαρτσελόνα έκανε το μπρέικ στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς και είχε την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση για το φάιναλ φορ, μέσα στην έδρα της. Όμως, αυτό το “εκκωφαντικό” 65-102 την επανέφερε στην πραγματικότητα, που λέει οτι θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν αν θέλει να περάσει στους τέσσερις. Το ευχάριστο γι’ αυτήν είναι οτι έδειξε τουλάχιστον αντανακλαστικά και πήρε το τέταρτο ματς.

Εδώ μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση σε σχέση με την Εφές του Αταμάν. Ο Πέσιτς κάνει rotation, έχοντας φυσικά πολύ πιο πλήρες ρόστερ από την αντίπαλό του. Μόνο ο Σίνγκλεντον περνάει κατά πολύ τα 20 λεπτά συμμετοχής, με τους Κλαβέρ, Χάνγκα, Πάνγκος, Ερτέλ και Τόμιτς, να είναι τα βασικά εργαλεία της ομάδας. Πρώτος σκόρερ στα ματς με την Εφές είναι ο Άντε Τόμιτς και ακολουθούν οι Χάνγκα και Ερτέλ. Ο Κροάτης σέντερ έχει πλεονέκτημα κόντρα στον Ντάνστον και το εκμεταλλεύεται. Σήμερα θα δούμε και πολύ Τόμιτς vs Πλάις, σε μια μάχη “δεινοσαύρων”.

Για να προκριθεί η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την υπεροπλία της στους ψηλούς. Θα πρέπει να πάει το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα και να παίξει άμυνα κόντρα στα πυραυλοκίνητα γκαρντ της Εφές.

Σε ενδιαφέρει