Τουρκία – Αυστραλία: Άμυνα εναντίον Επίθεσης

australia team

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι για τη 2η ημέρα των πλέι οφ του Μουντομπάσκετ η πάντα επικίνδυνη Τουρκία του Εργκίν Αταμάν αντιμετωπίζει την φιλόδοξη Αυστραλία του Αντρέι Λεϊμάνις, στο «Παλάου Σαν Τζόρντι» της Βαρκελώνης.

 
Οι Τούρκοι, επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά της πρώτης φάση και πήραν την 2η θέση στον όμιλο τους με ρεκόρ 3-2 νικώντας τις Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία και Δομινικανή Δημοκρατία. Παίζοντας με αρκετές απουσίες σε αυτό το τουρνουά, όπως του ηγέτη της ομάδας, Ιλιασόβα και του μεγάλου ταλέντου των Γιούτα Τζαζ, Ενές Καντέρ, οι Τούρκοι κατάφεραν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ένα ακόμα μεγάλο τουρνουά. Με κορυφαίους στην φάση των ομίλων, τον Εμίρ Πρέλντζιτς (11.8 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ) και τον Ομέρ Ασίκ (10.8 π. 9.2 ριμπάουντ) και μια άμυνα που «έσπαγε κόκκαλα» δεχόμενη 74.4 πόντους ανά ματς (αν δεν υπολογίσουμε τους 98 από την Αμερική, ο μέσος όρος πέφτει στους 68.5 πόντους!) οι Τούρκοι πήραν την 2η θέση σε έναν αρκετά «πονηρό» όμιλο. Σημαντικές βοήθειες στην ομάδα του Αταμάν έδωσε και ο «ρολίστας σέντερ Σαβάς, ενώ στα γκαρντ υπάρχει ο έμπειρος Τουντσερί που πραγματοποιεί μετριότατες εμφανίσεις καθώς και ο Εντέρ Αρσλάν.

Στην άλλη πλευρά, η Αυστραλία. Τα «Καγκουρό» ήρθαν σε αυτό το τουρνουά με πολλές ελπίδες. Στον όμιλο τερμάτισαν στην 3η θέση πίσω από τις Σλοβενία και Λιθουανία έχοντας ρεκόρ 3-2, και κερδίζοντας τις Κορέα, Λιθουανία και Μεξικό. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η ήττα από την Αγκόλα την τελευταία αγωνιστική δεν «στεναχώρησε» ιδιαίτερα τους Αυστραλούς, αφού έτσι γλίτωσαν το «ζευγάρωμα» με τις ΗΠΑ στους «8» της διοργάνωσης. Σημείο αναφοράς για την Αυστραλία είναι σίγουρα η front line της ομάδας με τον Άαρον Μπέινς να ξεχωρίζει ως τώρα (17.2 πόντους, 7 ριμπάουντ) και τους Άντερσεν, Τζαβάι και Μπερστόου να ακολουθούν. Σημαντική βοήθεια στα γκαρντ δίνουν ο Τζο Ίνγκλις με την εμπειρία του (11.8 πόντους, 3.5 ασίστ) όπως και ο Κρις Γκούλντινγκ με 12.5 πόντους μέσο όρο. Οι Αυστραλοί βασίζονται στο επιθετικό ταλέντο των παικτών τους για να κερδίζουν τα ματς, καθώς διαθέτουν μια από τις καλύτερες επιθέσεις του τουρνουά με 80.8 πόντους μέσο όρο, σουτάροντας επίσης καλύτερα από όλους πίσω από τα 6.75 έχοντας ποσοστό άνω του 50%!

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε το σημερινό ματς είναι κάτι σαν «επίθεση εναντίον άμυνας». Οι σκληροτράχηλοι Τούρκοι, απέναντι στους «ντελικάτους Αυστραλούς. Θα ξεχωρίσει σίγουρα η μάχη της «ρακέτας» με τους Μπέινς και Ασίκ. Ο έλεγχος του παιχνιδιού θα είναι μεγάλη υπόθεση, αφού η μεν Τουρκία πάει το ματς στους 65-70 πόντους ενώ οι Αυστραλοί θα προσπαθήσουν να το πάνε ψηλά πάνω από τους 80 πόντους. Ένα πραγματικά αμφίρροπο παιχνίδι. Θεωρώ πως οι Αυστραλοί μπορούν να προκριθούν σήμερα. Στοιχηματικά η νίκη με 3.5 πόντους υπέρ των Τούρκων «πληρώνει» 1.85. Καλή επιλογή. Μια επίσης καλή επιλογή για ειδικό στοίχημα, είναι το σύνολο των πόντων του Ίγκλις. Έχοντας σαν αντιπάλους κακά αμυντικά γκαρντ μπορεί να βάλει πάνω από 12 πόντους που είναι το όριο και δίνει 1.87.

Σε ενδιαφέρει