Ιπτάμενοι Ολλανδοί μετά το… 88’!

du doan ket qua ty so tran ha lan vs mexico dem nay h ngay    kho can con loc da cam

Στο παιχνίδι με το χιτσκοκικότερο φινάλε μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ, η Ολλανδία έκανε μια ανεπανάληπτη ανατροπή που θύμισε… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο τελικό του Champions League το 99’ και προκρίθηκε σε βάρος του Μεξικό με 2-1. Οι Μεξικανοί που για 88 λεπτά φάνταζαν ανίκητοι μπροστά στους “οράνιε” έχασαν την γη κάτω από τα πόδια τους στη Φορταλέζα, όταν ο Σνάιντερ ισοφάρισε 2 λεπτά πριν τη συμπλήρωση της κανονικής διάρκειας, και ο Χούντερλαρ ολοκλήρωσε την… κηδεία των «τρικολόρ» στις καθυστερήσεις με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Στα προημιτελικά, θα συναντήσουν μια εκ των Κόστα Ρίκα ή Ελλάδα που αναμετρώνται σε λίγη ώρα…

Τo Μεξικό διατήρησε το 3-5-2, κάτι που δεν έπραξε ο Φαν Γκάαλ που προτίμησε να το αντικαταστήσει με το παραδοσιακό Ολλανδικό 4-3-3, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να απειληθούν από νωρίς με γκολ εις βάρος τους οι «οράνιε», αλλά ο αντίπαλος τερματοφύλακας Οτσόα να μην χρειαστεί να αγγίξει καν την μπάλα στο πρώτο μέρος!

Από το ξεκίνημα, το Μεξικό ήλεγχε το ρυθμό του αγώνα, παίζοντας με τη μπάλα στα πόδια για περισσότερη ώρα. Απόρροια αυτής της υπεροχής, ήταν να δημιουργηθούν πολλές αξιόλογες στιγμές, με κορυφαίες εκείνες του Ερέρα στο 18΄και του Ντος Σάντος στο 45’, που όμως η μπάλα δεν κατέληξε σε καμία εξ αυτών στα δίχτυα. Στην πρώτη περίπτωση η μπάλα «έγλυψε» το δοκάρι του Σίλεσεν και στη δεύτερη ο Ολλανδός γκολκίπερ (που ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του) απέκρουσε με τα πόδια.

Παρ όλα αυτά το μοιραίο πήγε να συμβεί στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου όταν ο Μάρκες γλίστρησε, και άθελα του έβγαλε τους Ολλανδούς στην αντεπίθεση, με τον Ρόμπεν να ανακόπτεται τελικά από τους Μορένο και Μάρκες, σε μια φάση που ο Πορτογάλος διαιτητής, Προένσα θα μπορούσε να καταλογίσει ακόμα και πέναλτι.

Ότι δεν έκανε στο πρώτο μέρος το Μεξικό, το κατάφερε με το «καλημέρα» στην επανάληψη (48′), όταν ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος κατέβασε εκπληκτικά την μπάλα ανάμεσα σε πολλά σώματα κι έπιασε ένα ευθύβολο μονοκόμματο σουτ που κατέληξε στο βάθος της εστίας του Σίλεσεν. Η μπάλα έσκασε μπροστά στον τερματοφύλακα του Άγιαξ που έπεσε απλώς κοιτάζοντας την κατάληξη της.

Στο 58΄ο Οτσόα, παρότι κρύος, έκανε την απόκρουση του αγώνα στο εξ επαφής σουτ του Ντεπάι σε κόρνερ των Ολλανδών,  αποκρούοντας ενστικτωδώς με το κεφάλι, ενώ 2 λεπτά αργότερα το σουτ του Σνάιντερ κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.

Οι Ολλανδοί είχαν κερδίσει πολλά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αλλά δεν μπορούσαν να “τρυπήσουν” με τίποτα την άμυνα του Μεξικό. Στο 74’ έφτασαν ξανά στην ισοφάριση με το Ρόμπεν αλλά ο Οτσόα δήλωσε και πάλι «παρών», διώχνοντας σε κόρνερ!  

Όσο περνούσε η ώρα η κόπωση έκανε την εμφάνιση της και οι Ολλανδοί που συνέχιζαν να είναι εξαιρετικά κλεισμένοι έκαναν τις τελευταίες προσπάθειες τους μόνο με μακρινές μπαλιές. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά και σίγουρα κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη τους η οποία ήταν συγκλονιστική.

Ο Σνάιντερ 2 λεπτά πριν από τη συμπλήρωση των 90’ ισοφάρισε, όταν μετά από απόκρουση της Μεξικανικής άμυνας σε κόρνερ των Ολλανδών, “εκτέλεσε” με άπιαστο σουτ τον Οτσόα μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι θα ακολουθήσει παράταση ο Ρόμπεν είχε άλλη άποψη. Στο 92’ έκανε μια απίστευτη κούρσα από τα δεξιά, κράτησε την μπάλα εντός τελικής γραμμής και ο Μάρκες τον πάτησε στο πόδι. Ο Προένσα καταλόγισε το πέναλτι και ο Χούντελαρ ολοκλήρωσε την μεγάλη ανατροπή στέλνοντας τον Οτσόα στην άλλη γωνία! Η Ολλανδία επικράτησε 2-1 και προκρίθηκε για 6η φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά.

Σε ενδιαφέρει