Μουντιάλ 1930: Η μεγάλη Ουρουγουάη

mundial

Ενόψει του Μουντιάλ της Βραζιλίας που αρχίζει σε περίπου ένα μήνα, από σήμερα και κάθε μέρα θα υπάρχει στο site μας ένα άρθρο που θα εξιστορεί την ιστορία κάθε Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το 1930 έως σήμερα. Να θυμίσω πως έχουν διεξαχθεί 19 διοργανώσεις, μία κάθε τέσσερα χρόνια (το 1942 και το 1946 δεν έγινε λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου).

Το πρώτο Μουντιάλ διεξήχθη το 1930 στην Ουρουγουάη, από τις 13 έως τις 30 Ιουλίου. Συμμετείχαν 13 ομάδες και νικήτρια ήταν τελικά η γηπεδούχος Ουρουγουάη, η οποία επικράτησε της Αργεντινής στον τελικό με 4-2 (Ντοράδο 12′, Σέα 57′, Ιριάρτε 68′, Κάστρο 89′ – Πεουσέγιε 20′, Στάμπιλε 37′), μπροστά σε 93.000 θεατές. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Στάμπιλε με 8 τέρματα. Η συντριπτική πλειονότητα των παιχνιδιών έγινε στο «Εστάδιο Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο. Επτά ήταν οι συμμετέχουσες από την Λατινική Αμερική, τέσσερις από την Ευρώπη και δύο από την Βόρεια Αμερική. Ο λόγος που δεν πήγαν πολλοί Ευρωπαίοι ήταν οικονομικός, καθώς ήταν πολλά τα έξοδα για την μετακίνηση. Ο Γάλλος Λυσιέ Λοράν ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, στο 4-1 της Γαλλίας επί του Μεξικού.

Ποιος πιστεύεις ότι θα κατακτήσει το Μουντιάλ της Ρωσίας; Παίξε Νόμιμα (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Η πρώτη φάση ήταν με το σύστημα των ομίλων. Δημιουργήθηκαν τέσσερις όμιλοι, η βαθμολογία των οποίων διαμορφώθηκε ως εξής:
Α’ Όμιλος: Αργεντινή 9, Χιλή 6, Γαλλία 3, Μεξικό 0.
Β’ Όμιλος: Γιουγκοσλαβία 6, Βραζιλία 3, Βολιβία 0.
Γ’ Όμιλος: Ουρουγουάη 6, Ρουμανία 3, Περού 0.
Δ΄’Ομιλος: ΗΠΑ 6, Παραγουάη 3, Βέλγιο 0.

Στην επόμενη φάση προκρίθηκαν μόνο οι πρώτοι των ομίλων, οπότε στα ημιτελικά έγιναν οι εξής αγώνες:

Αργεντινή – ΗΠΑ 6-1
Γιουγκοσλαβία – Ουρουγουάη 1-6

Στον τελικό όπως προείπαμε κέρδισε η Ουρουγουάη την Αργεντινή με 4-2. Αξίζει να σημειώσουμε τον πανικό που έγινε από τους Αργεντινούς, ώστε να πάνε στο Μοντεβιδέο. ήταν τουλάχιστον 15.000, αλλά στο λιμάνι του Μοντεβιδέο υπήρχαν τόσα πολλά πλοία και τόσο μεγάλος συνωστισμός, που πολλοί Αργεντινοί δεν είχαν αποβιβαστεί ακόμη, ενώ ο τελικός είχε αρχίσει. Ένταση υπήρχε σε όλους τους τομείς. Εκτός από την αντιπαλότητα μεταξύ των φιλάθλων (χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πως γινόταν έλεγχος στους Ουρουγουανούς έξω από το γήπεδο για όπλα), υπήρχε έχθρα και στις ομοσπονδίες. Καυγάς έγινε ακόμη και για την μπάλα του τελικού, με την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου να αποφασίζει πως στο πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί με μπάλα από την Αργεντινή και στο δεύτερο από την Ουρουγουάη. Ο διαιτητής, Βέλγος Τζον Λάνγκενους, ηρνείτο να παίξει στον τελικό, φοβούμενος για την ζωή του, έως και λίγες ώρες πριν την έναρξη. Όμως, η ομοσπονδία του παρείχε εγγυήσεις, συν του ότι του είχε υποσχεθεί να του βρει καράβι άμεσης αναχώρησης αν συμβεί κάτι. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ο άνθρωπος που έκλεισε το σκορ του τελικού, ο Κάστρο, είχε κομμένο το δεύτερο χέρι, δίνοντας μαθήματα δύναμης ψυχής. 

Σε ενδιαφέρει