‘Ποιητές εκ του προχείρου’, κάτω τα χέρια από το Λεμονή

Αν ο Ολυμπιακός ‘έπαιζε’ κόντρα στη Σπόρτινγκ, όχι θα μόνο θα έχανε, αλλά θα έγραφε πολλά το κοντέρ
lemonias

Έχει μία λογική… παράλογη αυτό που κατά κόρον γράφεται για τον τρόπο που προσέγγισε το παιχνίδι με την Σπόρτινγκ, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τάκης Λεμονής. «Παίξε και χάσε. Αλλά, παίξε». Αυτή είναι η κριτική που δέχτηκε. Να έπαιζε «στα ίσια» το παιχνίδι κι ας έχανε. Όλοι αυτοί οι κριτικοί, ωστόσο, δεν μας είπαν με… πόσα θα έχανε, αν… έπαιζε, όπως τον προέτρεψαν και εκ των… υστέρων.
Φορέστε τα παπούτσια του Λεμονή, έχετε πλήρη γνώση της κατάστασης των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, αλλά και τα στάνταρ τους εν όψει του αγώνα της Λισαβόνας. Και θέστε το ερώτημα στον εαυτό σας: Υπήρχε, ποτέ, περίπτωση να νικήσει ο Ολυμπιακός τη Σπόρτινγκ και, μάλιστα, μέσα στο γήπεδό της;
Οι Πορτογάλοι είναι κλάσεις καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό και το απέδειξαν στα παιχνίδια, τόσο με τη Γιουβέντους στο «Ζοζέ Αλβαλάδε», όπου έφεραν 1-1, όσο και στο Τορίνο, όπου έχασαν 2-1 με γκολ που δέχτηκαν προς το τέλος.
Ο Λεμονής γνώριζε ότι αν πήγαινε να παίξει με κανονικό σέντερ φορ, τον μόνο διαθέσιμο Τζούρτζεβιτς και κατέβαζε κόσμο στην επίθεση για να νικήσει, το κοντέρ θα έγραφε από πολλά, έως πάρα πολλά. Γιατί η Σπόρτινγκ είναι πολύ καλύτερη ομάδα. Τόσο απλά.
Θυμηθείτε, τι έγινε στον Πειραιά, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε όπως ήθελαν οι «σχολιαστές», φουλ επίθεση κλπ., οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να ήταν μπροστά στο σκορ με 7-0 με τα δοκάρια τις άπειρες ευκαιρίες. Είναι έτσι, ή όχι;
Προτίμησε, λοιπόν, την σιγουριά μιας ήπιας, άρα αξιοπρεπούς ήττας, παρά τον διασυρμό. Αυτό έκανε στην ουσία ο Λεμονής και… εγκαλείται γι αυτό από τους διάφορους περήφανους – πλην αδαείς – «κριτές οπαδικών απωθημένων».
«Παίξε, αλλά χάσε». Αν ο Ολυμπιακούς γυρνούσε με αστρονομικό σκορ στην Ελλάδα, ο εξευτελισμός του θα έκανε το γύρο του κόσμου και θα είχε απαξιωθεί στα μάτια όλων. Κι ο Μαρινάκης είναι «διεθνής παίκτης» του ποδοσφαίρου, όπως έχει αποδείξει. Ποιο θα ήταν ο αντίκτυπος μιας σχεδόν βέβαιης συντριβής;
Σκεφτείτε, συνεπώς, τον αντίκτυπο που θα είχε ένας διασυρμός. Αυτόματα, θα έπεφταν οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και θα παρέσυρε και τις τιμές παικτών που θα ήθελε να πουλήσει, αλλά και να αγοράσει.
Πριν από το παιχνίδι στη Λισαβόνα, επίσης προέτρεπαν το Λεμονή στη λογική «παίξε και χάσε». Κανένας, όμως, δεν χρησιμοποίησε τη φράση «παίξε κι ας διασυρθείς». Γιατί; Διότι θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός είναι «μεγάλο μέγεθος» στην Ευρώπη. Δεν είναι.

Σε ενδιαφέρει