Αφιέρωμα στην Σούπερ Λίγκα 2016-2017

Αρχίζει μετά κόπων και βασάνων η ελληνική Σούπερ Λιγκα και καλό είναι να ξέρουμε πριν αρχίσουμε να βλέπουμε!
Αφιέρωμα στην Σούπερ Λίγκα 2016-2017

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μετά από διαβουλεύσεις ημερών μεταξύ ΕΠΟ – Πολιτείας, παρεμβάσεις κλιμακίων της FIFA και της UEFA, παραιτήσεις και διάφορα άλλα, αρχίζει το πρωτάθλημα Ελλάδας, η Superleague! Αγωνιστικά φέτος περιμένουμε να δούμε το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, αφού οι ομάδες μοιάζουν ενισχυμένες και η διαφορά του πρωταθλητή Ολυμπιακού από τους διώκτες του (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) ίσως και να είναι η μικρότερη της τελευταίας 5ετίας!

Το Πρωτάθλημα

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 16 ομάδες και γίνονται συνολικά 30 αγωνιστικές για την κανονική περίοδο. Ο πρώτος αγώνας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Μετά το πέρας των 30 αγωνιστικών, ο πρώτος της βαθμολογίας στέφεται πρωταθλητής, οι τέσσερις ομάδες που τον ακολουθούν (Θέσεις 2-5) συμμετέχουν στα play-off, ένα μίνι-πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών όπου προκύπτει η τελική βαθμολογία των θέσεων 2-5, ενώ υποβιβάζονται οι δυο τελευταίοι (θέσεις 15-16). 

Μάθε τα πάντα για τον Stoiximan πριν παίξεις τα μακροχρόνια στοιχήματα στην Ελληνική Superleague!

Οι Ομάδες

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός  κατέκτησε ακόμα ένα εύκολο πρωτάθλημα πέρσι, πετυχαίνοντας το στόχο της ομάδας. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και μάλλον χειρότερα. Έχοντας φτάσει στο “κατώφλι” της νέας περιόδου εντός συνόρων, η ομάδα του Πειραιά έχει ήδη αλλάξει 3 προπονητές. Ο Σίλβα έφυγε στην αρχή της προετοιμασίας, ο Βίκτορ ανέλαβε αλλά “πλήρωσε το μάρμαρο” του ντροπιαστικού αποκλεισμού από τη Χάποελ Μπερ Σεβά και πλέον ο Πάολο Μπέντο είναι στο τιμόνι της ομάδας. Φέτος για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ο Ολυμπιακός δε θα παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο Γιουρόπα Λιγκ! Μεταγραφικά έκλεισε δυνατά την περίοδο η ομάδα του Λιμανιού. Απέκτησε τους έμπειρους από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Όσκαρ Καρντόζο και Ρομάο, δυο ταλαντούχους εξτρέμ με καλό όνομα στην αγορά (Μαρίν, Ελιονούσι), ενώ αποκτήθηκαν και δυο ανερχόμενοι ποδοσφαιριστές ο στόπερ Μπρ. Βιάνα και ο φορ Πασιέντσα. Αποχωρήσεις είχαμε και μάλιστα σημαντικές αφού οι Μαζουακού (μπακ), Κασάμι (χαφ), Πουλίδο (φορ), Ρομπέρτο (κίπερ) έφυγαν, ενώ δώθηκαν δανεικοί αρκετοί ποδοσφαιριστές. Μόλις στο 1.57 παίζεται η πρωτιά των “ερυθρόλευκων”.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ αν και τερμάτισε 4ος στο πρωτάθλημα, στα πλέι-οφ πήρε την πρωτιά και έπαιξε στα προκριματικα΄του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν άτυχος απέναντι στον Άγιαξ και εν τέλει για ακόμα μια χρονιά θα τον δούμε στο Γιουρόπα Λιγκ. Στον πάγκο ο Βλάνταν Ίβιτς που αντικατέστησε πέρσι τον Τούντορ και είχε αφήσει θετική εικόνα, συνεχίζοντας και φέτος. Αρκετές προσθήκες και φέτος στον ΠΑΟΚ, αποκλειστικά ξένων ποδοσφαιριστών. Αποκτήθηκαν οι Μπρκιτς (κίπερ), Βαρέλα (στόπερ), Σάχοφ (χαφ), Τζαλμά (εξτρέμ), Κάνιας (χαφ), Κρέσπο (στόπερ), Μπισεσβάρ (χαφ), παίκτες που προορίζονται για βασικοί (στην πλειοψηφία τους). Έφυγε ο Μακ με καλά λεφτά για τη Ζενίτ, αποχώρησε ο Μπερμπάτοφ που απογοήτευσε πέρσι, ενώ παρελθόν αποτελούν οι Βίτορ, Γκολάσα, Κάτσε, Ζάιρο. Θετικά τα πρώτα φετινά δείγματα του “δικέφαλου του Βορρά”. Στο 9.00 η κατάκτηση του τίτλου από τον ΠΑΟΚ!

Παναθηναϊκός

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού μεταγραφικού παζαριού. Η κακή περσινή χρονιά, τον άφησε 3ο και με 30 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό. Χάος. Στην Ευρώπη ντροπιάστηκε αφού αποκλείστηκε πρώτα από την Μπριζ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και μετά από την Καμπάλα για το Γιουρόπα. Ο Αντρέα Στραματσιόνι ανέλαβε πέρσι το χειμώνα αντί του Αναστασίου και παρέμεινε για 2η χρονιά. Ο Ιταλός τεχνικός μπορεί να μην ενθουσίασε κανέναν ως προπονητής την πρώτη του χρονιά, όμως μεταγραφικά πήρε άριστα. Ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε και ενισχύθηκε σοβαρά. Απέκτησε τους Ιβάνοφ και Σαμπά για το κέντρο της άμυνας, τους Χουλτ, Νούνο Ρέις και Κουλιμπαλί για τα άκρα της άμυνας, το Λεντέσμα (μεγάλη καριέρα στη Λάτσιο) για τον άξονα, οι Γουακάσο, Ιμπάρμπο και Εμποκού κλήθηκαν για να ενισχύσουν την επιθετική γραμμή, ενώ ο Αργεντίνος Ρινάλντι αποκτήθηκε για μπακ-απ του Μπεργκ. Αποχώρησαν οι Πέτριτς, Πράνιτς, Καλτσάς, Σάντσεθ, Εβαντζελίστα, Μαμούτε, Ατζαγκούν. Είναι πλέον όλα στα χέρια του Ιταλού προπονητή, ο οποίος καλείται να δείξει πως εκτός από καλός μάνατζερ είναι και καλός προπονητής! Στο 4.50 η κατάκτηση του τίτλου από τους “πράσινους”.

ΑΕΚ

Μέχρι πέρσι έλεγαν “Ερχόμαστε”. Φέτος μπορούν να πουν πως πραγματικά “Ήρθαν”. Η ΑΕΚ είναι και πάλι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη κατηγορία. Πέρσι τερμάτισε 3η στην κανονική διάρκεια και 4η στα πλέι-οφ, ενώ κατέκτησε το κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό! Στον πάγκο φέτος θα κάθεται ο Τιμούρ Κετσπάγια, ένας άνθρωπος που ως παίκτης τίμησε τη φανέλα της “Ένωσης”. Μεταγραφικά η ΑΕΚ κινήθηκε δυναμικά και έφτιαξε ένα πολύ ανταγωνιστικό ρόστερ που μπορεί να “κρυφοκοιτάει” προς τον τίτλο. Απέκτησε τους έμπειρους στόπερ και με καριέρα σε τοπ κλαμπ, Λέσκοτ και Τσιγκρίνσκι. Επιθετικά απέκτησε τους Χριστοδουλόπουλο, Μπακασέτα, Ούγκο Αλμέιδα, ενώ ήρθαν οι χαφ Πατίτο και Ντία και ο ανερχόμενος κίπερ, Μπάρκας. Φέτος η ΑΕΚ είναι η μόνη από τους 4 μεγάλους που δεν έχει Ευρώπη. Αυτό μπορεί να της βγει σε καλό. Στο 7.00 η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ένωση.

Πσνιώνιος

Αρχίζει ακόμα μια σεζόν με ερωτηματικά για τον Πανιώνιο. Πέρσι έκανε απίστευτη χρονιά με τον Ουζουνίδη στον πάγκο, κι έχοντας ένα ρόστερ γεμάτο πιτσιρικάδες και μεσσαίου βεληνεκούς παίκτες, έφτασε ως την 5η θέση και τα πλέι-οφ! Οι συνομιλίες που είχε ο Ουζουνίδης με τον Ολυμπιακό, αποτέλεσαν το “κύκνειο άσμα” του στον πάγκο των “κυανέρυθρων” και έτσι ανέλαβε ο Σέρβος, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, νέος και αρκετά ανερχόμενος στο χώρο. Εκτός από τον Μπακασέτα δεν είχε κάποια μεγάλη απώλεια, ενώ αποκτήθηκαν οι Μπεν, Ολαϊτάν από τον Ολυμπιακό, και ο Ν’Γκογκ από τη Ρεμς (πρώην Λίβερπουλ, Παρί, Μπόλτον). Αν καταφέρει ο Πανιώνιος και μπει στην πεντάδα, τότε αυτό θα πληρώσει στο 6.50!

ΠΑΣ Γιάννινα

Ακόμα μια καλή σεζόν για τον ΠΑΣ. Με τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο κατέκτησε την 6η θέση και λόγω αδυναμίας αδειοδότησης του Πανιωνίου έπαιξε στα προκριματικά του Γιουρόπα για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Απέκλεισε τη Νορβηγική Οντ, αλλά αποκλείστηκε από την ανώτερη Άλκμααρ. Και φέτος ο Πετράκης επιθυμεί να φτιάξει μια καλή ομάδα, κινούμενος προσεκτικά στο μεταγραφικό παζάρι. Απέκτησε τους Χρ. Δώνη (χαφ), Ντόλοβατς (χαφ), Κόντε (φορ), Μαμπουλού (φορ), Βιντάλ (χαφ). Είχε και σοβαρές αποχωρήσεις αφού οι Στρούνα (αμυντικός), Ηλιάδης (χαφ), Τσουκαλάς (χαφ), Μανιάς (φορ) και Ίλιτς (φορ) έφυγαν. Στο 8.00 η απόδοση να μπει στην πεντάδα ο “Άγιαξ της Ηπείρου”.

Αστέρας Τρίπολης

Μια μέτρια χρονιά η προηγούμενη για τον Αστέρα που έχει μάθει να πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Οι “Αρκάδες” τερμάτισαν 7οι, αρκετά μακριά από την πεντάδα και χωρίς να είναι ανταγωνιστικοί για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Ο Βεργέτης αποτελεί παρελθόν, ο Τερεζόπουλος ήταν μεταβατικός και πλέον τα ηνία έχει αναλάβει ο Μάκης Χάβος. Στόχος είναι σαφέστατα η είσοδος στην πεντάδα. Αρκετά πηγαινέλα για τον Αστέρα αφού ήρθαν οι Τσουκαλάς (χαφ), Καλτσάς (εξτρέμ), Ζουμά (χαφ), Φαρίνια (χαφ), Ντοναρούμα (κίπερ). Αποχώρηασν οι Ζησόπουλος, Παντελιάδης, Γκοϊάν, Σανκαρέ, Λούι, Μπερτόλιο, Τσοκάνης. Μόλις στο 1.72 η είσοδος του Αστέρα στην πεντάδα.

Πλατανιάς

Από φαβορί για Football League, στην 8η θέση του πρωταθλήματος. Ο Πλατανιάς έκανε καλή σεζόν και εκεί θα πατήσει για φέτος. Ο Παράσχος θα είναι στον πάγκο της ομάδας και φέτος. Το ρόστερ θα παραμείνει χωρίς πολλές αλλαγές, αν και έχασε 2-3 σημαντικούς παίκτες. Αποχώρησαν οι Ράμος, Ανγκούλο, Μιλούνοβιτς, Κουλιμπαλί, ενώ ήρθαν οι Καρυπίδης, Μανούσος, Ηλιάδης και 2-3 ακόμα.

Ατρόμητος

Κακή χρονιά πέρσι για τον Ατρόμητο. Αν και κάθε χρόνο έχει στόχο την πεντάδα, πέρσι από τα μέσα της χρονιάς και μετά έλεγαν απλά “Άντε να σωθούμε”. Στον πάγκο έκατσε λίγο πριν το τέλος της σεζόν, ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος θα είναι και φέτος στο Περιστέρι. Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ των Περιστεριωτών αφού, αποκτήθηκε ο αμυντικός Ζησόπουλος, ο φορ Βασιλείου, ο φορ Ντιγκινί. Αποχώρησαν 2-3 βασικοί (Σουμπίνιο, Μπάλας, Ουσέρου).

Λεβαδειακός

Πολύ ήσυχη χρονιά, ειδικά για δεδομένα Λεβαδειακού. Σώθηκε νωρίς, έμεινε με έναν προπονητή όλη τη χρονιά. Για ομάδα του Κομπότη δηλαδή, περιμέναμε πιο πολύ σασπένς. Ήρθε ο χαφ Σουμπίνιο, ο κίπερ Δασκαλάκης και οι χαφ Καλτσάς και Καραχάλιος. Φέτος σαφέστατα και πρώτος στόχος είναι η εύκολη σωτηρία. Δε θα ξεχωρίζουν κάθε χρονιά οι ομάδες που θα πέφτουν από την 2η αγωνιστική. 

Παναιτωλικός

Πολύ μέτρια σεζόν πέρσι για τον Παναιτωλικό. Υπάρχει κάθε χρόνος ο “κρυφός πόθος” της πεντάδας, αλλά πέρσι περιορίστηκε στην δεκάδα, για την ακρίβεια στην εντέκατη θέση. Στην άκρη του πάγκου, ο Γιάννης Ματζουράκης, ένας προπονητής που ξέρει την κατηγορία απ’ έξω και ανακατατωτά. Εκεί βασίζονται στον Παναιτωλικό. Όσον αφορά το ρόστερ, και πάλι είχαμε ψώνια από Ιβηρική για τους Αγρινιώτες. Από τους Έλληνες ξεχωρίζει ο Τσοκάνης του Αστέρα. Παρελθόν αποτελούν οι χαφ Μπεχεράνο, Αλεξίεβιτς και Καπέλ.

Ηρακλής

Ο Ηρακλής έχει επιστρέψει από πέρσι στη μεγάλη κατηγορία και στόχος του είναι η καθιέρωση. Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των διοικητικών αφού ο Ιταλός επενδυτής Μοντελκάλβο μοιάζει διατεθημένος να αναλάβει την ομάδα. Στον πάγκο προς το παρόν (Ο Μοντελκάλβο είπε πως θέλει τον Τραπατόνι αν αναλάβει) ο Νίκος Παπαδόπουλος που άφησε καλά στοιχεία τις προηγούμενες δυο σεζόν. Το ρόστερ μοιάζει λίγο αποδυναμωμένο ως τώρα αφού έφυγαν οι Βέλλιος (φορ), Καρασαλίδης (αμυντικός), Λαζάρ (χαφ) και άλλοι 2-3 ρολίστες. Πρώτος στόχος του “γηραιού” η παραμονή. 

Ξάνθη

Πολύ κακή σεζόν για την Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα αν και κάθε χρόνο έχει στόχο την είσοδο στην δεκάδα και την διεκδίκηση επί ίσοις όροις της εισόδου στα πλέι-οφ, περσί τα πήγε πολύ άσχημα. Δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τη μετριότητα και κατέληξε στην 14η θέση. Στον πάγκο παραμένει ο Ράτσμαν Λουτσέσκου που παρα τα άσχημα αποτελέσματα έχει την απόλυτη στήριξη του Χρήστου Πανόπουλου. Οι αμυντικοί Καρασαλίδης και Σβάρνας, ο χαφ Λάζιτς και ο κίπερ Ζίβκοβιτς ήρθαν να ενισχύσουν το ρόστερ. Παπαστεριανός και Ντιμιτρόφ οι δυο σοβαρές απώλειες. Η Ξάνθη θέλει να αφήσει πίσω την κακή σεζόν και να μπορέσει να μπει στην δεκάδα φέτος.

Βέροια

Άλλη μια ομάδα που απογοήτευσε. Η Βέροια σώθηκε εν πολλοίς γιατί υπήρχαν δυο ομάδες επιπέδου Football League (Καλλονή, Πανθρακικός). Σε μια κανονική Superleague θα είχε πρόβλημα. Στον πάγκο της “Βασίλισσας του Βορρά” θα κάθεται ο Αλέκος Βοσνιάδης, έμπειρος προπονητής κυρίως στις ομάδες της Β’ κατηγορίας. Μεταγραφικά και πάλι η Βέροια κινείται στα περσινά κατατόπια. Ονόματα που έκαναν καλά πράγματα στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα μεγάλωσαν. Φέτος αποκτήθηκαν οι Τόνι Κάλβο (εξτρέμ), Γιάννης Παπαδόπουλος (χαφ), Καπετάνος (φορ) και ακόμα 6-7 παίκτες. Πρώτος στόχος η παραμονή. 

Λάρισα

Η πρωταθλήτρια της Football league ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία με όνειρα πολλά! Ο Αλέξης Κούγιας είναι στον προεδρικό θώκο, κατορθώνοντας μετά από πολλά χρόνια να ηγηθεί ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Στον πάγκο θα κάθεται ο Άγγελος Αναστασιάδης, μια αμφιλεγόμενη επιλογή που όμως αν τον αφήσουν να δουλέψει θα κάνει καλή δουλειά. Αρκετή ενίσχυση για τους “Βυσσινί” αφού αποκτήθηκαν παίκτες που μπορούν να παίξουν βασικοί σε ομάδα της Superleague (Ντεγκρά, Ποτουρίδης, Λεάντρο, Φατιόν, Ναζλίδης κλπ). Στόχος της ομάδας είναι να αποφύγει τον υποβιβασμό όσο πιο γρήγορα γίνεται και να καθιερωθεί εύκολα στην δεκάδα.

Κέρκυρα

Η 2η ομάδα που ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία, κατακτώντας την 2η θέση του περσινού πρωταθλήματος της Football League. Στο νησί των “Φαιάκων” ήρθε ο Μιχάλης Γρηγορίου, αντικαθιστώντας τον Βοσνιάδη που ήταν πέρσι πρώτος προπονητής. Ο Γρηγορίου ξέρει πολύ καλά τα τεκτενόμενα στην Κέρκυρα και η επιλογή του δεν ξαφνιάζει. Μεταγραφικά έγιναν κινήσεις προσεκτικές από παίκτες που ξέρουν την κατηγορία. Ήρθαν οι Επστάιν (εξτρέμ), Ζαραδούκας (μπακ), Σιόντης (χαφ/στόπερ), Γεωργίου (χαφ). Εννοείται πως πρώτος στόχος της  ομάδας είναι η παραμονή και τίποτα παραπάνω. 

Τα στοιχήματα

Όσον αφορά τα ομαδικά στοιχήματα, η κατάκτηση του τίτλου από έναν εκ των Παναθηναϊκό (4.50), ΑΕΚ (7.00), ΠΑΟΚ (9.00) είναι σίγουρα ένα ρίσκο που αξίζει να το πάρει κάποιος. Ο Ολυμπιακός μοιάζει σε πολύ μεταβατικό στάδιο και η καθεμία από τις παραπάνω ομάδες έχουν έναν ιδιαίτερο λόγο για να τις επιλέξεις. Από κει και πέρα, ιδιαίτερα αξία υπάρχει στο ποια θα είναι η 5η ομάδα που θα μπει στα πλέι-οφ. Αξία υπάρχει στην επιλογή του Πανιωνίου (6.50), αφού πήρε καλούς παίκτες και ο Μιλόγεβιτς μοιάζει να είναι καλός προπονητής. 

Στα ατομικά στοιχήματα, η μάχη του πρώτου σκόρερ φαίνεται ότι θα είναι μια μονομαχία των Μπεργκ (3.10) και Καρντόζο (3.25). Οι Κλάους Αθανασιάδης (8.00) και Ν’Γκογκ (25.00) είναι δυο επιλογές που αξίζουν το ρίσκο τους.

Σε ενδιαφέρει