Aφιέρωμα στην Premier League 2016-17

Με ανυπομονησία περιμένει όλος ο φίλαθλος κόσμος για την έναρξη του συναρπαστικότερου πρωταθλήματος παγκοσμίως.
premier league

Σήμερα ξεκινάει και ο φετινός μαραθώνιος της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία. Η κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος από τη Λέστερ απέδειξε ότι παραμένει το πιο αμφίρροπο και πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα στον κόσμο με διαφορά από το δεύτερο. Φέτος, μάλιστα, όλοι οι μεγάλοι προπονητές μαζεύτηκαν στο Νησί, με σκοπό να γευθούν την επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, οι Πεπ Γουαρδιόλα, Ζοζέ Μουρίνιο, Αντόνιο Κόντε, Γιούργκεν Κλοπ, Αρσέν Βενγκέρ και βέβαια ο Κλαούντιο Ρανιέρι αποτελούν την κορυφαία ελίτ των τεχνικών και αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για μια διάκριση μέσα στη σεζόν. Έτσι, οι Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουν., μαζί με τις Αρσεναλ και Λίβερπουλ είναι οι επικρατέστερες ομάδες για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ από εκεί και πέρα οι Τότεναμ, Εβερτον, Γουέστ Χαμ, Σαουθάμπτον και η περσινή πρωταθλήτρια Λέστερ θα παλέψουν για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι Κρίσταλ Πάλας, Στόουκ, Σουόνσι και Γουότφορντ αναμένεται να παλέψουν για μια καλύτερη θέση από πέρσι, ενώ τέλος οι Σάντερλαντ, Μπόρνμουθ, Γουέστ Μπρομ και οι τρεις νεοφώτιστες Μπέρνλι, Μίντλεσμπρο και Χαλ θα παλέψουν για τη σωτηρία τους.

Παίξε νόμιμα (κλικ εδώ)

Το πρωτάθλημα

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 20 ομάδες. Ετσι, προκύπτουν δύο γύροι των 19 αγώνων, με τις ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες δύο φορές, μία σε κάθε έδρα. Η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, η δεύτερη και η τρίτη της βαθμολογίας κερδίζουν το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η τέταρτη εκπροσωπείται στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η πέμπτη της κατάταξης προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στο Γιουρόπα Λιγκ συμμετέχουν επίσης η ομάδα που θα κατακτήσει το Λιγκ Καπ, αλλά και η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Όσον αφορά τον υποβιβασμό, στην Τσάμπιονσιπ υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες της τελικής βαθμολογίας.

Οι ομάδες

Λέστερ

Tην περσινή σεζόν, οι «Αλεπούδες» πραγματοποίησαν ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών σε συλλογικό επίπεδο. Μία ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο να σωθεί, κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ, αφήνοντας πίσω της ομάδες με πολύ πιο δυνατά ρόστερ και πολλαπλάσιο μπάτζετ και εντυπωσιάζοντας με τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητά της. Πρωτεργάτης αυτού του άθλου, ο γνωστός μας Κλαούντιο Ρανιέρι, η καριέρα του οποίου πέρασε από χίλια κύματα μέχρι τελικά να δικαιωθεί με την κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος που αποτέλεσε και μια ηχηρή απάντηση στους επικριτές του. Σε αγωνιστικό επίπεδο, διατήρησε το 4-4-2 που έπαιζε η Λέστερ και πριν από αυτόν, δίνοντας έμφαση στην πίεση ψηλά στο παιχνίδι αντεπιθέσεων. Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκε ο φορ Μουσά από την ΤΣΣΚΑ Μ. και προσθέτει άλλη μία λύση στην επίθεση, δίπλα στον Βάρντι. Ο χαφ Μεντί αποκτήθηκε από τη Νις ως αντικαταστάτης του Καντέ, που έφυγε για την Τσέλσι και είναι η μοναδική απώλεια βασικού παίκτη από την περσινή ομάδα. Ο μεσοεπιθετικός Καπούστκα (από Κρακοβία) άφησε καλές εντυπώσεις με την Πολωνία στο Euro. Ο γκολκίπερ Τσίλερ (από Αννόβερο) προορίζεται για αναπληρωματικός του Σμάιχελ.

Εκτίμηση: Κακά τα ψέματα κανείς δεν περιμένει από τη Λέστερ να επαναλάβει το περσινό θαύμα. Φέτος, υπάρχει και το Τσάμπιονς Λιγκ που θα βαρύνει τους παίκτες ακόμα περισσότερο, με το Ρανιέρι να θέλει αρχικά η ομάδα του να αποφύγει από νωρίς τους μπελάδες.

Άρσεναλ

Η χρονιά πέρσι κινήθηκε στην απόλυτη μετριότητα για τους “κανονιέρηδες”. Είχε τη μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο, με τις υπόλοιπες παραδοσιακές δυνάμεις του πρωταθλήματος σε κακή κατάσταση, όμως αυτή τερμάτησε απλά στη δεύτερη θέση, χωρίς να κερδίσει κάποιο τίτλο. Και στην Ευρώπη μια από τα ίδια, αφού μετά από την προκρισή της από τους ομίλους αποκλείστηκε στα νοκ άουτ από την Μπαρτσελόνα. Στο τιμόνι της και φέτος ποιος άλλος από τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος βέβαια πέρσι αμφισβητήθηκε όσο καμία άλλη χρονιά, όμως χαίρει την πλήρη αποδοχή της διοίκησης, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους προπονητές παγκοσμίως. Στα μεταγραφικά παρέμεινε ξανά χαμηλά ο πήχης. Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής με την Ελβετία μέσος Τσάκα ήρθε από την Γκλάντμπαχ, ενώ αποκτήθηκαν δύο ταλέντα, ο φορ Ασάνο από τη Χιροσίμα και ο αμυντικός Χόλντινγκ από την Μπόλτον. Ελεύθεροι έμειναν οι μέσοι Ροσίτσκι, Φλαμινί και Αρτέτα (ολοκλήρωσε την καριέρα του).

Εκτίμηση: Η Άρσεναλ πάντα ξεκινάει με στόχο το πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά φέτος τα πράγματα φαίνονται δύσκολα με την άνοδο των άλλων “μεγάλων”. Ρεαλιστικός στόχος η τετράδα.

Τότεναμ

Από εξαιρετική σεζόν προέρχονται οι Λονδρέζοι και ουσιαστικά ήταν η μόνη ομάδα που κυνήγησε την πρωταθλήτρια Λέστερ μέχρι το τέλος, όμως κάποια ατυχή αποτελέσματα τους άφησαν στην τρίτη θέση, παίρνοντας απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πάγκο κάθεται ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο , του οποίου τη σφραγίδα φέρει η καταπληκτική περσινή πορεία της Τότεναμ. Ο Αργεντίνος εμπιστεύτηκε Άγγλους παίκτες και παρουσίασε μια ομάδα γρήγορη και θεαματική. Η επιβράβευση από τη διοίκηση ήρθε με την επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας έως το 2021. Η πληρότητα των “σπιρουνιών” σε όλες τις θέσεις δεν ανάγκασε τη διοίκηση να κάνει πολλές προσθήκες. Ο Γιάνσεν ήρθε από την Αλκμααρ για να προσφέρει μια ακόμα λύση στην επίθεση, ενώ ο μέσος Γουενιάμα είχε εξαιρετική παρουσία στη Σαουθάμπτον. Δόθηκε στη Νόριτς ο μέσος Πρίτσαρντ, όμως δεν ήταν βασικός.

Εκτίμηση: Πλέον έχει ανοίξει η όρεξη όλων στην ομάδα, όμως το φετινό θα ειναι πιο δύσκολο. Το Τσάμπιονς Λιγκ θα μπει πλέον στη ζωή των Λονδρέζων, με την τετράδα να αποτελεί το βασικό στόχο τους.

Μάντσεστερ Σίτι

Το πρόσημο στην περσινή σεζόν είναι αρνητικό για τους “πολίτες” παρά την πολύ καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ . Δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, ενώ η κατάκτηση του Λιγκ Καπ δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα τους. Καινούριος προπονητής ο ένας και μοναδικός Πεπ Γουαρδιόλα, ο οποίος βέβαια δεν κατάφερε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπάγερν τα τρία τελευταία χρόνια, όμως η επόμενη φιλοδοξία του είναι να φέρει τη Σίτι στην κορυφή σε Αγγλία και Ευρώπη. Στις μεταγραφές το βάρος έπεσε στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση. Ηρθαν ο φορ Ζεσούς (Παλμέιρας), οι πλάγιοι επιθετικοί Νολίτο (Θέλτα), Σανέ (Σάλκε) και οι μέσοι Γκουντογκάν (Ντόρτμουντ), Ζιτσένκο (Ούφα), ενώ για την άμυνα αποκτήθηκε ο Στόουνς από την Εβερτον. Από όσους αποχώρησαν, ξεχωρίζει ο αμυντικός Ντεμικέλις (ελεύθερος).

Εκτίμηση: Με τον Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο και με δεδομένη την μεταγραφική ενίσχυση, δικαιολογημένα η Σίτι συγκαταλέγεται μέσα στα ισχυρά φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η έλευση του Φαν Χάαλ στο “Ολντ Τράφορντ” δημιούργησε τις προσδοκίες για κάτι καλό στους οπαδούς, κάτι που με την πάροδο των παιχνιδιών αποδείχτηκε λάθος. Το αμυντικό στυλ παιχνιδιού εκνεύρισε τον κόσμο και όταν κάποια στιγμή σταμάτησαν να έρχονται και τα αποτελέσματα, ο Ολλανδός τεχνικός βρέθηκε αντιμέτωπος με την απόλυση. Τελικά κατάφερε να βγάλει τη σεζόν και να διασώσει τις εντυπώσεις με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Αυτό δεν ήταν αρκετό όμως να τον κρατήσει κι έτσι στη θέση του από το φετινό καλοκαίρι θα βρίσκεται ο ιδιόρυθμος και πολύπειρος Ζοζέ Μουρίνιο ο οποίος ήρθε να ξεπλύνει την περσινή αποτυχημένη του σεζόν στην Τσέλσι, αλλά και να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα επαναφέρει στις ένδοξες μέρες τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη μετά σερ Αλεξ Φέργκιουσον εποχή. Εντυπωσιακές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους “κόκκινους διαβόλους”, καθώς αποκτήθηκαν ο επιθετικός Ιμπραΐμοβιτς (Παρί), ο μέσος Πογκμπά (Γιουβέντους) και ο μεσοεπιθετικός Μικιταριάν (Ντόρτμουντ). Αξιόλογη προσθήκη και ο αμυντικός Μπαϊγί από τη Βιγιαρεάλ. Δεν έφυγε κάποιος βασικός παίκτης, με το μέσο Σβάινσταϊγκερ να φαίνεται ότι θα εγκαταλείψει, αφού δεν δείχνει να υπολογίζεται.

Εκτίμηση: Με το Μουρίνιο και τον Ιμπραΐμοβιτς στην ομάδα, περιττό είναι να πούμε ότι η Γιουνάιτεντ θα θέσει ως στόχο την επιστροφή στην κορυφή της Αγγλίας. Ειδικά, αν ενισχυθεί κι άλλο σε άμυνα και κέντρο.

Σαουθάμπτον

Mε σκαμπανευάσματα κύλησε η περσινή σεζόν, όμως στο τέλος απέκτησε θετικό πρόσημο, αφού η ομάδα κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της έκτης θέσης. Καλό ποδόσφαιρο και πάλι από τη Σάουθαμπτον, που αν είχε μεγαλύτερη σταθερότητα, θα μπορούσε να στοχεύσει ψηλότερα. Στον πάγκο θα κάθεται από φέτος ο Κλοντ Πιελ, ο οποίος για πρώτη φορά δοκιμάζει την τύχη του στην Αγγλία, διαδεχόμενος τον επιτυχημένο Ρόναλντ Κούμαν. Σημαντικότατες οι αποχωρήσεις του φορ Πελέ (Λουνένγκ), του ακραίου επιθετικού Μανέ (Λίβερπουλ) και του μέσου Γουενιάμα (Τότεναμ), ενώ έφυγε και ο επιθετικός Χουάνμι (Ρεάλ Σοσιεδάδ). Αποκτήθηκαν ο μέσος Χόμπεργκ από την Μπάγερν, ο ακραίος επιθετικός Ρέντμοντ από τη Νόριτς και ο γκολκίπερ ΜακΚάρθι από την Κρίσταλ Πάλας, ενώ ήρθε ως ελεύθερος από τη Νις ο δεξιός χαφ Πιεντ.

Εκτίμηση: Δύσκολο για τη Σαουθάμπτον να είναι τόσο ανταγωνιστική και φέτος, καθώς τόσο οι αλλαγές πολλών παικτών, αλλά και του προπονητή θα θέσουν το σύλλογο υπό την ανάγκη απόκτησης ομοιομορφίας. Στόχος η δεκάδα και μια καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Γουέστ Χαμ

Τερμάτισε στην έβδομη θέση πέρυσι, όμως σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί ψηλότερα, αφού είχε καλή παρουσία με τις μεγάλες ομάδες, ενώ δεν τα κατάφερε με εκείνες που ήταν στα μέτρα της. Προπονητής των “σφυριών” θα είναι και φέτος ο Σλάβεν Μπίλιτς, ο οποίος θέλει να καθιερώσει τη Γουέστ Χαμ ως μία υπολογίσιμη δύναμη στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι πιο σημαντικές προσθήκες ήταν η απόκτηση των μεσοεπιθετικών Γκοκάν (Μπεσίκτας), Φενγκουλί (Βαλένθια), Αγιού (Σουόνσι) και του αριστερού μπακ Μαζουακού (Ολυμπιακός), ενώ αποκτήθηκε σε μόνιμη βάση και ο μεσοεπιθετικός Λαντσίνι (Αλ Τζαζίρα, δανεικός πέρσι στη Γουέστ Χαμ). Από όσους έφυγαν, απώλεια μπορεί να θεωρηθεί μόνο ο αμυντικός Τόμκινς, που δόθηκε στην Κρίσταλ Πάλας.

Εκτίμηση: Κρυφός πόθος για την ομάδα του Μπίλιτς αποτελεί η τετράδα και οτιδήποτε πάνω από την περσινή έβδομη θέση θα είναι επιτυχία, ενώ στόχος είναι και η καλή παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Λίβερπουλ

Ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες την περσινή σεζόν, όμως η… ανώμαλη προσγείωση ήρθε γρήγορα. Ο προπονητής Μπρένταν Ρότζερς απομακρύνθηκε και η έλευση του Γιούργκεν Κλοπ συμμάζεψε κάπως την ομάδα, όμως δεν στάθηκε ικανή να διασώσει τη σεζόν. Η Λίβερπουλ τερμάτισε όγδοη, μένοντας εκτός Ευρώπης, ενώ έφτασε έως τον τελικό του Λιγκ Καπ, γνωρίζοντας την ήττα στα πέναλτι από τη Μάντσεστερ Σίτι. Στο Γιουρόπα Λιγκ, οι «ρεντς» έδωσαν το «παρών» στον τελικό της διοργάνωσης, όμως ηττήθηκαν 3-1 από τη Σεβίλλη. Από τις προσθήκες που έγιναν στο ρόστερ οι πιο σημαντικές ήταν ο μεσοεπιθετικός Βαϊνάλντουμ από τη Νιούκαστλ και ο εξτρέμ Μανέ από τη Σαουθάμπτον. Επίσης, ήρθαν οι Κάριους (γκολκίπερ, Μάιντς), Κλάβαν (αμυντικός, Άουγκσμπουργκ), Ματίπ (αμυντικός, Σάλκε) και ο βετεράνος γκολκίπερ Μάνινγκερ (Άουγκσμπουργκ). Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν αυτές των Αϊμπ (μεσοεπιθετικός, Μπόρνμουθ), Σκρτελ (στόπερ, Φενέρ), Κ. Τουρέ (στόπερ, Σέλτικ) και Αλεν (μέσος, Στόουκ).

Εκτίμηση: Από το 1990 έχουν να γευθούν τη χαρά ενός πρωταθλήματος στο Λίβερπουλ και με τον Κλοπ στο τιμόνι οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες. Τουλάχιστον, η τετράδα είναι ένας πιο εφικτός στόχος για φέτος, αν και ακόμα και αυτός φαντάζει λίγο δύσκολος.

Στόουκ

Αλλη μία θετική σεζόν για τους «Πότερς», καθώς ο στόχος ήταν να μείνουν μακριά από περιπέτειες και να πλασαριστούν όσο το δυνατόν ψηλότερα στη βαθμολογία. Το κατάφεραν, τερμάτισαν στην ένατη θέση της κατάταξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στο τιμόνι της Στόουκ βρίσκεται για άλλη μια χρονιά ο Μαρκ Χιουζ, ο οποίος έχει καταφέρει να σώζει την ομάδα από πολύ νωρίς τις τελευταίες χρονιές παρουσιάζοντας ένα άκρως ανταγωνιστικό και μαχητικό σύνολο. Δεν έγιναν αλλαγές στον περσινό κορμό, έχοντας προσθέσει στο ρόστερ τον μέσο Άλεν (Λίβερπουλ) και τον εξτρέμ Σόμπνι (Αλ Αχλί). Από αυτούς που έφυγαν ξεχωρίζει ο επιθετικός Οντεμβιγκί.

Εκτίμηση: Κακά τα ψέματα, αν η Στόουκ τερματίσει στο πάνω μισό του πίνακα, αυτό θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία.

Τσέλσι

Οχι μόνο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας πέρσι η Τσέλσι, αλλά έμεινε από νωρίς πίσω στη βαθμολογία και οι στόχοι εντός και εκτός συνόρων άρχισαν να χάνονται ο ένας μετά τον άλλο. Ο Ζοζέ Μουρίνιο αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία, παρότι πολλοί οπαδοί δεν ήθελαν κάτι τέτοιο, με τον Γκους Χίντινκ να τον διαδέχται διαχειριστεί έως το τέλος της σεζόν. Τελικά, οι “μπλε” τερμάτισαν στη δέκατη θέση. Νέος προπονητής είναι ο Αντόνιο Κόντε, πάνω στον οποίο οι φίλοι της Τσέλσι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες για επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες. Η απόκτηση του Καντέ από τη Λέστερ και του Μπατσουαγί από τη Μαρσέιγ δυναμώνουν σημαντικά τη μεσαία γραμμή και την επίθεση αντίστοιχα. Δεν έφυγε κάποιος βασικός, ενώ οι δανεικοί επιθετικοί Φαλκάο (Μονακό) και Πάτο (Κορίνθιανς) έφυγαν, έχοντας προσφέρει ελάχιστα.

Εκτίμηση: Όσο και να προσπαθήσει, χειρότερα από πέρσι δεν πρόκειται να τα πάει η Τσέλσι. Ο Κόντε διαθέτει όλα τα προσόντα για να οδηγήσει τους “μπλε” ξανά στο δρόμο των επιτυχιών.

Έβερτον

Άχρωμη και απογοητευτική από κάθε άποψη η περσινή σεζόν για την Έβερτον. Οχι μόνο δεν έπεισε ότι μπορεί να μπει σφήνα στην τετράδα, αλλά ούτε καν ευρωπαϊκό εισιτήριο δεν κατάφερε να διεκδικήσει, τερματίζοντας ενδέκατη. Ο Ρόναλντ Κούμαν διαδέχθηκε τον Ρομπέρτο Μαρτίνες με τον Ολλανδό να έχει κάνει καλή δουλειά στη Σάουθαμπτον την τελευταία διετία. Ο μέσος Γκουεγιέ από την Άστον Βίλα και ο τερματοφύλακας Στεκέλενμπουργκ από τη Φούλαμ είναι οι δύο σημαντικότερες προσθήκες, ενώ σημαντική απώλεια είναι ο στόπερ Στόουνς που πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο το κενό αναπληρώθηκε εν μέρει με την απόκτηση του Γουίλιαμς (Σουόνσι).

Εκτίμηση: Ρεαλιστικός στόχος για την ομάδα του Λίβερπουλ η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Το υλικό της ομάδας είναι δεδομένα αξιόλογο, εφόσον ο Κούμαν καταφέρει να περάσει γρήγορα τις ιδέες του στους παίκτες, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά.

Σουόνσι

Η απομάκρυνση του Γκάρι Μονκ από την τεχνική ηγεσία και ο ερχομός του έμπειρου Ιταλού Φραντσέσκο Γκουιντολίν έσωσαν τη Σουόνσι από την καταστροφή και τελικά τερμάτησε δωδέκατη. Στα μεταγραφικά, οι Ουαλοί απέκτησαν τον μέσο Φερ από την ΚΠΡ, τους επιθετικούς Γιορέντε από τη Σεβίλλη, Μπόρχα από την Ατλέτικο Μ. και τον αμυντικό Φαν ντερ Χόορν από τον Αγιαξ. Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν ο αμυντικός Γουίλιαμς (Έβερτον) και οι επιθετικοί Παλόσι (Αταλάντα), Έντερ (Λιλ), Γκομίς (Μαρσέιγ) και Αγιού (Γουέστ Χαμ).

Εκτίμηση: Αυτό που θέλουν στη Σουόνσι φέτος είναι να αποφύγουν τον υποβιβασμό σχετικά νωρίς και χωρίς δυσκολία.

Γουότφορντ

Μπορεί να ήταν νεοφώτιστη στην κατηγορία, όμως έκανε εξαιρετικό πρώτο μισό στο πρωτάθλημα, ξεφεύγοντας νωρίς από το άγχος της παραμονής. Στο δεύτερο μισό και πάνω που οι οπαδοί της άρχισαν να κάνουν όνειρο για ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεν ήταν το ίδιο καλή και έχασε έδαφος στη βαθμολογία, τερματίζοντας στη δέκατη τρίτη θέση. Στη θέση του προπονητή οι Ιταλοί ιδιοκτήτες προσέλαβαν τον Βάλτερ Ματσάρι για να διαδεχθεί τον απερχόμενο Ισπανό Κίκε Φλόρες. Σημαντικότερες προσθήκες στο ρόστερ είναι οι επιθετικοί Αλαγί (Γρανάδα), Σινκλέρ (Λίβερπουλ under 23), οι αμυντικοί Καμπασελέ (Γκενγκ), Τζέντζε (Μαρσέιγ και ο μέσος Ζούνιγκα (δανεικός από Νάπολι ήταν οι σημαντικότερες προσθήκες. Παραχωρήθηκε μόνιμα στην Πόρτο ο Λαγιούν (αριστερός μπακ), ενώ έφυγαν επίσης οι Αμπντί (μεσοεπιθετικός, Σέφιλντ Γουέν.), Χουράδο (πλάγιος επιθετικός, Εσπανιόλ), Πούντιλ (αρ. μπακ, Σέφιλντ Γουέν.), Αντζέλα (στόπερ, Ουντινέζε).

Εκτίμηση: Ο πρώτος στόχος της ομάδας είναι η εξασφάλιση της παραμονής και μετά όσο πιο ψηλά μπορεί.

Γουέστ Μπρόμιτς

Ο στόχος της περασμένης σεζόν ήταν η παραμονή και από τη στιγμή που τον πέτυχε, αυτόματα η χρονιά θεωρήθηκε πετυχημένη, τερματίζοντας στην δέκατη τέταρτη θέση. Στο τιμόνι των “μπάγκις” για άλλη μια χρονιά θα βρίσκεται Τόνι Πούλις, ο οποίος αποτελεί την επιτομή του ρεαλισμού και της κυνικότητας, έχοντας μάθει να τα καταφέρνει με χαμηλής ποιότητας ρόστερ και χωρίς την υποστήριξη μεγάλων μπάτζετ. Χαμηλά κινήθηκε και στις μεταγραφές, καθώς αποκτήθηκε ο μεσοεπιθετικός Φίλιπς από την ΚΠΡ, ενώ αποδεσμεύτηκαν οι επιθετικοί Σεσενιό και Ανιτσέμπε και ο αμυντικός Τσέστερ δόθηκε στην Αστον Βίλα.

Εκτίμηση: Βασικός στόχος της Γουέστ Μπρομ είναι η παραμονή στην κατηγορία και αν υποθέσουμε ότι ο κορμός παραμένει ίδιος, ίσως διεκδικήσει κάτι λίγο παραπάνω.

Κρίσταλ Πάλας

Ομάδα με διπλό πρόσωπο την περσινή σεζόν οι “Λονδρέζοι”. Στο πρώτο μισό της έδειχναν ικανοί ακόμα και για ευρωπαϊκό εισιτήριο., όμως μετά την καθίζησή τους από την Πρωτοχρονιά και μετά, έφτασε να κινδυνεύει με υποβιβασμό. Τελικά ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην δέκατη πέμπτη θέση. Ο Άλαν Πάρντιου βρίσκεται και φέτος στο τιμόνι της Πάλας, ο οποίος αναμφίβολα έχει κάνει καλή δουλειά στην ομάδα, κρατώντας την μακριά από περιπέτειες. Από τις προσθήκες αξιόλογες θεωρούνται εκείνες των Ματαντά (τερματοφύλακας, Μαρσέιγ), Τόμκινς (αμυντικός, Γουέστ Χαμ) και Τάουνσεντ (μεσοεπιθετικός, Νιούκαστλ). Παραχωρήθηκαν στη Νιούκαστλ ο Γκέιλ (επιθετικός) και στη Σάουθαμπτον ο ΜακΚάρθι (τερματοφύλακας). Αποδεσμεύτηκαν οι επιθετικοί Αντεμπαγιόρ, Τσαμάκ.

Εκτίμηση: Αν εμφανιστεί όπως στο πρώτο μισό της περσινής περιόδου δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Πρόβλημα θα έχει με το δεύτερο μισό.

Μπόρνμουθ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε να αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί και να καταλάβει ότι το φουλ επιθετικό στυλ που είχε… πέραση στις μικρότερες κατηγορίες χρειαζόταν να υποχωρήσει έναντι του ρεαλισμού. Βρήκε τελικά τις ισορροπίες της, μάζεψε τους βαθμούς που ήθελε και πέτυχε το στόχο της, που ήταν η παραμονή, τερματίζοντας δέκατη έκτη. Στον πάγκο της βρίσκεται ο Εντι Χάουι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους τεχνικούς στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Εχει συνδέσει την ανοδική του πορεία με την Μπόρνμουθ, καθώς παρέλαβε την ομάδα ένα βήμα πριν την έξοδο από τις επαγγελματικές κατηγορίες και την έφερε με συνεχόμενες ανόδους στα μεγάλα σαλόνια. Στο υπάρχον ρόστερ προστέθηκαν οι Κουκ (μέσος, Λιντς), Αϊμπ (μεσοεπιθετικός, Λίβερπουλ), Μουσέ (επιθετικός, Χάβρη), Σμιθ (αρ. μπακ, Λίβερπουλ), Χίντμαν (μέσος, Φούλαμ). Από αυτούς που αποχώρησαν, ξεχωρίζουν ο αμυντικός Ελπικ (Αστον Βίλα) και ο μέσος Ρίτσι (Νιούκαστλ).

Εκτίμηση: Με σχεδόν το ίδιο ρόστερ κι έχοντας ένα χρόνο εμπειρίας στην Πρέμιερ Λιγκ, η Μπόρνμουθ μπορεί να καταφέρει το κάτι παραπάνω στην φετινή σεζόν.

Σάντερλαντ

Ήταν ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό την περσινή περίοδο, όμως και πάλι βρήκε τρόπο να την… κάνει. Καθοριστική ήταν η αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας, με την έλευση στον πάγκο του έμπειρου Σαμ Αλαρντάις. Οι «Μαύρες Γάτες» τερμάτισαν στην δέκατη έβδομη θέση. Τη θέση του Άλαρντάις πήρε ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος έκανε καλό όνομα στους πάγκους της Πρέστον και της Εβερτον, όμως στη συνέχεια απέτυχε τόσο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Από μεταγραφές, η μόνη σημαντική προσθήκη στο ρόστερ είναι ο αμυντικός Τζιλομποτζί από την Τσέλσι, ενώ ήρθαν από τη Μάντσεστερ Γ. οι νεαροί ΜακΝερ (μεσοαμυντικός), Λαβ (αμυντικός), Γιανουζάι (μεσοεπιθετικός). Παραχωρήθηκε στη Νάπολι ο μεσοεπιθετικός Τζιακερίνι, ενώ παρελθόν αποτελούν τρεις δανεικοί, ο μέσος Μ’Βιλά και οι επιθετικοί Τοϊβόνεν, Εντόι.

Εκτίμηση: Άλλη μια δύσκολη σεζόν ξεκινάει για τη Σάντερλαντ. Δεν έχει στον πάγκο τον μαθημένο στα δύσκολα Αλαρντάις, αλλά τον Μόγιες, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ένα ρόστερ χωρίς μεγάλη ποιότητα και να μαζέψει τους βαθμούς που θα κρατήσουν την ομάδα στην κατηγορία. Η Σάντερλαντ έχει μάθει να… επιβιώνει και αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία της, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρει.

Μπέρνλι

Ξεκίνησε την περσινή σεζόν έχοντας υποβιβαστεί από την Πρέμιερ. Δεν ήταν η πιο εντυπωσιακή ομάδα της Τσάμπιονσιπ, όμως ήταν με διαφορά η πιο σταθερή και η πιο αποτελεσματική. Τερμάτισε πρώτη απόλυτα δίκαια και πανηγύρισε την άμεση επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ. Στον πάγκο της θα βρίσκεται ο Σον Ντάις, ο οποίος ετοιμάζεται να καθοδηγήσει για δεύτερη φορά την Μπέρνλι στην Πρέμιερ, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα την κρατήσει στην μεγάλη κατηγορία.Στα μεταγραφικά, προχώρησε στην αγορά του μέσου Γκούντμουντσον και του τερματοφύλακα Πόουπ από την Τσάρλτον, ενώ ήρθε δανεικός από τη Λίβερπουλ ο αμυντικός Φλάναγκαν. Δεν έφυγε κάποιος παίκτης που είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Από αυτούς που αποδεσμεύτηκαν, ξεχωρίζουν οι μέσοι Ντάιερ (Μπέρτον), Μπάτον (Ρέιντζερς).

Εκτίμηση: Η ομοιογένεια και η καλή δουλειά του Ντάις να αποτελούν τα μεγάλα ατού της μποροούν να της εξασφαλίσουν τη σωτηρία από νωρίς.

Μίντλεσμπρο

Έριξε πολύ χρήμα στις μεταγραφές την περασμένη σεζόν και διαθέτοντας εξαιρετικό ρόστερ για τα δεδομένα της κατηγορίας, δικαίωσε τις προσδοκίες, εξασφαλίζοντας το δεύτερο απευθείας εισιτήριο για την Πρέμιερ, τερματίζοντας πίσω από την πρωταθλήτρια Μπέρνλι. Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται και φέτος ο Αϊτορ Καράνκα, ο οποίος πιστώθηκε την επιτυχία της επιστροφής της Μπόρο στην Πρέμιερ μετά από επτά χρόνια απουσίας. Στις μεταγραφές, ενισχύθηκε με πολλούς καινούριους παίκτες. Ποιο συγκεκριμένα, ήρθαν οι Ντε Ρόον (μέσος, Αταλάντα), Φίσερ (μεσοεπιθετικός, Αγιαξ), Μπαραγκάν (δεξί μπακ, Βαλένθια), Γκαστόν Ραμίρες (μεσοεπιθετικός, Σάουθαμπτον), Εσπινόσα (στόπερ, Χιχόν), Βαλντές (γκολκίπερ, Μάντσεστερ Γιουν.), Γκουζάν (γκολκίπερ, Αστον Βίλα) και Νεγκρέδο (επιθετικός, δανεικός από Βαλένθια). Από αυτούς που έφυγαν ξεχωρίζουν οι αμυντικοί Γουίλιαμς, Γουντγκέιτ και ο επιθετικός Κίκε.

Εκτίμηση: Προφανώς ο στόχος είναι να μην κινδυνέψει η ομάδα, αν όλα της πάνε καλά, μπορεί να κοιτάξει και ψηλότερα, αφού το ρόστερ που διαθέτει είναι αρκετά καλό.

Χαλ

Εχοντας υποβιβαστεί από την Πρέμιερ, έθεσε ως στόχο την άμεση επιστροφή. Εδειχνε ικανή να διεκδικήσει την απευθείας άνοδο, όμως μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων την υποχρέωσε να ψάξει για μια δεύτερη ευκαιρία, μέσω των πλέι οφ. Στη συγκεκριμένη διαδικασία απέκλεισε την Ντέρμπι και νίκησε στον τελικό τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Πάντως, η ομάδα παραμένει… ακέφαλη, αφού από τις 22 Ιουλίου ο τεχνικός Στιβ Μπρους παραιτήθηκε, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τον αντιπρόεδρο Εχάμπ Αλάμ , με τον υπηρεσιακό Μάικ Φέλαν να καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» στο ξεκίνημα της σεζόν. Το ρόστερ έχει αποδυναμωθεί με τη φυγή των Ντιαμέ (μέσος Νιούκαστλ), Αλούκο (επιθετικός, Φούλαμ), ενώ παράλληλα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενίσχυση. Έξαλλοι με τους ιδιοκτήτες οι οπαδοί, ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Εκτίμηση: Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός για τη νεωφώτιστη ομάδα.

Σε ενδιαφέρει