Αφιέρωμα στο Gold Cup 2015

Αφιέρωμα στο Gold Cup 2015

To μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής είναι έτοιμο να ξεκινήσει και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων των ποδοσφαιρόφιλων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μιας και το Copa America αποτελεί ήδη παρελθόν.

Πότε και που θα γίνει

Το Gold Cup 2015, το 13ο στην ιστορία της CONCACAF (ομοσπονδία της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής) θα ξεκινήσει στις 7 Iουλίου με την αναμέτρηση Παναμάς – Αϊτή και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου με το μεγάλο τελικό. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε 14 γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Ο μεγάλος τελικός θα γίνει στο «Lincoln Financial Field» της Φιλαδέλφεια και ο μικρός θα διεξαχθεί στο «PPL Park» του Τσέστερ.

Το φορμάτ της διοργάνωσης

Δώδεκα ομάδες θα λάβουν μέρος στο τουρνουά και θα χωριστούν αρχικά σε τρεις ομίλους. Από αυτούς τους ομίλους, οι δυο πρώτες καθώς και οι δυο καλύτερες τρίτες, θα περάσουν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Από εκεί και πέρα ακολουθούν μονά παιχνίδια μέχρι τον μεγάλο τελικό. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί ημίωρη παράταση και αν χρειαστεί πέναλτι.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομάδες και μερικά μακροχρόνια στοιχήματα που μας προσφέρει, ήδη, η Stoiximan.

Οι Ομάδες

Α’ όμιλος (H.Π.Α, Ονδούρα, Παναμάς, Αϊτή)

Η.Π.Α.

Mέσα στην έδρα τους οι πρωταθλητές Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και να κατακτήσουν το τέταρτο τρόπαιο στα τελευταία επτά Gold Cup. Προπονητής είναι ο γνωστός σε όλους μας Γιούργκεν Κλίνσμαν, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 2011 και σε λίγα χρόνια κατάφερε να αναμορφώσει την ομάδα, κρατώντας σε ισορροπία την εμπειρία και τα νιάτα. Βαρόμετρο για τους Αμερικάνους θεωρείται ο μέσος Μάικλ Μπράντλι, αφού όταν εκείνος παίζει καλά, όλη η ομάδα λειτουργεί όπως πρέπει. Σημαντικές απώλειες για τους διοργανωτές αποτελούν οι απουσίες των Τιμ Χάουαρντ, Τζέοφ Κάμερον και Ματ Μπέσλερ. Στο 2.60 η απόδοση των Η.Π.Α. να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Ονδούρα

Οι «Los Catrachos» προέρχονται από ένα πολύ άσχημο Μουντιάλ, όπου έχασαν και στα τρία παιχνίδια του ομίλου τους και γύρισαν στην πατρίδα με το κεφάλι κάτω. Παρ’ όλα αυτά, η Ονδούρα τα πάει καλύτερα στα Gold Cup, όπου στις τέσσερις από από τις πέντε τελευταίες διοργανώσεις έχει φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά, οπότε και φέτος όλοι περιμένουν από την ομάδα να έχει μια καλή πορεία. Στο τιμόνι βρίσκεται ο Χόρχε Λουίς Πίντο, ο οποίος ανέλαβε την Ονδούρα το Δεκέμβρη του 2014, ύστερα από τρεις διαδοχικές χρονιές στον πάγκο της Κόστα Ρίκα. Ο Πίντο ψάχνει απεγνωσμένα τη διάκριση μέσω του Gold Cup, αφού μέσα στο 2015 μετράει μόλις δύο νίκες σε οκτώ παιχνίδια. Από το ρόστερ ξεχωρίζει ο μέσος της Άντερλεχτ Άντι Ναχάρ, προερχόμενος από τις ακαδημίες της D.C. United, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων της Ευρώπης. Στο 8.00 βρίσκεται η απόδοση για την Ονδούρα να τερματίσει πρώτη στον όμιλο.

Παναμάς

Οι «Los Canaleros» είναι γνωστοί ως τα… σκληρά καρύδια της διοργάνωσης και αυτό απέδειξαν και το 2013, αφού στον τελικό εναντίον των Η.Π.Α. χρειάστηκε το γκολ του Μπρεκ Σι στις καθυστερήσεις για να τους στερήσει το τρόπαιο. Προπονητής της ομάδας είναι ο Ερνάν Ντάριο Γκόμεζ, πρώην τεχνικός της Κολομβίας, ο οποίος ανέλαβε το 2014 και ακόμα προσπαθεί να καταλήξει στην καλύτερη ενδεκάδα ενόψει Gold Cup. Από το ρόστερ ξεχωρίζει, φυσικά, ο επιθετικός του Ντάλας Μπλας Πέρες, ο οποίος έχει τη δύναμη και την ταχύτητα να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα, ενώ είναι και καταπληκτικός σκόρερ. Το να κατακτήσει ο Παναμάς τη διοργάνωση πληρώνει με απόδοση 18.00.

Αϊτή

Πρόκειται για το απόλυτο αουτσάιντερ αυτού του ομίλου, όμως παρ’ όλα αυτά οι «Les Grenadiers» έχουν καταφέρει να φτάσουν στα προημιτελικά της διοργάνωσης δύο φορές στην ιστορία τους, το 2001 και το 2009. Προπονητής της ομάδας είναι ο πολύ έμπειρος Μαρκ Κολάτ, ο οποίος ανέλαβε το 2014 ύστερα από πολυετή καριέρα στη Γαλλία, στο Κατάρ κ.ά. Από το ρόστερ ξεχωρίζει ο τερματοφύλακας της Ρεμς Τζονί Πλασίντ, ο οποίος εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα της Ligue 1 και βοήθησε την ομάδα του να επιβιώσει στη μεγάλη κατηγορία. Στο τεράστιο 40.00 βρίσκεται το ενδεχόμενο η Αϊτή να τερματίσει πρώτη στον όμιλο.

Β’ Όμιλος (Κόστα Ρίκα, Τζαμάικα, Καναδάς, Ελ Σαλβαδόρ)

Κόστα Ρίκα

Ύστερα από την καταπληκτική της πορεία μέχρι τα προημιτελικά του περασμένου Μουντιάλ, η Κόστα Ρίκα έχει παιχτεί από πολλούς για νικήτρια του φετινού Gold Cup. Μεγάλη απώλεια για τους «Los Ticos» αποτελεί η απουσία του πρωτοκλασάτου γκολκίπερ Κέιλορ Νάβας λόγω τραυματισμού, όμως στην ομάδα το ταλέντο περισσεύει. Πρώτος και καλύτερος ο Μπράιαν Ρουίς, κινώντας τα νήματα στο κέντρο και αμέσως μετά έρχονται οι Τζόελ Κάμπελ και Σέλσο Μπόρχες στην επίθεση να ολοκληρώσουν την τριπλέτα. Στο τιμόνι της ομάδας, ο Πάουλο Γουαντσόπ, ο οποίος ήταν βοηθός προπονητή τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτή θα είναι η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ως πρώτος προπονητής. Με 6.00 πληρώνει το ενδεχόμενο η Κόστα Ρίκα να κατακτήσει το τρόπαιο.

Τζαμάικα

Tα «παιδιά της Ρέγκε» έδειξαν πως διαθέτουν μια καλοδουλεμένη ομάδα στο πρόσφατο Copa America, στο οποίο πήραν μέρος ως καλεσμένοι. Μπορεί να έχασαν και τα τρία παιχνίδια τους από Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη (όλα με 1-0), όμως οι εντυπώσεις που άφησαν με την απόδοσή τους ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Το ρόστερ της ομάδας αποτελείται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας και το MLS, ενώ συμπληρώνεται και από ποδοσφαιριστές που δεν έχουν περάσει ακόμα τα σύνορα της πατρίδας τους. Ξεχωρίζει ο Ντάρεν Μάτοκς, ο πολύ γρήγορος επιθετικός του Βανκούβερ, ο οποίος δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για την ομάδα του στο Copa America. Προπονητής της Τζαμάικα είναι ο βετεράνος Γουίνφριντ Σάφερ, ο οποίος από το 2013 που ανέλαβε έχει σταθεροποιήσει την ομάδα σε ανοδική τροχιά. Στο 3.30 βρίσκουμε το να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο η Τζαμάικα.

Καναδάς

Στα δύο προηγούμενα Gold Cup, o Kαναδάς δεν κατάφερε να προχωρήσει παραπέρα από τη φάση των ομίλων, όμως αυτή τη φορά εντός έδρας, οι πιθανότητες του είναι περισσότερες. Ο προπονητής της ομάδας, Μπενίτο Φλόρο έχει καλέσει πολλούς νέους ταλαντούχους παίκτες από τους οποίους, όμως, περιμένει αρκετά. Λογικά, θα είναι η ομάδα με την οποία η Τζαμάικα θα κονταροχτυπηθεί για τη δεύτερη θέση πίσω από την Κόστα Ρίκα. Από το ρόστερ του Καναδά ξεχωρίζει ο Κάιλ Λάριν, το παιδί-θαύμα του Ορλάντο Σίτι. Ο Λάριν είναι, μόλις 20 ετών, όμως στα επτά παιχνίδια του στην εθνική ομάδα έχει πετύχει, ήδη, τρία γκολ, ενώ η ταχύτητά του θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Στο 6.00 βρίσκεται η πιθανότητα να κάνει την έκπληξη και να τερματίσει στην πρώτη θέση του ομίλου ο Καναδάς.

Ελ Σαλβαδόρ

Το παζλ του δεύτερου ομίλου συμπληρώνεται από το Ελ Σαλβαδόρ. Η «La Selecta» ελπίζει ότι θα εμφανιστεί αρκετά ανταγωνιστική σε αυτό το Gold Cup, ώστε να διεκδικήσει αρχικά τη δεύτερη θέση του ομίλου από Τζαμάικα και Καναδά και μετά ό.τι προκύψει. Με ένα ρόστερ γεμάτο από νεαρά ταλέντα κυρίως της ΦΑΣ και της Μεταπάν από το τοπικό πρωτάθλημα, ο τεχνικός της ομάδας Αλμπέρτα Ρόκα ελπίζει ότι θα καταφέρει να πάρει θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον Καναδά στο εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου, το οποίο θα κρίνει και τη συνέχεια. Παίκτης – κλειδί για το Ελ Σαλβαδόρ είναι ο μέσος Άντρες Φλόρες της Νιου Γιορκ Κόσμος, από τον οποίο γίνεται όλο το παιχνίδι των Κεντροαμερικάνων. Στο 15.00 βρίσκεται η πιθανότητα να… σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να τερματίσει πρώτο στον όμιλο το Ελ Σαλβαδόρ.

Γ’ Όμιλος (Μεξικό, Γουατεμάλα, Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Κούβα)

Μεξικό

Πρόκειται για το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο του ομίλου, αλλά και για την κατάκτηση του τροπαίου. Η ατυχία, όμως, είναι μια λέξη που δύσκολα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο Μεξικό την τελευταία εβδομάδα. Μέσα σε πέντε μέρες έχασε λόγω τραυματισμού τον καλύτερο αμυντικό του, τον Έκτορ Μορένο και τον βασικό επιθετικό Χαβιέρ Ερνάντες. Η πίεση στα μετόπισθεν πέφτει πλέον πάνω στους Ντιέγκο Ρέγιες, Μιγκέλ Λαϊούν και Πολ Αγκιλάρ, ενώ στην επίθεση στους Αντρές Γκουαρδάδο, Τζιοβάνι Ντος Άντος και Ορίμπε Περάλτα. Προπονητής της ομάδας είναι ο Μιγκέλ Ερέρα, ο οποίος οδήγησε το Μεξικό μέχρι τους “16” του Μουντιάλ της Βραζιλίας, όμως στα τελευταία επτά παιχνίδια δεν έχει πανηγυρίσει νίκη. Στο 2.55 αυτήν τη στιγμή η απόδοση για να κατακτήσει το τρόπαιο το Μεξικό.

Γουατεμάλα

Είναι μία από τις ομάδες (μαζί με το Τρινιντάντ & Τομπάγκο) που θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση πίσω από το Μεξικό, για να πανηγυρίσει την τρίτη συμμετοχή της σε προημιτελική φάση του Gold Cup τα τελευταία οκτώ χρόνια. Παρ’ όλο που το σύνολο του ρόστερ βγάζει το… ψωμί του στο άσημο πρωτάθλημα της Γουατεμάλας, τα ονόματα των Κάρλος Ρουίς και Μάρκο Πάπα είναι αρκετά γνωστά στους ποδοσφαιρόφιλους, ενώ το ανερχόμενο αστέρι της ομάδας είναι ο αμυντικός της Ρεάλ Σολτ Λέικ, Ελίας Βάσκες. Στο τιμόνι της Γουατεμάλας βρίσκεται από το 2014 ο Αργεντινός τεχνικός, Ιβάν Σοπένιο. Στο 10.50 η απόδοση της Γουατεμάλας να τερματίσει πρώτη στον όμιλο.

Τρινιντάντ & Τομπάγκο

Μοιράζεται τις ίδιες πιθανότητες με τη Γουατεμάλα για κατάκτηση της δεύτερης θέσης του ομίλου πίσω από το Μεξικό και αν τα καταφέρει θα βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση στα προημιτελικά. Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες που διάλεξε ο τεχνικός Στέφεν Χάρτ για αυτήν τη διοργάνωση έχουν όριο ηλικίας τα 30 χρόνια (τέσσερις παίκτες είναι 30, από τους οποίους οι δύο είναι τερματοφύλακες). Αστέρι της ομάδας θεωρείται δίκαια ο επιθετικός Κένγουϊν Τζόουνς, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός στην Μπόρνμουθ από την Κάρντιφ. Στο 10.50, επίσης, η απόδοση του Τ&Τ για κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου.

Κούβα

Αναδιαμφισβήτητα η Κούβα αποτελεί το πιο αδύναμο σύνολο αυτής της διοργάνωσης, αφού είναι μακράν η πιο άπειρη ομάδα. Στο πιο πρόσφατο Gold Cup, βέβαια, τα «λιοντάρια της Καραϊβικής» πέρασαν στα προημιτελικά ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες των ομίλων, όπου και αποκλείστηκαν από τον Παναμά. Προπονητής της ομάδας είναι ο Ραούλ Γκονζάλες Τριάνα, ενώ από το ρόστερ ξεχωρίζει ο επιθετικός της Σάνκτι Σπίριτους, Αριέλ Μαρτίνες. Με 40.00 πληρώνει το ενδεχόμενο η Κούβα να είναι νικήτρια του ομίλου.

Σε ενδιαφέρει