Στη σκιά του Σουάρες

Στη σκιά του Σουάρες

Στο “θρυλικό” Μαρακανά του Ρίο Ντε Τζανέιρο (23:00, διαιτητής: Κάιπερς), θα αναμετρηθούν η Κολομβία με την Ουρουγουάη, με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ.  Μιλάμε για ένα ισορροπημένο ματς, το οποίο θα έχει μια μεγάλη απουσία. Μιλάμε φυσικά για τον Σουάρες, ο οποίος τιμωρήθηκε για το δάγκωμα στον Κιελίνι και θα χάσει το υπόλοιπο τουρνουά. Η ποινή αυτή έχει εξαγριώσει τους Ουρουγουανούς, οι οποίοι μιλάνε ανοιχτά για αδικία. Μάλιστα, κι ο ίδιος ο Κιελίνι τόνισε πως τελικά η ποινή ήταν πιο αυστηρή απ’ όσο περίμενε.

Η Κολομβία τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον τρίτο όμιλο, χωρίς πάντως να βγάλει μάτια με την απόδοσή της. Και στα τρία ματς, είχε ορισμένες πολύ καλές στιγμής, αλλά και κάποια διαστήματα που έδειξε ξεκάθαρα τις αδυναμίες της. Για ένα εικοσάλεπτο στο τέλος του αγώνα, η Ακτή την έπαιζε στο μισό γήπεδο, ενώ η Ιαπωνία ήταν σαρωτική στο πρώτο ημίχρονο του μεταξύ τους αγώνα. Και με την Ελλάδα, παρά το 3-0, δεν θα λέγαμε πως ήταν πολύ καλύτερη. Όμως, το γεγονός πως μετράει μόνο νίκες, χωρίς ακόμη να έχει πιάσει καλή απόδοση, λέει από μόνο του πάρα πολλά. Η αποτελεσματικότητά της είναι παροιμιώδης, ενώ διαθέτει και ορισμένες μονάδες που θα τις ήθελαν όλες οι ομάδες του κόσμου. Συν του ότι παίζει και πολύ κοντά στην χώρα της, οπότε έχει και πολλούς φίλαθλους στο πλευρό της. Όλα τα λεφτά είναι ο Χάμες Ροδρίγκεζ και αυτό φάνηκε στον αγώνα με την Ιαπωνία, όπου μόλις μπήκε στο γήπεδο έκανε… παπάδες. Ο Πέκερμαν είναι εξαιρετικός τεχνικός και ξέρει καλά πως η Ουρουγουάη δεν είναι σαν καμία από τις ομάδες που αντιμετώπισε στον όμιλο. Θα “ματώσει” μέσα στο γήπεδο και για να το αντιμετωπίσει αυτό, θα πρέπει οι παίκτες του να είναι έτοιμοι. Λογικά δεν θα παίξει ούτε σήμερα από την αρχή ο Τζάκσον Μαρτίζεζ, αφού ο Πέκερμαν προτιμάει σε ρόλο προωθημένων τους Γκουτιέρες και Ιμπάρμπο, οι οποίοι βοηθούν περισσότερο στον ανασταλτικό τομέα.

Ο Γκοδίν, μετά τα σημαντικά γκολ που πέτυχε με την Ατλέτικο, έβαλε άλλο ένα με την εθνική του και της χάρισε την πρόκριση. Η είδηση για την τιμωρία του Σουάρες έφερε οργή στους Ουρουγουανούς, όχι όμως για τον παίκτη, αλλά για την FIFA. Λες και είναι ελεύθερος ο Σουάρες, να δαγκώνει, να φτύνει και να κάνει ρατσιστικά σχόλια όποτε γουστάρει. Μεγάλος παίκτης, αλλά “μικρός” άνθρωπος. Προσωπικά πιστεύω πως μπορεί η απουσία του να επηρεάσει αγωνιστικά την Ουρουγουάη, στον ψυχολογικό τομέα όμως θα της κάνει καλό. Οι Ουρουγουανοί θέλουν να παίζουν με το αίσθημα του αδικημένου. Τους ταιριάζει αυτό και έχουν κάνει πολλές επιτυχίες έτσι. Ο Στουάνι και όχι ο Φορλάν, θα είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Σουάρεζ, ενώ επιστρέφει στην ενδεκάδα ο Μάξι Περέιρα. Ο Χιμένες λογικά θα προτιμηθεί από τον Λουγκάνο στο κέντρο άμυνας, ενώ ο Ταμπάρες σκέφτεται να βάλει και τον Γκαστόν Ραμίρες στο κέντρο.
Η ταχύτητα λείπει και από τις δύο ομάδες. Πιστεύω οτι αυτή με την μεγαλύτερη τύχη και το μεγαλύτερο πάθος, θα πάρει και την πρόκριση. Πάντως και το 0-0 δεν θα με εκπλήξει.

Πιθανές ενδεκάδες:

Κολομβία: Οσπίνα – Αρμέρο, Γέπες, Ζαπάτα, Σούνιγκα – Αγκιλάρ, Σάντσες – Ιμπάρμπο, Ροντρίγκεζ, Κουαδράδο – Γκουτιέρεζ

Ουρουγουάη: Μουσλέρα – Κάσερες, Γκοδίν, Χιμένεζ, Περέιρα – Ροντρίγκεζ, Λοδέϊρο, Αρέβαλο, Γκονζάλες – Στουάνι, Καβάνι

Σε ενδιαφέρει