Ο ΟΠΑΠ στην Ελλάδα

Η ιστορία και το σήμερα του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα.

opap logo

Ο ΟΠΑΠ ή αλλιώς ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και μέχρι και σήμερα διαθέτει την αποκλειστικότητα στη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας εκτός φυσικά του διαδικτύου. Για πολλά χρόνια ήταν το δημόσιο μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών.

Ιστορία

Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε το 1958 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε μια προσπάθεια ανεύρεσης πόρων για την αναβάθμιση του ελληνικού αθλητισμού και των υποδομών του, πρακτική που ακολουθούσαν χρόνια νωρίτερα όλες οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρώτο παιχνίδι που εισήγαγε ποτέ ο ΟΠΑΠ, ήταν το 1959 με το ΠΡΟΠΟ που υφίσταται μέχρι και σήμερα και τότε μέρος των εσόδων διοχετεύθηκαν στη νεοσύστατη κατηγορία του ποδοσφαίρου, όπως δηλαδή είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τα πρακτορεία όπως τα ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχαν από την αρχή και όποιος ήθελε έπαιζε σε ψιλικατζίδικα και άλλου είδους καταστήματα γειτονιάς σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο παιχνίδι που καθιέρωσε ο ΟΠΑΠ ήταν το 1965 με το «6 από 36», αλλά η… ζωή του δεν κράτησε πολύ, αφού έπειτα από έναν χρόνο σταμάτησε η διεξαγωγή του, με το ΠΡΟΠΟ να παραμένει κανονικά, αλλά μόνο του.

Όσο περνούσαν τα χρόνια και φτάνοντας στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, τα πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα είχαν φτάσει περί τα 3.000 και τα έσοδα βοήθησαν στη δημιουργία γηπέδων και γενικότερα αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την Επικράτεια. Παράλληλα οι διαδικασία των χορηγήσεων έγινε πιο διαφανής και υπόκειταν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πλέον οι χορηγίες δεν περιορίζονταν στον αθλητισμό κι επεκτάθηκαν και στον πολιτιστικό τομέα της χώρας.

Το 1987 μπήκαν αλλά δύο νέα παιχνίδια. Ο λόγος για το ΛΟΤΤΟ και το ΠΡΟΤΟ, με τη μηχανοργάνωση του οργανισμού να περνά πλέον σε πρώτο πλάνο, ενώ το 1996 ακολούθησε το ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ και το ΤΖΟΚΕΡ το 1997. Χρονιά-σταθμός ήταν το 2000, όταν μπήκε στις ζωές του ελληνικού κοινό το Πάμε Στοίχημα, ως η πρώτη νόμιμη μορφή αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα και φυσικά κέρδισε τις προτιμήσεις, όντας το πιο κερδοφόρο στον ΟΠΑΠ. Επίσης το 2014 είναι μία ακόμα σημαντική ημερομηνία, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής στοιχηματικής πλατφόρμας του Οργανισμού.

Είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η ιδιωτικοποίηση

Το 1999 ο ΟΠΑΠ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΟΠΑΠ Α.Ε. και δύο χρόνια αργότερα εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τον νόμο το Δημόσιο μπορούσε να διαθέσει σε επενδυτές μέχρι το 49% του μετοχικού κεφαλαίου. Αρχικά πωλήθηκε το 5%, ενώ αργότερα συνεχίστηκαν οι πωλήσεις πακέτων μετοχών του Δημοσίου. Τον Οκτώβριο του 2013, το Δημόσιο πούλησε το τελευταίο 33% του μετοχικού κεφαλαίου στο επενδυτικό σχήμα «Emma Delta» αντί του ποσού των 622 εκατ. ευρώ.

Τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Τα παιχνίδια που διαθέτει σήμερα ο ΟΠΑΠ είναι:

ΠΡΟ-ΠΟ (Από την 1η Μαρτίου 1959)
ΛΟΤΤΟ (Από τις 5 Δεκεμβρίου 1990)
ΠΡΟΤΟ (Από τις 10 Ιουνίου 1992)
ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ (Από τις 3 Μαρτίου 1996)
ΤΖΟΚΕΡ (Από τις 16 Νοεμβρίου 1997)
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ (Από τις 20 Ιανουαρίου 2000)
SUPER 3 (Από τις 25 Νοεμβρίου 2002)
EXTRA 5 (Από τις 25 Νοεμβρίου 2002)
ΚΙΝΟ (Από τις 4 Οκτωβρίου 2004)
MONITOR GAMES (Από τις 22 Μαρτίου 2011)
OPAPP (Από τις 7 Απριλίου 2015)